Modrotlač: Potlač na tričká známa stovky rokov dozadu | Blog
11.07.2017
DarčekyOdSrdca
2017-07-11 Modrotlač: Potlač na tričká známa stovky rokov dozadu

Modrotlač: Potlač na tričká známa stovky rokov dozadu

Naši predkovia si veľakrát museli vystačiť sami. Ak chceli nosiť vzorované tričká, šaty či košele, jednoducho si ich museli vyrobiť. Neexistovali tucty obchodov a e-shopov, kde si dnes objednáte oblečenie s potlačou za pár minút. Jedna z metód, ktorú používali, bola modrotlač.

Modrotlač na tričku

 

Vďaka prepracovanej metóde modrotlače mohli nosiť nádherný odev s folklórnymi motívmi. Metóda modrotlače je známa už 400 rokov a v podstate nevymizla dodnes. Vznikajú z nej odevy modrej (indigovej) farby s tlačenými vzormi.

Táto metóda je založená na podobnom princípe ako batikovanie. Ide o negatívne vzorovanie, ktoré vyzerá tak, že miesto motívu ostane biele. Na výrobu odevu pomocou modrotlače však existuje presný a aj trochu komplikovaný postup. My vám ho v skratke priblížime.

 

Špeciálna zmes (papp) a drevené vzory

Látka by mala byť z prírodného materiálu, buď bavlny, vlny alebo ľanu, dokonca je dobré ju naškrobiť. K tomu, aby ste mohli na oblečení vytvoriť krásny vzor, potrebujete drevenú formu. Na vzor formy nanesieme špeciálnu zmes z maliarskej hlinky a arabskej gumy (tzv. papp) a formu na materiál otlačíme. Tak vzniknú na odeve želané vzory.

 

Výťažok z rastliny Indigofera tinctoria

To však vôbec nie je koniec. Ďalším krokom je farbenie látky v roztoku indiga, aby sa celý materiál zafarbil namodro. Tričko či iný kus oblečenia sa na kovovom vešiaku ponorí do špeciálnej nádoby s indigo farbou. Po 20 minútach sa z nádrže vyberie. Oxidácia indiga spôsobí, že sa materiál sfarbí.

 

Modrá látka, biele vzory

Ak si spomínate, že na začiatku sa vzory vytvorili pomocou foriem namočených v pappe, tak teraz ideme vzory „vytiahnuť“ dobiela. Docielime to tým, že látku vyperieme v roztoku s kyselinou sírovou, ktorá miesto vzoru vybieli. Nakoniec ju ešte prepláchneme v studenej vode a usušíme.

Pozrite si, ako vyzerá obrázkový postup modrotlače v podaní Petra Trnku.

Modrotlač nie je tým najjednoduchším spôsobom výroby potlače na tričkách, šatách či mikinách. Preto sa jej v dnešnej dobe venuje iba úzka skupina ľudí. No my vám ponúkame možnosť, ako si podobné vzory zhotoviť iba niekoľkými kliknutiami. Tričko s potlačou môžete mať hotové takmer okamžite.

 

Chcem si vyrobiť vlastnú potlač