Ako zabaviť deti cez prázdniny? 10 aktivít, ktoré musíte vyskúšať | Blog
14.07.2022
DarčekyOdSrdca
2022-07-14 Ako zabaviť deti cez prázdniny? 10 aktivít, ktoré musíte vyskúšať      Čas čítania: 5 min.

Ako zabaviť deti cez prázdniny? 10 aktivít, ktoré musíte vyskúšať

Hoci tvorí školský rok väčšinu roka, vždy prebehne veľmi rýchlo. Či už máte doma škôlkara, alebo vaše deti už chodia do školy, so stúpajúcimi teplotami nastáva čas zamyslieť sa nad tým, ako zabaviť deti počas prázdnin. Možností na trávenie spoločných chvíľ je od rôznych letných športov cez aktivity vo vode až po hranie spoločenských hier alebo napríklad skladanie puzzle s rodinnou fotografiou veľké množstvo. Inšpirujte sa tipmi na 10 najzaujímavejších aktivít, ako zabaviť deti a zadovážiť im nezabudnuteľné spomienky na letné prázdniny.

mladá rodina na pláži pri mori

Vyraziť k vode je najlepší spôsob, ako zabaviť deti v lete

Vyraziť na kúpalisko alebo k jazeru je bezpochyby tá najlepšia voľba na trávenie voľného času s vašimi deťmi počas prázdnin. Okrem plávania a bláznenia vo vode, sa vám naskytá nespočetné množstvo aktivít a možností, ako zabaviť deti po celý deň strávený pri vode. Menšie deti si vystačia s krhličkou, kýblikom a lopatkou. Ak sú vaše deti staršie a majú už zvládnuté základy plávania a potápania sa, požičajte si paddleboard, ktorý sa v posledných rokoch stal jednou z najobľúbenejších foriem trávenia času vo vode. Obľúbenými sú však aj rôzne hry s loptou, ktoré dokážu zabaviť všetky vekové kategórie.

 

Oddych pri vode s originálnymi hrami

Pobyt pri vode počas horúcich slnečných dní si vyžaduje aj chvíľky oddychu strávené v chládku. Preto je vhodné myslieť aj na to, ako zabaviť deti počas oddychu, aby stihli načerpať ďalšie sily na šantenie vo vode. Do batohu okrem pochutín na doplnenie energie pribaľte aj balík sedmových kariet s potlačou, s ktorými sa dokážu okrem detí rôznych vekových kategórií zabaviť i dospelí. Aké kartové hry sú pre vaše dieťa vhodné podľa jeho veku? To sa dočítate v článku o najlepších kartových hrách, kde nájdete aj krátke zhrnutie ich pravidiel.

 

Športové aktivity vhodné na leto pre malých aj veľkých

Nezávisle od veku vašich detí je pre ich zdravie a správny vývoj dôležité viesť ich k športu. Leto a prázdniny sú na to ideálnym obdobím. Vybehnite s vašimi škôlkarmi do parku alebo na ihrisko a môžete si len tak kopať alebo hádzať loptu. Staršie deti ocenia, keď ich vezmete zahrať si napríklad tenis alebo basketbal. Azda najobľúbenejším letným športom je bicyklovanie, ktoré môžete využiť aj na presun za menším výletom alebo miestom na kúpanie. Ak máte doma prváčika, skvelým tipom na darček za prvé vysvedčenie sú kolieskové korčule. Možností na športovanie je v lete neúrekom a vyriešite ním nielen otázku ako zabaviť deti, ale zároveň to bude mať prínos aj pre ich zdravie.

 

Ak už máte slnka dosť, vyberte sa do lesa

Les je ideálne miesto na schladenie sa počas horúcich letných dní. Preto si do svojich letných plánov zaraďte aspoň jednu krátku prechádzku lesom. Nemusí ísť zrovna o náročnú turistiku. Existuje mnoho krátkych turistických trás, ktoré smerujú k nejakému zaujímavému cieľu. Dajte deťom do ruky turistickú mapu a ďalekohľad. Uvidíte, že aj takáto aktivita môže byť dobrým riešením, ako zabaviť deti a dopriať im trocha poznania z prechádzky našou krásnou prírodou.

 

Výlet za poznaním je super tip, ako zabaviť deti aj dospelých

Súčasťou každých prázdnin by mal byť jednoznačne výlet za poznaním niečoho nového a zaujímavého. Menšie deti sa vždy potešia výletu za zvieratkami. Či už navštívite ZOO, alebo sa vyberiete na menšiu farmu s domácimi zvieratami, deti si iste odnesú mnoho zážitkov. Školákov, ktorým už niečo hovorí aj história a umenie, zaujmete návštevou hradu, zámku alebo múzea. Okrem fascinujúcich stavieb bude pre nich zaujímavé aj poznanie, ako sa kedysi v týchto obrovských stavbách žilo, panovalo a bojovalo. Takéto výlety navyše môžete absolvovať aj v chladnejšom letnom počasí.

dievčatko v ZOO

Ako zabaviť deti, ktoré by chceli stráviť večer s kamarátmi?

Ak už máte doma staršie dieťa, ktoré zažíva prvé obdobia silného kamarátskeho puta, odlúčenie od spolužiakov na celé prázdniny je pre neho nepredstaviteľné. Urobte mu radosť a pozvite jeho kamarátov na filmový večer ku vám domov. Veľká misa pukancov, dobrý film a možnosť stráviť dlhý večer s kamošmi, bude pre nich určite veľkým zážitkom. U dievčat sa takýto večer teší veľkej obľube aj v štýle pyžamovej párty.

 

Ako zabaviť deti počas sychravého počasia?

Aj keď je leto väčšinou plné horúcich dní, počasie nám dopraje i občasné schladenie sa. Ako zabaviť deti, keď vonku prší? Na rad prichádzajú spoločenské hry. Deti ich milujú a aj vy dospelí určite privítate takúto formu zábavy so svojimi deťmi. Škôlkari sa potešia hre pexesa s vlastnými fotkami alebo jednoduchým kartovým hrám. Pre školákov sú dostupné mnohé spoločenské hry, ktoré ich dokážu zabaviť aj na niekoľko hodín.

 

Skúste plavbu loďou alebo splav

Lákavým zážitkom pre deti môže byť aj plavba loďou. Na našich riekach sa organizuje mnoho plavieb, takže si určite máte z čoho vyberať. Ak radi skúšate niečo nezvyčajné, s miernou dávkou adrenalínu, vezmite svoje deti na splav. Môžete si vybrať z viacerých možností a podľa vašich predstáv splavovať niekoľko hodín alebo aj dní v spojení so stanovačkou.

 

Piknik – možnosť, ako zabaviť deti počas celého dopoludnia

K vydarenému pikniku stačí málo. Vytipujte si vopred vhodné miesto a počasie, aby ste na pikniku nezmokli. Základom úspešného pikniku je veľká deka a veľa jedla a pitia. Nemusí to byť nič špeciálne. Práve vy najlepšie poznáte, čo majú vaše deti najradšej. Okrem toho pribaľte loptu, balík obľúbených kariet, badmintonové rakety s košíkom a môžete vyraziť.

 

Dobrodružstvo pod stanom

Ešte ste neboli s vašimi deťmi stanovať? Určite to musíte napraviť. Ak nie ste práve vyznávačom dobrodružstva, doprajte im aspoň jednu noc v stane v kempe, ktorých je na Slovensku pomerne dostatok. Keď si kladiete otázku, ako zabaviť deti na stanovačke, určite to nebude problém. Založiť oheň, opekať si špekačky, hrať karty pri západe slnka alebo pozorovať hviezdy. Tieto a mnoho ďalších aktivít jednoznačne patria ku dňom a nociam stráveným pod stanom, na ktoré budú deti radi spomínať.

rodina v stane

Atmosféra letného kina

Premietanie filmov v letných mesiacoch je vo väčšine miest organizované v letnom kine – amfiteátri. Zaraďte tento nápad, ako zabaviť deti počas leta, do svojho programu. Pozrieť si zábavnú rozprávku pod holým nebom na čerstvom vzduchu s miskou pukancov je pre deti, ktoré už vydržia dlhšie hore, jedna z “povinných letných jázd”.

Veríme, že si z našich tipov, ako zabaviť deti počas prázdnin, či už počas pekného, alebo sychravého počasia, niektoré vyberiete. Deti si zaiste užijú nezabudnuteľné leto plné zážitkov a spolu s nimi môžete objaviť nové možnosti zábavy aj vy, dospelí. Stačí si zvoliť vhodnú aktivitu, naplánovať ju a zadovážiť si všetko potrebné, vrátane originálnych personalizovaných hier.

Vybrať deťom personalizovanú hru