Ako spraviť z nepotrebných uterákov prvotriedny koberec | Blog
29.07.2016
DarčekyOdSrdca
2016-07-29 Ako spraviť z nepotrebných uterákov prvotriedny koberec

Ako spraviť z nepotrebných uterákov prvotriedny koberec

Čo tak vymeniť stereotyp za kreatívnu domácu prácu, z ktorej, navyše, budete mať aj úžitok? Presne takto môžeme pomenovať vlastnoručné vyrobenie koberca zo starých uterákov. Znie to šialene? Až také bláznivé to nie je! Poďme sa pozrieť, ako to možno spraviť, aj keď nie ste žena v prezlečení Copperfielda.

 

Uteráky v košíku

 

 

Vytvorenie koberca vlastnými silami je len jedna z mnohých handmade činností, pri ktorej môžete využiť toľko zručností, o akých by ste ani netušili. Zapojíte fantáziu a zmysel pre estetiku, využijete šikovnosť pri šití, mentálne si oddýchnete a tiež, samozrejme, zužitkujete uteráky, ktorým ste už nevedeli nájsť hodnotné miesto vo svojej domácnosti. V podobe koberca budú úplne iným, fascinujúcim kúskom.

 

Na blogu sme už uverejnili niekoľko návodov, ako si skrášliť tričko. Či už prostredníctvom ručného maľovania, alebo nažehľovacej fólie, vznikne perfektná potlač. Tento spôsob je však úplne iný, keďže z jednej veci vytvárame diametrálne inú. Poďme teda rovno na to...

 

Vytvor si tričko s unikátnou potlačou

 

 

 

 

Čo k tomu potrebujete:

  • 3 uteráky rôznych farieb,
  • ihlu a niť,
  • nožnice.

To je skutočne všetko. :)

Ako na to:

Postup rozdelíme do 2 častí – zapletanie vrkoča a jeho pospájanie do výsledného okrúhleho koberca. 

Zapletenie vrkoča:

Nastriháme si 2-centimetrové pásiky z každého uteráka. Pre stredne veľký koberec by sme mali mať k dispozícii 13 pásikov.

Zoberieme si z každej farby jeden pásik, oprášime ich zo zbytkovej látky, ktorá vznikla pri strihaní. Potom ich priložíme k sebe a navrchu zošijeme dokopy. Ideme z nich totiž upliesť vrkoč, presne taký, aký robievate svojej dcérke do školy.

Keď pri zapletaní prídete ku koncu látky, jednoducho vezmite z každej farby zase po jednom pásiku a prišite. Ku každej farbe pásik rovnakej farby. Opäť zapletajte. Chceme docieliť, aby sme využili všetky pásiky, ktoré sme si nastrihali, a tak musíme zapletať, až pokým nemáme prázdny stôl.

Pospájanie vrkoča do koberca:

Vrkoč, ktorý sme si spravili, začneme obtáčať dookola do tvaru slimáka. Na niektorých miestach ho musíme prišiť, aby nám vydržal v stabilnom tvare. Vznikne nám okrúhly koberec, ktorý uvidíte aj v nasledovnom videu. 
 

 

Čo poviete, stálo by to za tú námahu?

No ak keď už spravíte čistku so starými uterákmi, nezabudnite ich nahradiť novými sviežimi kúskami. Na Darcekyodsrdca.sk  máme uteráky s potlačou, na ktoré si môžete dať napísať akýkoľvek nápis.

 

Ukážte mi uteráky s potlačou