Návod krok po kroku: Tričko s potlačou s využitím Sava | Blog
03.10.2016
DarčekyOdSrdca
2016-10-03 Návod krok po kroku: Tričko s potlačou s využitím Sava

Návod krok po kroku: Tričko s potlačou s využitím Sava

Chcete byť výnimočné, originálne a neprehliadnuteľné, no neviete si v nákupných centrách nájsť jedno jediné pekné tričko? Máme pre vás tip, ako mať také, ktoré nebude mať konkurencie.

Žena v čapici a slnečných okuliaroch sediaca na pláži a pozerajúca do diaľky

Nielen tričko, ale aj vankúš či obrus môžete skrášliť pomocou vlastnoručne vytvorenej potlače. Možno to znie náročne, ale nemusíte sa obávať. Zvládne to každá žena a dokonca je viac ako možné, že si túto činnosť zamilujete.

V článku vám predstavíme metódu „savovania“ trička. V tomto pomenovaní nie je žiadny chyták, skutočne ide o využitie dobre známeho domáceho prostriedku – Sava. Jeho podstatou je, že z tmavej textílie vytiahnete farbu, a tým vytvoríte na tričku pekný obrázok.

1.  Čo potrebujeme?

Ako v každom návode, ani v tomto nesmie chýbať zoznam pomôcok, ktoré k vytvoreniu trička potrebujeme.

Sú to:

  • tmavé tričko (čierne, tmavomodré, tmavozelené,...)
  • rozprašovač so Savom,
  • pevná podložka (doska, kartón, stará tácka,...),
  • šablóny s motívmi,
  • servítky,
  • kontúrovacie farby na textil.

2. Motív

Motív si môžete vystrihnúť z papiera, ale šablóny nájdete aj v obchodoch s kreatívnymi potrebami. Je na vás, či si zvolíte tvar motýľa, kvetu alebo psa alebo ako motív využijete živé listy zo stromov.

3. Podložka

Do vnútra trička vložíme pevnú podložku, ktorá zabráni tomu, aby bielidlo preniklo na zadnú stranu trička.

4. Obloženie servítkami

Tričko musíme obložiť papierovými servítkami. Teda presnejšie povedané, papierom ohraničíme tú časť, na ktorej chceme vytvoriť obrázok. Nechceme predsa, aby bielidlo zafarbilo aj ostatné časti trička.

5. Savovanie

Keď sme si už dokonale pripravili prostredie, môžeme začať s procesom „savovania“. Na voľné miestečko, ktoré je obklopené papierom, vložíme motív, ktorý zastriekame bielidlom. Postupne uvidíme, ako tričko na tomto kúsku bledne. Motív z trička odstránime a tričko necháme zaschnúť.

6. Dokreslenie farbami

Ak ste si zvolili napríklad motív kvetu, môžete ho ešte zvýrazniť farebnými kontúrkami. Dokreslite mu lupene a stopku. Takto domaľujete detaily, ktoré mu chýbajú. 

 

 

Prečítajte si tiež článok o maľovaní na textil: Vytvorte si doma tričko s potlačou. Viete, ako na to?

 

7. Studená voda a jemné pranie

Posledným krokom po zaschnutí je opláchnutie trička v studenej vode. Tričko môžeme prať v práčke pri maximálnej teplote 30 stupňov.

 

Chcem si vytvoriť tričko s potlačou