Námornícke tričká: Z uniformy na módny štýl | Blog
28.07.2017
DarčekyOdSrdca
2017-07-28 Námornícke tričká: Z uniformy na módny štýl      Čas čítania: 2 min.

Námornícke tričká: Z uniformy na módny štýl

Kedysi boli symbolom Napoleonových víťazstiev, dnes sú bežným tričkom v šatníku každej ženy. Z námorníckych tričiek sa behom stoviek rokov stal skutočný štýl. Prečítajte si zaujímavosti z ich histórie.

 

Dievča v pásikavom tričku leží na móle

 

Začalo to vo Francúzsku

Históriu námorníckych tričiek začalo písať Bretónsko, provincia v západnom Francúzsku. Ako úplne prví ich začali nosiť miestni rybári a obchodníci, aby sa od ostatných odlíšili.

Prúžkované tričká boli dobre a už zďaleka viditeľné. Aj preto sa stali súčasťou francúzskeho námorníctva. Tie pôvodné námornícke uniformy mali 21 prúžkov, pričom každý z nich znázorňoval jedno Napoleonovo víťazstvo. Od roku 1840 sa stali povinnou uniformou aj pre námorníkov v Anglicku.

Keď sa to páči kráľovnej, tak sa musí aj mne

Prelom námorníckej uniformy na módny trend spôsobila známa návrhárka všetkých čias Coco Chanel, ktorá prišla v roku 1917 s novou kolekciou prúžkovaných odevov.

No a ako to už býva, aby sa niečo rozšírilo do sveta, potrebujeme na to celebritu alebo prinajmenšom osobnosť, ktorú pozná zvyšok sveta. A preto zamierte do vtedajšej kráľovskej rodiny Anglicka, kde žila kráľovná Viktória so sympatiami k prúžkom.

Pre svojho  štvorročného syna dala ušiť námornícky odev, v ktorom absolvoval kráľovskú plavbu. A div sa svetu, námornícke odevy sa stali trendom obchodov. Najväčšiu slávu získali začiatkom 20. storočia, kedy sa im hovorilo „breton tee-shirt“.

Modrá je dobrá aj pre iné celebrity

A tak sa z pracovnej uniformy počas niekoľkých storočí stali ležérne, niekedy aj vtipné tričká, ktoré nosia mladší, starší, ale aj tí najmenší, deti.

Námornícke tričká vnášajú ozaj taký slabý vietor do vlasov. Prúžkované tričká sú znakom slobody, ležérnosti, ale aj štýlu a elegancie. Mnohé celebrity hviezdneho neba, ako Marilyn Monroe, Pablo Picasso či Brigitte Bardot, sa v nich radi ukazovali pred kamerami a fotografmi.

Námornícke tričko môže byť aj vtipné. Stačí mať k nemu originálnu potlač

Ak chcete mať jedinečné námornícke tričko, kúpte si ho s originálnou potlačou. Vyberte si vtipný obrázok či text, ktorý sa vám k nemu hodí a vytvorte si ho na našej stránke. Je isté, že široko-ďaleko nebudete mať žiadnej konkurencie. :)

 

Chcem mať doma námornícke tričko