Návrat do školského kolotoča: Ako pripraviť deti na úspešný návrat do školy | Blog
16.08.2023
DarčekyOdSrdca
2023-08-16 Návrat do školského kolotoča: Ako pripraviť deti na úspešný návrat do školy      Čas čítania: 4 min.

Návrat do školského kolotoča: Ako pripraviť deti na úspešný návrat do školy

Ako pripraviť deti na návrat do školy a čo všetko treba deťom pred začiatkom školského roka zabezpečiť? Každý rodič vie, že príprava na nový školský rok môže byť stresujúca nielen pre neho, ale aj pre jeho deti. Ako teda uľahčiť toto obdobie? Aké sú tie najlepšie produkty a postupy, ktoré pomôžu vašim deťom plynule sa vrátiť do školského režimu? Tieto otázky budeme riešiť v nasledujúcich riadkoch nášho článku. Spomenieme aj dôležitosť zavedenia správnych návykov u detí pred začiatkom školského roka, ale aj personalizované produkty, ktoré deťom spríjemnia prechod od prázdnin ku školským povinnostiam.

Príprava na návrat do školy a potrebné nákupy

Príprava na návrat do školy môže byť pre rodičov skutočnou výzvou, a to najmä ak ide o nákupy s tým spojené. Asi všetci rodičia poznajú ten pocit, keď sa snažia zaobstarať všetko potrebné, aby boli deti  čo najlepšie pripravené na nový školský rok. Je to ako maratón – od behu po zošity a perá, cez hľadanie správnej školskej tašky, či vrecka na prezuvky, až po vyberanie vhodného trička na telesnú výchovu. Nezabudnite si však vopred určiť, čo naozaj vaše deti potrebujú. Nejde len o materiálne veci – pracovné zošity, peračníky, perá a ďalšie, ale aj o nie menej dôležitú emočnú prípravu na návrat do školy po dlhých letných prázdninách. Takže predtým než sa vrhnete do bláznivého nakupovania s cieľom "zaobstarať všetko", spomeňte si na to najdôležitejšie – zabezpečiť deťom pokojný a bezproblémový štart do nového školského roka.

školské potreby

Nakupovanie potrieb pre nový školský rok: Kedy začať?

Na nakupovanie školských potrieb nikdy nie je priskoro. Ostatne, kto by aj chcel vedome čeliť zhonu a stresu tesne pred začiatkom školského roka? Určite sa oplatí už koncom júla pomaly začať orientovať v cenách zošitov, peračníkov, či batohov. Vďaka čomu možno objavíte letné výpredaje alebo akcie, s ktorými môžete ušetriť. Aj u vás potom bude platiť tvrdenie: pripravený rodič = spokojný rodič. Nie len na začiatku školského roka pri príprave vecí oceníte nie len klasické školské pomôcky, ale aj produkty, ktorými označíte veci vašich detí. Pomôže vám to eliminovať ich straty a prípadné nedorozumenia, koho je peračník, či zošit. Pri označovaní vecí vašich detí vám pomôže:

  • Pečiatka s menom dieťaťa , ale aj
  • Balík menoviek na označenie vecí školáka, či škôlkara, ktorý obsahuje: až 66 kusov samolepiacich menoviek, 66 kusov nažehľovacích menoviek a 2 kusy hliníkových visačiek, všetko pekne zabalené vo veselom zakladači, aby ste si mohli zvyšné menovky odložiť a použiť neskôr.

menovky na označenie školáka

Personalizované produkty, ktoré potešia každé dieťa

Okrem tradičných školských potrieb môžete vašim deťom zaobstarať aj menej klasické personalizované školské potreby, na ktoré im potlačíme meno, či vlastnú fotografiu. Vďaka čomu im ešte viac spríjemníte návrat do školského roka. Môžu byť darčekom nie len pre žiaka, ale aj pre študenta. Inšpirujte sa našimi tipmi – vybrať si môžete napríklad:

ruksak s vlastnou potlačou

Zmena detských návykov pred začatím školy

Jednou z najdôležitejších vecí, ktorú môžete spraviť pred návratom detí do školy, je pomôcť im zmeniť ich prázdninové návyky ešte predtým, ako škola vôbec stihne začať. Cez letné prázdniny sú deti zvyknuté na dlhé letné dni plné hier a leňošenia. So začiatkom školského roka sa budú musieť dostať naspäť do režimu ranného budenia a poobedných domácich úloh. S nabehnutím na nový režim začnite postupne, už niekoľko týždňov pred začiatkom školy. Docieľte, aby vaše dieťa išlo skôr spať a tiež o niečo skôr ráno vstávalo. Zabezpečte to pozitívnou motiváciou a nie obmedzeniami. Vytvorte mu nové návyky spojené s niečím pozitívnym. Ak napríklad vaše dieťa miluje čítať knihy pred spaním alebo si ráno rado kreslí, môžete tieto aktivity zaradiť do nových ranných, či večerných rutín. Aj malá zmena každý deň môže urobiť veľký rozdiel. S trochou trpezlivosti a lásky môže byť prechod z prázdninového módu do školského hladší pre vás, ale aj vaše detičky.

deti sa hlásia v škole

Ako zaviesť efektívny školský režim po letných prázdninách

Zaviesť naozaj efektívny školský režim po letných prázdninách je výzva, s ktorou sa stretávajú mnohí rodičia. Kľúčové je nastavenie pravidelného denného programu už pár dní pred začiatkom školy. Zvykať deti na skoré vstávanie a postupne znižovať čas strávený pri obľúbenej hre alebo sledovaní televízie. Začnite budením o niečo skôr. Deti si tak zvyknú na skoršie vstávanie a nebudú mať problém prispôsobiť sa novému režimu. Zároveň postupne ukončujte aktivity už neskôr poobede, aby malo dieťa dostatok času na oddych pred spaním.

Dôležitou súčasťou návratu do školy je tiež pravidelné stravovanie. Po celodennom hrabaní sa v piesku alebo plávaní v bazéne, bude pre deti ťažké vrátiť sa k tradičnej strave trikrát denne. Preto je dôležité zaistiť, aby vaše dieťa malo dostatočnú energiu na udržanie koncentrácie počas celého školského dňa. Mierne upravenie rutiny a vytrvalosť môže pomôcť aj tým najmladším pripraviť sa na nástup do školy bez stresu a sĺz.

Nakupovať personalizované školské potreby