Vytvorte si vlastný fotokalendár ako darček – komu ho darovať a ako ho vytvoriť? | Blog
03.07.2023
DarčekyOdSrdca
2023-07-03 Vytvorte si vlastný fotokalendár ako darček – komu ho darovať a ako ho vytvoriť?      Čas čítania: 5 min.

Vytvorte si vlastný fotokalendár ako darček – komu ho darovať a ako ho vytvoriť?

Ako vybrať tie najlepšie témy a motívy pre fotokalendár? Pre koho je fotokalendár vhodný ako darček? Ako si poradiť s vytvorením grafického návrhu fotokalendára? Ako vybrať vhodné fotografie do fotokalendára a tiež akú farebnosť zvoliť? Kedy si fotokalendár vytvoriť a na aké dôležité termíny v ňom nezabudnúť? Odpovede na tieto a mnohé ďalšie otázky nájdete v našom článku. Nech aj vám prináša kalendár z vlastných fotiek radosť po celý rok a je naozaj praktickým darčekom od srdca pre vašich blízkych.

Voľba vhodných tém a motívov pre darčekový fotokalendár

Prispôsobenie štýlu fotokalendára príjemcovi darčeka je dôležité. Ak sa rozhodnete niekomu urobiť prekvapenie v podobe personalizovaného kalendára s vlastnými fotkami určite neobanujete. Pri výbere tém a motívov by ste mali myslieť na to, čo vás teší a inšpiruje. Najlepším spôsobom je začať s fotkami z vlastného archívu – napríklad fotkami z letnej dovolenky, rodinných osláv alebo prírody okolo vás. Aby bol kalendár z vlastných fotografií pestrejší, pokúste sa obmieňať témy podľa ročných období – jarné kvety, letné pláže alebo jesenné listy určite potešia každé oko. Ideálne je nájsť také fotografie, ktoré ľahko spojíte s mesiacom v kalendári, v ktorom boli zaznamenané.  

nástenný fotokalendár

Taktiež nezabudnite brať do úvahy aj vkus a záujmy osoby, ktorej chcete dať fotokalendár ako darček. Ak viete napríklad, že váš priateľ obľubuje autá alebo vaša kamarátka má rada mačiatka – prečo im nepripraviť kalendár s takýmto obsahom a motívmi? Milovníci histórie určite ocenia fotografie historických pamiatok, či fotky z vašich spoločných výletov za takýmito pamiatkami. V takomto prípade môžete použiť aj fotky z internetu, ale nezabudnite na autorské práva k nim.

Ak chcete byť kreatívnejší a originálnejší, môžete skúsiť kombinovať rôzne témy alebo vytvárať koláže. Pokojne spojte fotografie z rodinnej oslavy a letnej dovolenky, alebo fotky domácich miláčikov s jarnými kvetmi. Hranice utvára iba vaša predstavivosť a dôležité je, aby vás bavilo nie len navrhovanie kalendára, ale aj pozeranie sa naň počas celého roka.

Výber farieb a ideálnych fotografií do vlastného fotokalendára

Netreba zabudnúť ani na farebnosť a celkový vzhľad vášho kalendára. Je lepšie vybrať farby, ktoré sú príjemné pre oko a zároveň zodpovedajú štýlu a vkusu vás alebo príjemcu darčeka. Tiež sa pokúste vyhnúť použitiu veľmi výrazných alebo kontrastných farieb, ak si nie ste istý preferenciami vášho obdarovávaného blízkeho. Pri výbere fotografií sa zamerajte aj na to, či fotografia vyvoláva pozitívne emócie, nakoľko určite chcete mať pri pohľade na kalendár dobrý pocit.

Po technickej stránke je ideálne, ak máte fotky vo vysokej kvalite, ktoré sa budú najlepšie hodiť aj pre väčšie formáty prémiových kalendárov na stenu tlačených na kvalitný fotopapier. Pri tvorbe náhľadov kalendára nezabudnite sledovať aj kompozíciu a farebnosť jednotlivých mesiacov, aby harmonicky zapadali do celkového dizajnu kalendára.

stolný fotokalendár

Fotokalendár ako darček: pre koho je vhodný?

Kalendár z vlastných fotografií ako darček, je skutočne výborný nápad. Ak ste už premýšľali, pre koho by bol takýto osobný a originálny darček vhodný, tak pravda je taká, že poteší naozaj široké spektrum ľudí. V prvom rade však ide o vašich najbližších – rodinu a priateľov, s ktorými zdieľate spoločné fotografie a zážitky.

Predstavte si, akú radosť by mal napríklad váš partner alebo rodičia zo spoločných spomienok, ktoré sú zachytené na fotografiách a teraz už aj v kalendári. Môžete vybrať tie najlepšie momenty strávené s vašimi blízkymi – z dovolenky, oslavy narodenín alebo len bežné chvíle plné lásky a radosti. Samozrejme, nemusia to byť iba rodinné fotografie. Možno máte kamaráta či kolegu so záľubou v cestovaní alebo športe. Prečo mu teda nedopriať kalendár plný fotografií jeho obľúbených miest alebo aktivít?

kalendár z vlastných fotiek

Fotokalendár ako darček je vhodný pre každého – od blízkych osôb, cez kolegov, až po známych so špecifickými záujmami. V dnešnej dobe technológií nemusíte byť ani profesionálnymi grafikmi na to, aby ste vytvorili jedinečný a atraktívny produkt. Skúste teda prekvapiť vašich blízkych s niečím, čo im bude pripomínať spoločne strávené chvíle po celý nasledujúci rok.

Ako vytvoriť grafický návrh fotokalendára?

Bojíte sa spracovania návrhu grafického dizajnu kalendára? Nebojte, nemusíte byť žiadny profík, pri vytváraní fotokalendára vám pomôže náš online editor, do ktorého si jednoducho nahráte vaše vopred vybrané fotografie, rozmiestnite si ich do šablón jednotlivých mesiacov a vyberiete kalendárium – priestor kde sa bude nachádzať na strane kalendára, tiež či bude obsahovať aj mená alebo nie. Takto sa váš kalendár stane nielen praktickou pomôckou pre každodenný život, ale aj krásnym doplnkom do domácnosti či kancelárie.

Osobné dátumy a udalosti vo vlastnom fotokalendári

Osobné dátumy a udalosti vo fotokalendári sú skvelým spôsobom, ako si pripomenúť významné okamihy v živote. Viete si predstaviť tú radosť, keď si prelistujete medzi mesiacmi a narazíte na fotku z vašej dovolenky alebo rodinnej oslavy? Pri príprave svojho vlastného fotokalendára, nemusíte dbať len na pekné fotografie, ale aj na niečo navyše – osobné dátumy a udalosti, ktoré si viete pridať ako popisky pri dátumy. V prvom rade je dobré myslieť na dôležité dni akými sú: narodeniny členov rodiny, výročia, meniny rodiny a kamarátov, sviatky alebo iné špeciálne dátumy, ktoré sú pre vás obzvlášť výnimočné. Takto prepracovaný vlastný kalendár je vhodný aj ako originálny darček pre členov rodiny, s ktorými máte spoločných veľa dôležitých dátumov.

stolný kalendár z vlastných fotiek

Pri tvorbe fotokalendára si dajte pozor aj na formát tlače a veľkosť jednotlivých políčok kalendária pre jednotlivé dni, s voľbou bez alebo s menami v ňom. Tieto políčka musia byť dostatočne veľké na to, aby ste si do nich vedeli pohodlne poznačiť svoje plány a vyznačiť dôležité termíny.

Následne môžete k jednotlivým mesiacom, v ktorých sa tieto špeciálne udalosti udejú pohľadať príznačné fotografie. Napríklad k narodeninám maminy fotografiu z jej minuloročnej oslavy, ku kamarátkinmu meninovému dňu vašu spoločnú fotografiu, ako sa spolu smejete. A takto môžete pokračovať postupne po mesiacoch, pre niektorý mesiac nájdete jednu fotografiu, pre iné možno viac, pokojne tak môžete vytvoriť aj koláž tých naj fotografií.

Kedy si vytvoriť vlastný fotokalendár? Kedykoľvek počas roka!

Nečakajte na poslednú chvíľu a začnite už teraz plánovať obsah svojho jedinečného fotokalendára – buď pre nasledujúci rok alebo si ho pokojne vytvorte už od nasledujúceho mesiaca na ďalších 12 mesiacov. Práve toto je jednou z výhod vlastného kalendára. Nemusíte čakať na január nasledujúceho roka. Fotokalendár je nielen praktickým pomocníkom na celých 12 mesiacov počas roka, či medzi rokmi, ale aj skvelou dekoráciou vášho domova, či darčekom pre vašich blízkych, pre priateľov, či kolegov.

A nezabudnite: fantázii sa medze nekladú – experimentujte s rôznymi nápadmi a konceptmi. Stojí to za to.

Vytvoriť svoj vlastný fotokalendár