Ako kreatívne a ekologicky zabaliť vianočné darčeky? | Blog
29.11.2023
DarčekyOdSrdca
2023-11-29 Ako kreatívne a ekologicky zabaliť vianočné darčeky?      Čas čítania: 4 min.

Ako kreatívne a ekologicky zabaliť vianočné darčeky?

Vianoce, čas plný lásky, strávený s blízkymi, zvyčajne aj pri radostnom rozbaľovaní vianočných darčekov. Na rozbaľovanie ich však treba najskôr nakúpiť a zabaliť. Téma balenia vianočných darčekov je čím ďalej tým viac spájaná so staraním sa o životné prostredie a hľadaním nových spôsobov, ako zmýšľať čo najviac ekologicky. Preto vám dáme zopár rád, ako nie len kreatívne, ale aj ekologicky zabaliť vianočné darčeky Či už ste začiatočník alebo máte skúsenosti s balením, určite si prídete na svoje.

Kreatívne nápady na ekologické balenie vianočných darčekov

Každoročne máte pred Vianocami radosť z toho, že svojim milovaným pripravíte nezabudnuteľné prekvapenia v podobe personalizovaných darčekov? Všetci to ale poznáme – ten moment, keď stojíme pred hŕbou darčekov, čo nás ešte len čaká pobaliť. Nič príjemné to nie je, no majte na pamäti, že aj balenie darčekov môže byť zábavné a navyše šetrné k životnému prostrediu. Počas príprav na Vianoce nemusíte myslieť ani na kúpu niekoľkých rolí baliaceho papiera či tony lepiacej pásky. Ako na to? Máme pre vás zopár nápadov na udržateľné „eko friendly“ balenie vianočných darčekov. A veru, nebudete na to potrebovať špeciálne schopnosti a ani žiadne drahé pomôcky. A dokonca sa pri tom aj zabavíte.

1. Japonská metóda na ekologické balenie darčekov – Furoshiki

Prvý tip je úplne jednoduchý a naozaj efektívny. Darčeky zabaľte do látky. Ide o naozaj zaujímavú a udržateľnú japonskú metódu balenia s názvom Furoshiki. V praxi to znamená to, že nemusíme míňať peniaze na baliaci papier, ktorý sa v tom lepšom prípade použije viackrát, no nakoniec sa aj tak ocitne v smetiaku. Takto si vyberiete peknú látku, ktorú si vystrihnete z vášho starého oblečenia alebo si ju kúpite za účelom balenia darčekov. Látka môže byť súčasťou samotného daru a následne môže byť použitá na opakované balenie darčekov. Balíčky obalené v kusoch látky vyzerajú zaujímavo a naozaj vkusne. Inšpirujte sa návodom ako na balenie rôznych typov darčekov metódou Furoshiki (viď. obrázok nižšie). Tak akú látku si zaobstaráte vy?

Furoshiki balenie darcekov do latky navod ako na to

furoshiki balenie darcekov ekofriendly

2. Inovatívne balenie darčekov do recyklovaných papierov

Druhý tip a skvelá alternatíva pri balení nie len vianočných darčekov je recyklovaný papier. Recyklovaný papier na eco balenie darčekov si môžete doma vykúzliť aj sami. Čo k tomu potrebujete? Staré noviny, časopisy, staré knihy väčších formátov alebo napríklad staré mapy a môžete začať s balením. Nie len že je to super zero waste metóda zohľadňujúca životné prostredie, ale takto zabalené darčeky budú mať úplne jedinečný a osobitý štýl už na prvý pohľad.

Balenie darcekov do starych novin recyklovanych papierov

3. Baliace papiere použité na balenie vianočných darčekov opakovane

Tretí tip je balenie vianočných darčekov do starých, no stále použiteľných baliacich papierov. Áno čítate správne. Dostanete vianočný darček a šetrne ho rozbalíte, baliace papiere si pekne poskladáte a odložíte, na ďalší rok ich recyklujete a znovu vyžijete na zabalenie vianočných darčekov pre vašich blízkych. Ušetríte tak nie len peniaze na kúpu nových vianočných darčekov, ale aj životné prostredie, ktoré zbytočne nezaťažíte množstvom odpadu. Starým baliacim papierom naozaj nič nechýba a môžu spestriť darčeky pod vianočným stromčekom opakovane.

Balenie vianocnych darcekov opakovane do baliacich papierov

4. Zabalenie vianočného darčeka do druhého darčeka

Chcete balenie darčekov dotiahnuť do úplnej dokonalosti? Zabaľte vianočný darček do druhého darčeka. Napríklad darujte kuchársku knihu zabalenú do kuchynskej utierky, náušnice zabaľte priamo do väčšej šperkovnice, upečené vianočné koláčiky a cukrovinky zabaľte do nádoby, ktorú obdarovaná osoba použije opakovane, darujte kozmetiku priamo v kozmetickej taštičke alebo darujte spodné prádlo zabalené rovno do vreciek, v ktorom sa bude následne prať. Fantázii sa naozaj medze nekladú.

Eko balenie darceka do skla darcek do darceka

Praktické tipy na zero waste dozdobenie zabalených darčekov

Dáme vám aj tipy na dozdobenie vianočných darčekov. Využite vašu kreativitu, pokreslite alebo opečiatkujte zabalené darčeky vtipnými motívmi, či láskyplnými odkazmi pre vašich blízkych. Vytvorte si stužku na darček zo starej látky, zo starého jutového mecha alebo použite stuhy z darčekov z minulého roka. Pokiaľ možno, vyvarujte sa plastovým stuhám a použite radšej špagáty alebo šnúry z ľanu a jutoviny. Vianočné darčeky môžete v predstihu netradične dozdobiť aj s darmi z prírody, napríklad vetvičkami zo stromčeka, šípkami, vysušenými listami, ihličím, šiškami, jarabinou, bukvicami a inými efektnými prírodnými materiálmi, ktoré sú zero waste a následne sa dajú skompostovať.

Ekologicke dozdobenie vianocnych darcekov

Výplne darčekov s ohľadom na životné prostredie

Ak potrebujete vyplniť krabicu s vianočným darčekom alebo zabaliť krehký vianočný darček, nemusíte použiť bublinkovú fóliu, ktorá vo výsledku zaťaží životné prostredie. Na výplň darčekovej krabice použite radšej staré noviny, látky či iné nepotrebné papiere, ktoré sa vám povaľujú v domácnosti. Nie len, že si doma upracete, ochránite krehký darček, ale potešíte aj prírodu.

Nákup vianočných darčekov

Tieto Vianoce môžete potešiť svojich blízkych a priateľov naozaj originálnymi darčekmi z vlastných fotografií, na ktorých môžete vyskúšať nové eco friendly techniky balenia darčekov. Pretože obal darčeka je rovnako dôležitý ako to, čo sa skrýva vo vnútri. Kto povedal, že ekológia a estetika nemôžu ísť ruka v ruke? Vyberte si zo série našich tipov na balenie darčekov a spravte z vášho darčeka už na prvý pohľad malé umelecké dielo, ktoré nezaťaží našu planétu.

Nakupovať vianočné darčeky