Prípravy na Vianoce? Takto to ide aj bez stresu | Blog
05.12.2019
DarčekyOdSrdca
2019-12-05 Prípravy na Vianoce? Takto to ide aj bez stresu      Čas čítania: 4 min.

Prípravy na Vianoce? Takto to ide aj bez stresu

O Vianociach ako o sviatkoch stresu sa toho už popísalo kadečo. Dotýka sa predvianočný zhon či nebodaj spomínaný stres aj vás? Alebo vám tie každoročné sviatky “radosti” akosi prerástli cez hlavu natoľko, že k nim pociťujete negatívnu emóciu? V tom prípade to skúste tento rok trochu inak.

Napríklad s našimi desiatimi tipmi, vďaka ktorým sa do Vianoc opäť zamiluje takmer každý.

Vianočné ozdoby zavesené na vetvičkách ihličnatého stromčeka

Ako zvládnuť predvianočné dátumy v kalendári

V prvom rade je potrebné uvedomiť si, že si väčšinu zhonu okolo vianočných sviatkov spôsobujeme sami. Zrejme si radi zafrflete, že Vianoce už nie sú tým, čím bývali. S konzumnou dobou okolo nás však žiaľ toho veľa nenarobíme. O tom, aké hodnoty však vyznávame pri vlastnom vianočnom stromčeku alebo štedrovečernom stole, rozhodujeme sami. A taktiež o tom, akou optikou sa na celé to “haló” okolo sviatkov pokoja budeme dívať.

K tomu však nepotrebujete nutne ružové okuliare a dokonale nalajnovaný priebeh s neprirodzene umelými úsmevmi všade naokolo. Postačí, ak sa budete držať niektorých našich tipov a Vianoce môžu byť aj u vás doma šťastné a veselé celkom prirodzene.

 

Desať skutočne dobrých predvianočných rád

Nebuďte perfekcionistka

Hoci sa to nezdá, nemusí byť všetko dokonalé. Mnohé nedostatky, ako napríklad menej slaná kapustnica, chýbajúca dekorácia na dverách domu či rozdielny príbor na štedrovečernom stole v podstate nikoho nezaujímajú. To, že o nich vy viete, môže pokojne ostať vaším malým tajomstvom, ktoré by vás za žiadnu cenu nemalo rozhodiť.

Plánujte, plánujte, plánujte

Že veci na poslednú chvíľu napokon vypália najlepšie? To nevylučujeme. Nie vždy je to však pravidlom, najmä v prípade vianočných darčekov. Čo vám vlastne bráni, mať otvorený zoznam s nápadmi na darčeky počas celého roka ako poznámku v kalendári? Ich nakupovanie ide potom skutočne ako po masle.

Delegujte

Nie ste na všetko sama. A to najmä počas vianočných príprav. Čo môžete, pokojne presuňte na ostatných členov rodiny. Okrem toho, že trochu odľahčíte svoje plecia, zapojiť svojich blízkych do predvianočného diania môže byť celkom príjemné. Pečenie medovníkov s deťmi alebo ozdobovanie vianočného stromčeku s partnerom sa rýchlo zaradi k momentom, na ktoré budete všetci radi spomínať.

Určte si priority

Nie vždy sa dá stihnúť všetko. Pečiete každoročne 5 druhov suchého pečiva, no tento rok by ste radi pridali ešte dva druhy? Nesmúťte, ak vám to náhodou časovo nevyjde. Dôležitejšie je predsa, že si to vianočné pečivo môžete so svojimi blízkymi dopriať v teple domova a príjemnej atmosfére.

Vianočné koláčiky a čajové pečivo pekne poukladané na tácke

Dôležitá je cesta, nielen cieľ

Dívať sa na dátum v kalendári 24.12. ako na jediný bod, ku ktorému smerujú niekoľkotýždňové prípravy je skutočne obmedzujúce. Skúste si užiť nielen tých zopár momentov, počnúc od štedrej večere. Nasávajte atmosféru vianočných trhov, pokojné zimné večery s teplou dekou či balenie vianočných darčekov. Vianočný večer je len príjemnou bodkou na záver, na ktorú sa môžete pozitívne nastaviť tak, že si vychutnáte aj to, čo jej predchádza.

Vyskúšajte niečo nové

Tradície sú tradície, to je známy fakt. Ak však viete, že vás pri stole čaká niekoľko znudených tvári alebo skutočne podliehate negatívnej emócii vy sami, skúste si Vianoce tento rok trochu ozvláštniť. Zaveďte novú tradíciu, vyskúšajte nový chod alebo rozšírte osadenstvo počas Štedrého večera.

Načerpajte energiu

Ako a kde, to je len na vás. Keď vopred viete, že prípravy na Vianoce vysajú z vás aj tú poslednú kvapku energie, naplánujte si aj to, ako ju doplníte. Masáž celého tela, stretnutie s priateľmi alebo dobrý film a romantická večera vo dvojici vás dokážu nabiť natoľko, že začnete predvianočný čas vnímať bez stresu a náhlenia sa.

Nastavte sa na tú správnu vlnu

Všetko okolo vás jasne naznačuje, že čas splnených detských prianí je na dosah. Čo už na tom, že predajcovia posielajú vianočné ponuky už koncom októbra, plnia svoje výklady a odvšadiaľ na nás vyskakuje dotieravá vianočná reklama? Ak opäť raz nahodíte tú správnu optiku, pri upratovaní si pustíte obľúbené vianočné koledy a ešte raz si prečítate začiatok tejto rady o splnených detských prianiach, tá správna vianočná nálada vás nemôže minúť.

Určte si svoj rozpočet

To, že Vianoce a rozruch okolo nich idú do peňazí, vieme zrejme všetci svoje. Opäť raz je však rozhodnutie na vás. Vianoce nemusia automaticky znamenať vybielenie rodinného rozpočtu. Vyzdobiť si dom dokážete pomocou ručne vyrobených dekorácií za zopár desiatok eur. A napokon, ak pri darčekoch pre blízkych použijete trochu nápaditosti a originality, celkom isto zožnete úspech. Obecne platia tri zlaté pravidlá.

  1. Milovanú osobu poteší darček, ktorého výberu venujete pozornosť alebo si pri jeho výrobe dáte osobne záležať.

  2. Menšie deti nerozoznávajú hodnotu a veľkosť.

  3. Starých rodičov zaručene a opätovne poteší kalendár s fotkami vnúčat na nasledujúci rok.

 

NÁŠ TIP: O tom, aké fotky môžete použiť na personalizované darčeky, akými je kalendár či šálka s potlačou, sa dočítate v článku na našom blogu.

Ženské ruky balia vianočný darček v hnedom papieri

Stačí sa teda pohrabať v priečinku s fotkami, ktoré sa vám vďaka rodinným udalostiam, letnej dovolenke alebo i všedným dňom nazbierali a darček s osobnou pridanou hodnotou tak môžete pohodlne zaobstarať z pohodlia domova a opäť bez zbytočného stresu.

Chcem dať vyhotoviť kalendár s fotkami