Najlepšie kartové hry pre malých a veľkých: Poznáte ich pravidlá? | Blog
30.05.2022
DarčekyOdSrdca
2022-05-30 Najlepšie kartové hry pre malých a veľkých: Poznáte ich pravidlá?      Čas čítania: 5 min.

Najlepšie kartové hry pre malých a veľkých: Poznáte ich pravidlá?

Cestovanie vlakom, dlhé večery s rodinou a priateľmi, ale i upršané a chladné dni si mnohí z nás spríjemňujú rôznymi spoločenskými hrami. Azda najpopulárnejšie sú rôzne kartové hry. Nezaberú veľa miesta a tak ich môžete mať na svojich cestách vždy po ruke. Navyše, použitím personalizovaných kariet, vytvorených z vašich fotografií alebo obrázkov, naberie vaša hra nové rozmery zábavy a potešenia.

partia kamarátov hrá karty

Aké sú najlepšie kartové hry, ktorými sa zabavíte počas voľných chvíľ? Prinášame vám zoznam tých najobľúbenejších a najpopulárnejších kartových hier, z ktorého si okrem dospelých vyberú aj deti.

 

Najlepšie kartové hry pre najmenších

Kvarteto

Kvarteto je jedna z prvých hier, ktorú zvládnu aj deti. Táto kartová hra je určená pre 2 až 8 hráčov. Hrá sa 32 kartami, pričom sa používajú kvartetové karty. Ak takéto karty nemáte po ruke, môžete si kvarteto zahrať aj so sedmovými, resp. žolíkovými kartami.

Podstatou hry je hľadanie štvorice zhodných kariet. Na začiatku má každý hráč štyri karty a zvyšné sú uložené na kôpke. Prvý hráč, sediaci na ľavo od toho ktorý rozdával, si pýta kartu od iného hráča a snaží sa vyzbierať štyri zhodné karty. Ak hráč, od ktorého pýtal kartu má, musí mu ju vydať. Následne v hre pokračuje ten istý hráč. Keď ďalšiu kartu od súpera nedostane, ťahá si kartu z kopy. Na rade je ďalší hráč. A to ten, ktorý dával kartu predchádzajúcemu.
Ak vyzbiera hráč štyri karty s rovnakým znakom, zloží ich na stôl a ďalej sa s týmito kartami nehrá. Víťazom je ten, kto vyzbieral najviac štvoríc.

 

UNO karty

Hra s UNO kartami je známa po celom svete a jednoznačne patrí medzi najlepšie kartové hry. Pokiaľ ju ešte nepoznáte, určite si zaobstarajte balík UNO kariet, ktoré sú k hre potrebné. Hra je určená pre 2 až 10 hráčov a odporúča sa pre deti vo veku od 6 až 7 rokov. Ak je však vaše dieťa šikovné a vnímavé, určite zvládne túto hru aj omnoho skôr. Je to jednoduchá, avšak dynamická a napínavá hra. Cieľom je zbaviť sa všetkých kariet ako prvý.

Základné pravidlo, pri ktorom sa hráči striedajú v smere hodinových ručiček, je uložiť niektorú zo svojich kariet zhodnej farby alebo čísla na ukladaciu kôpku. Zdanlivo nezaujímavé pravidlá však dopĺňajú divoké a akčné karty, ktoré vnášajú do hry mnoho obratov a zábavy. V momente, keď má hráč na ruke predposlednú kartu, musí pred jej uložením na kôpku vysloviť slovko “UNO”. Upozorní tým ostatných hráčov, že pri ďalšom kole bude možné jeho ukončenie. Víťaz kola si potom pripisuje body podľa kariet, ktoré zostali protihráčom na ruke. Celkovým víťazom sa stáva hráč s dosiahnutými 500 bodmi.

karty UNO

Faraón

Kartova hra faraón sa tiež radí medzi jednoduchšie hry. Hrá sa so sedmovými kartami, z ktorých sa každému hráčovi na začiatku rozdá 5 kariet. Zo zvyšných kariet sa urobí ťahacia kôpka a počas hry z nej ťahá každý hráč, ktorý v danom kole nevie zložiť žiadnu kartu. Jednu kartu je potrebné otočiť a uložiť ju ako prvú. Na tú hráči postupne vyhadzujú karty. Vyhodená karta sa musí zhodovať buď farbou, alebo znakom s tou, ktorá je na vrchu. Cieľom je zbaviť sa všetkých kariet ako prvý. Hra je ozvláštnená o niekoľko nasledovných funkcií jednotlivých kariet a spôsobov ich vykladania, ktoré si pre úspech musíte zapamätať:

  • sedma – po jej odhodení na kopu nasledujúci hráč ťahá 3 karty
  • horník – môžete ho vyložiť na akúkoľvek kartu a dáva možnosť zmeniť farbu hry
  • zelený dolník – môže ísť na akúkoľvek kartu, aj na neho môže byť položená akákoľvek karta
  • karty s rovnakým znakom a inou farbou môžete vyložiť naraz
  • spálená – 4 karty s rovnakým znakom, po ich vyložení idete ešte raz
  • eso – zastaví hráča po vás, môže vás ale prebiť taktiež použitím esa
  • červená sedma – jej použitie vráti akéhokoľvek hráča do hry

 

Najlepšie kartové hry na prvé skúsenosti s taktickou hrou

Sedma

Sedma je v porovnaní s predchádzajúcimi viac taktická hra. Preto patrí medzi najlepšie kartové hry, pri ktorých sa aj mladší hráči naučia premýšľať takticky. Ak by sa im hra zdala náročná, výborným nápadom je motivovať ich špeciálnymi kartami, na ktorých nájdu napríklad fotografie z vašich spoločných výletov.

Táto hra je určená pre 2 až 4 hráčov. Najväčšiu hodnotu má podľa názvu hry karta s číslom 7. Má silu prebíjať ostatné karty. Ďalšími hodnotnými kartami sú desiatky a esá. Tie sa v hre rátajú za 10 bodov. Sedma sa hrá v niekoľkých kolách. Hráči majú na ruke 4 karty, ktoré si počas hry dopĺňajú, až kým sa karty neminú.

Cieľom v jednotlivých kolách je získať zdvih, a to zložením takej karty, ktorá bude mať rovnakú hodnotu ako tá, ktorú zložil prvý hráč. Ak sa to nepodarí, zdvih získava prvý hráč. V hre môže nastať situácia, kedy má hráč na ruke 4 rovnaké karty. Toto sa nazýva spálená hra a tiež sú jej pripisované body. Po každom kole si hráči pripisujú body a na konci hry sa menia na výherné. Vyhráva hráč s najvyšším počtom bodov.

 

Žolík

Žolík sa radí medzi náročnejšie hry a je určený pre staršie deti a dospelých. Jednoznačne patrí medzi najlepšie kartové hry na dlhé večery strávené s priateľmi a rodinou. Hrá sa so žolíkovými kartami v počte 2 až 6 hráčov. Na začiatku každý hráč dostane 14 kariet a prvý začínajúci ich dostáva 15. Hlavnou úlohou je vytvárať tzv. postupky z kariet rovnakej farby. Zoraďujeme ich od čísla 2 po číslo 10. Za ním nasleduje postupka kartami J, Q, K, A. Karta s písmenom A môže byť použitá aj ako číslo 1. Vytvárať je možné aj “nečisté postupky”, a to použitím 3 až 4 kariet rovnakého znaku, ale inej farby.

Ako už býva pri kartách zvykom, aj tu sa hrá so špeciálnou kartou. Tou je práve žolík, ktorým môžete pri hre nahradiť akúkoľvek kartu. Prvý hráč vyhodí kartu, ktorá sa mu najmenej hodí na kôpku. Ostatní pokračujú ťahom jednej karty z kôpky na ťahanie a jednu kartu musia tak, ako prvý hráč, vyhodiť na kôpku s vyhodenými kartami. Po troch kolách môžu hráči začať vykladať karty na hraciu plochu v postupkách, ktoré si z nich vytvorili. Každá vyložená postupka musí mať najmenej 3 karty a pri prvom vyložení kariet musí byť aspoň jedna postupka bez použitia žolíka a spolu musia dosahovať hodnotu 42.

V ďalšej hre je možné karty do svojich a súperových postupiek dokladať. Cieľom hry je zložiť všetky svoje karty, pričom jednu ľubovoľnú kartu si hráč necháva na “zatvorenie hry”.

Žolík

Nájdite aj vy svoju obľúbenú kartovú hru

Pokiaľ vás niektorá zo spomínaných hier zaujala, vyskúšajte si pri najbližšej príležitosti zahrať. Určite si ľahko nájdete najlepšie kartové hry vhodné práve pre vás a vašu rodinu či priateľov. Karty si s vami radi zahrajú aj starí rodičia, ktorý si takéto chvíle vážia omnoho viac, ako by ste si mysleli. Skúste ich pri najbližšom sviatku obdarovať napríklad kartami s fotografiami ich vnúčat alebo verných zvieracích priateľov a potešenie z následnej hry bude ešte hodnotnejšie.

Vytvoriť si karty z fotiek