Jar na tanieri: Ako si vykúzliť jarné sezónne recepty? | Blog
16.04.2024
DarčekyOdSrdca
2024-04-16 Jar na tanieri: Ako si vykúzliť jarné sezónne recepty?      Čas čítania: 4 min.

Jar na tanieri: Ako si vykúzliť jarné sezónne recepty?

Poďte sa s nami pustiť do jarného varenia. Dáme vám super tipy na jarné recepty, ktoré si zamilujete. Vo vašom pestrom jarnom jedálničku nebude chýbať šťavnatá špargľa či medvedí cesnak. K dokonalej jarnej atmosfére vám dopomôže prestieranie s vlastnou potlačou, sedenie dotvorené podsedákom s potlačou podľa seba a nesmú chýbať ani servítky s tematickou jarnou potlačou. Tak čo vy na to? Ste pripravení vdýchnuť vášmu stolovaniu a jedálničku tú pravú jarnú atmosféru? Poďme spoločne objaviť sezónne recepty a urobiť z každého, nie len nedeľného obeda, nezabudnuteľný zážitok.

Pripravte si jarné sezónne recepty plné chuti

Jarné obdobie je spojené s voňavým zobúdzaním sa prírody, a presne to môžeme cítiť aj v našich kuchyniach. Po zime začíname mať aj my chuť na niečo ľahké a svieže. Je to ideálny moment kedy zaradiť do našich kuchýň ingrediencie ako sú: chrumkavé špargle, voňavý medvedí cesnak alebo svieže bylinky, ktoré sú ako vitamínová bomba. A keď ich zmiešate dokopy vo vašich jarných receptoch, vykúzlia neodolateľnú harmóniu chutí a vôní.

Jar na tanieri: Ako si vykúzliť jarné sezónne recepty?

Ako si teda pripraviť menu plné jarnej atmosféry? V apríli vsaďte na suroviny z vašej záhradky či z miestneho trhu. Ako hovoria staré dobré múdrosti: „čo spolu vyrástlo, to sa na tanieri skvele hodí“. Vyskúšajte preto fantastický šalát so špargľou, dozdobený jarnou cibuľkou, reďkovkou a k nemu si upečte ľahké kuracie prsia namočené v bylinkovej marináde.

Alebo by sa vám viac páčilo trochu si zaexperimentovať s netradičnými kombináciami rôznych surovín? Skúste spojiť pomaranč s medvedím cesnakom – možno to znie trochu divoko, ale vznikne z toho úžasné pesto, ktoré dokonale obohatí aj vaše šaláty či cestoviny.

Jarné recepty samozrejme nie sú len o špargli a bylinkách. Nezabudnite ani na ďalšie sezónne lahôdky ako sú už spomínané reďkovky, jarná cibuľka, mladý hrášok či šalát. S týmito červenými a zelenými zeleninami dodáte vašim jedlám nielen vizuálnu pestrosť, ale aj fantastickú chuť a sviežosť. Pripravte si napríklad pyré z jarného hrášku, dochuťte ho čerstvo odtrhnutou mätou a dozdobte reďkovkou. Určite neobanujete.

Jar na tanieri: Ako si vykúzliť jarné sezónne recepty?Náš TIP: Jarná špargľová polievka – recept na prípravu

Pripravte si výživnú jarnú krémovú špargľovú polievku, podľa jednoduchého receptu na jej prípravu. Ingrediencie na prípravu jarnej špargľovej polievky, ktoré budete potrebovať:

  • 500 g bielej alebo zelenej špargle
  • 2 stredné zemiaky
  • 1,5 l zeleninového vývaru (môže byť aj hydinový vývar)
  • 10 g masla
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 cibule
  • Soľ na dochutenie
  • Čierne korenie na dochutenie
  • Štipka kryštálového cukru na dochutenie
  • Čerstvá petržlenová vňať na dozdobenie

Postup prípravy jarnej špargľovej polievky: Zo špargle odrežeme drevnaté konce, ošúpeme ju a nakrájame na menšie cca 2 cm kúsky. Hlavičky šparglí si necháme na neskôr. Ďalej očistíme zemiaky a nakrájame ich na menšie kocky. Do teplého zeleninového vývaru vložíme zemiaky a nakrájanú špargľu, bez hlavičiek. Všetko spolu povaríme a dochutíme, kým zelenina nezmäkne. V druhom hrnci si zohrejeme maslo s olejom a orestujeme najemno nasekané cibule, ktoré pridáme do vývaru so zeleninou. Všetko spolu rozmixujeme, aby vznikol hladký krém. Jarnú špargľovú polievku nakoniec dozdobíme kúskami čerstvej petržlenovej vňate a hlavičkami špargle upravenými nad parou. A potom už stačí len popriať dobrú chuť.

Prestieranie s vlastnou potlačou jari, dozdobí váš stôl

Vaše sezónne recepty a stolovanie môžete oživiť aj vizuálne. Čo poviete na prestieranie s vlastnou potlačou? Predstavte si, ako váš stôl zažiari farbami kvetinových motívov alebo vašimi vlastnými fotografiami jari, ktoré vám potlačíme priamo na prestieranie na jedálenský stôl. Navrhnite si s vašimi blízkymi prestieranie, ktoré bude dokonale ladiť s tým, aká je vaša rodina. Prestieranie s vlastnou potlačou môžete vytvoriť aj ako darček pre vašich blízkych. Ide o originálny darček, ktorý je zároveň praktický a to ocení každý, kto ho dostane. A nech už bude obsahovať rôzne odvážne farby či fotografie, určite bude hitom jarného stolovania u vás doma.

Potlač prestierania na stôl môžete pokojne zladiť aj s vašim jarným obrusom na stôl, čo ešte viac podčiarkne a doplní jarnú atmosféru vo vašej domácnosti. Praktickosť tohto prestierania umocnia farby, ktoré naň použijete – na bledých farbách bude vidieť každý škvrnka, zakiaľ čo na sýtych jarných farbách prestierania, sa niektoré fliačiky od jedla pokojne stratia. Prestieranie s vlastnou potlačou je možné prať aj v práčke na max. 30 stupňov, takže sa nemusíte báť, že pri prvom poriadnom zašpinení, ho budete musieť vyhodiť, vďaka možnosti oprania vám bude robiť radosť nie len pri jarnom stolovaní roky.

Jar na tanieri: Ako si vykúzliť jarné sezónne recepty?

Vytvorte si unikátne podsedáky s vlastnou potlačou jari

Stôl už máte pekne vyzdobený a teraz je čas zabezpečiť, aby sa vaši hostia cítili ako v bavlnke. Dbajte na detaily a doplňte vaše jarné stolovanie s originálnymi podsedákmi s vlastnou potlačou. Takéto podsedáky podľa seba dokážu premeniť jednotvárne stoličky na veselé interiérové doplnky plné jarných farieb. Nemusíte dbať na decentnej elegancii, pokojne siahnite po sýtych jarných farbách či fotografiách jarnej prírody. Podsedáky s vlastnou potlačou jari nie len, že podčiarknu jar vo vašej jedálni, kuchyni či na terase, ale sa vám vďaka nim bude aj pohodlne sedieť na tvrdších stoličkách. Ak chcete, aby sa vaši hostia cítili príjemne a zároveň si vychutnali jarnú atmosféru na každom kroku vašej domácnosti, tak štýlové podsedáky s vlastnou potlačou sú to pravé pre vás.

Dary jari potešia nie len na tanieri, ale aj na duši

Ten pravý pocit jari na tanieri plný jarných chutí, nežne pohladí vaše chuťové bunky a zároveň vám roztancuje aj dušu od radosti pri pohľade na jarné farby a dokonalé jarné prestieranie. Vyberte si ešte dnes spomedzi vašich fotografií tie, ktoré sa vám budú hodiť nie len pri jarnom prestretí vášho jedálenského kúta, či už na prestieraní s vlastnou potlačou, podsedáku s potlačou alebo pokojne na poličke v rámiku. Nemusíte chodiť ďaleko, stačí nakuknúť do nášho e-shopu a razom sa z vás stane dizajnér vašej domácnosti. Pozvite jar aj k vám domov.

Nakupovať doplnky do domácnosti s vlastnou potlačou