Sezónne jesenné recepty, na ktorých si pochutíte | Blog
23.10.2023
DarčekyOdSrdca
2023-10-23 Sezónne jesenné recepty, na ktorých si pochutíte      Čas čítania: 4 min.

Sezónne jesenné recepty, na ktorých si pochutíte

Ak ste milovníkom jesene, jesenných jedál a receptov, ste tu správne. Jeseň nie je len o farebných listoch a svetroch, ale aj o útulnom domove a s láskou pripravených bohatých jesenných voňavých jedlách. Ako si vytvoriť svoju osobnú foto kuchárku plnú tých najobľúbenejších jesenných receptov? My vám to ukážeme, ako vám dáme tipy aj na skvelé jesenné recepty, neopomenieme ani nákupy jesenných sezónnych surovín. Inšpiráciou vám môžu byť aj tipy na jesenné pečenie pomocou hrnčeka, ktoré ešte viac povýši váš vlastný hrnček s potlačou podľa seba. 

Nakupovanie a výber najlepších jesenných sezónnych surovín

Ako vyberať sezónne jesenné suroviny? Zamerajte sa hlavne na ovocie a zeleninu, ktoré sú na jeseň dostupné. Obľúbené v tomto období sú najmä tekvice, repa, kapusta, jablká, hrušky, hrozno, orechy či jedlé gaštany, ktoré kúpite pokojne aj v potravinách. Platí, že čerstvé sezónne ovocie a zelenina sú tou správnou voľbou. Netreba zabúdať ani na trhy plné sezónnych jesenných dobrôt, medzi ktoré patrí napríklad kyslá kapusta, čalamáda, či suroviny vhodné na uskladnenie mak, sušená fazuľa a hrach. Práve tieto suroviny sú v jesennej sezóne najobľúbenejšie a navyše obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, ktoré vaše telo pri chladnej jeseni potrebuje doplniť.   

Použitím sezónnych lokálnych surovín dosiahnete nie len čerstvosť a kvalitu pokrmov, ale tiež podporíte miestnych pestovateľov a predajcov. Kupovaním sezónnej stravy robíte dobrý skutok aj životnému prostrediu, keďže tieto suroviny nepotrebujú byť prepravované na dlhé vzdialenosti.    

Okrem trhu a obchodu, nezabudnite navštíviť aj miestne lesy, kde nájdete sezónne huby, ktoré sa vám budú taktiež hodiť do jesenných receptov. Zabijete tak dve muchy jednou ranou – pohyb na čerstvom vzduchu a kvalitné suroviny, ktorých pôvod a kvalitu si zabezpečíte najlepšie vy sami. 

Nakupovanie jeseennych surovin na trhu

Originálne jesenné jedlá a sezónne jesenné recepty

Neexistuje nič príjemnejšie, ako si počas dlhých jesenných chladných večerov vychutnať teplú večeru v kruhu najbližších. Práve teraz je ideálny čas na to, aby ste aj vy vyskúšali niektoré nové obľúbené jesenné recepty. Čo tak sa zamerať na Tekvicovú polievku, sladučké Jablká pečené s karamelom alebo obľúbenú overenú klasiku Jablkovo-makovú štrúdľu? Nemusíte sa báť, že jesenné jedlá sú ťažké a plné kalórií, pretože ak poznáte správne sezónne suroviny, jesenné jedlá budú naozaj chutné a zdravé.

Recept na Krémovú tekvicovú polievku

Na obľúbenú jesennú Krémovú tekvicovú polievku budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 1 ks tekvica Hokkaido
  • 1 ks stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
  • 3 hrnčeky zeleninového vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • Opražené tekvicové jadierka na posypanie v tanieri

Rýchly postup na prípravu Krémovej tekvicovej polievky: Umytú vyčistenú tekvicu nakrájame na kocky. V hrnci rozhorúčime olivový olej, na ktorom restujeme do sklovita pokrájanú cibuľku a následne pridáme pretlačený cesnak. Ďalej pridáme nakrájanú tekvicu a všetko spolu restujeme. Všetko zalejeme zeleninovým vývarom a varíme približne 20 minút kým nebude tekvica mäkká. Následne všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Prilejeme smotanu na varenie, dochutíme soľou a mletým čiernym korením a ešte krátko prevaríme. 

Hokaido kremova jesenna polievka recept

Náš TIP: Fotozošit plný vlastných fotiek a jesenných receptov

Viete čo vám pomôže na budúci rok pri tematickom chystaní sa vo vašej kuchyni a domácnosti na jeseň? No predsa fotozošit alebo pokojne aj vaša profesionálna fotokniha. Vytvorte si svoje kulinárske dielo, svoj vlastný fotozošit s jesennou tematikou, ktorý môže obsahovať napr. vaše obľúbené jesenné recepty, kde si pokojne môžete umiestniť aj vlastné fotografie vašich jesenných jedál. Prípadne si do fotozošita môžete zaznačiť aj DIY – urob si sám nápady na kreatívne jesenné dekorácie, ktoré môžete opäť na ďalší rok zrealizovať a vyzdobiť si s nimi domácnosť. Vďaka fotozošitu budete mať svoje obľúbené recepty vždy poruke, môžete ich tak robiť opakovane a dolaďovať v nich detaily.

Vytvoriť si vlastný fotozošit

 

 

Hrnčekové varenie a jesenné recepty

Recepty vhodné na jeseň sú úžasne chutné a navyše ich je jednoduché pripraviť, hlavne ak sa rozhodnete pre varenie „hrnčekovou metódou“. Skvelým príkladom môže byť Hrnčekový koláč s jablkami. Presne tento koláč bude dôvodom, prečo budete ešte viac milovať jeseň.       

Recept na Hrnčekový koláč s jablkami

Na rýchly a chutný Hrnčekový koláč s jablkami budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 6 nahrubo nastrúhaných jabĺk
  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 a pol hrnčeka hnedého kryštálového cukru
  • 1 hrnček polotučného mlieka
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 balíček škoricového cukru
  • pol hrnček oleja
  • 1 vajce
  • Práškový cukor na dozdobenie

Rýchly postup na prípravu Hrnčekového jablkového koláča: Všetky tekuté suroviny spolu pomiešame, pridáme do nich vopred spolu premiešané suché suroviny, všetko spolu zmiešame a vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Hrnčekový koláč s jablkami pečieme približne 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. 

Nezabúdajte na to, že recept je len akýmisi nótami, hlavnou ingredienciou by mala byť vaša predstava o výsledku. Ak si ti tento recept zamilujete, nezabudnite si ho nechať potlačiť do vášho fotozošita plného obľúbených receptov.

Jesenne recepty jesenne stolovanie

Varenie s hrnčekom s vlastnou potlačou

Hrnček, s ktorým budete variť, môžete mať potlačený vašou vlastnou fotografiou alebo textom, napríklad: Sofiin obľúbený hrnček na varenie/pečenie. Hrnček s vlastnou potlačou naozaj originálne dotvorí vaše okamihy v kuchyni. Je praktický a vďaka vlastnej potlači bude vyzerať presne podľa vašich predstáv a vkusu. Až s hrnčekom s vlastným obrázkom a v zástere s vlastnou potlačou, sa varenie a pečenie stáva skutočným zážitkom. 

Inšpirovali sme vás? Jeseň nie je len o pečených tekviciach a jablkách. Skúste niečo nové, experimentujte so sezónnymi ingredienciami a hlavne si užívajte tú nádhernú jesennú atmosféru, ktorú dokáže vytvoriť iba chutné domáce jedlo. A pritom nezáleží na tom, či ste ostrieľaný šéfkuchár, cukrárka alebo len začínate objavovať krásy jesennej kuchyne, tieto rady a návody vám pomôžu naplno využiť toto ročné obdobie. Prekvapte svoje chuťové poháriky a objavte rozmanitosť jesenných chutí aj vy. Nezabudnite si všetko zaznamenať do vášho jedinečného fotozošita.

Vytvoriť si vlastný fotozošit