Využite svoj balkón naplno: Tipy, ako si vytvoriť malú záhradku v meste | Blog
23.04.2024
DarčekyOdSrdca
2024-04-23 Využite svoj balkón naplno: Tipy, ako si vytvoriť malú záhradku v meste      Čas čítania: 4 min.

Využite svoj balkón naplno: Tipy, ako si vytvoriť malú záhradku v meste

Žijete v byte a máte balkón? Aj váš balkón má potenciál stať sa malým zeleným útočiskom uprostred rušného mesta. Poradíme vám, ako premeniť aj ten váš balkón či terasu, na miesto plné kvetín a zelene. Máme pre vás tipy a triky ako usporiadať balkón tak, aby ste aj z malej plochy vyťažili maximum bez toho, aby ste sa cítili stiesnene. Nezabudneme poradiť ani tipy na fotodekorácie a iné doplnky, ktoré zútulnia aj váš balkón. Pomôžu vám k tomu podsedáky s vlastnou potlačou alebo vankúše s originálnym dizajnom podľa vás. Pustíte sa teda aj vy do vdýchnutia nového života vášmu balkónu?

Ako pretvoriť balkón na mini záhradku a oázu vášho pokoja?

Chcete mať svoju vlastnú zelenú oázu pokoja hneď za dverami vášho bytu? Balkónové záhradky sú na to ako stvorené. Predstavte si, ako sa po hektickom dni pohodlne usadíte medzi kvietky, nadýchnete sa ich krásnej vône a aspoň na chvíľku sa odpútate od mestského ruchu. Tak čo vy na to? Poďme spolu objaviť, aké kvety budú pre vás tie pravé a ktoré vám navodia pocit harmónie. Čo tak levanduľa alebo mäta? Tieto krásky nielen úchvatne vyzerajú, ale aj krásne voňajú a pomôžu vám uvoľniť sa. Mätu a levanduľu neskôr môžete použiť aj do letných osviežujúcich limonád, pripraviť si z nich sladký sirup alebo si ich vysušiť na zimu do zdravého čajíka. Levanduľu si môžete tiež pekne usušiť a nechať si ju celoročne ako dekoráciu, či už vo vašej domácnosti alebo vonku na balkóne.

Pri výbere kvetov a rastlín na balkón nezabudnite kombinovať rozličné výšky rastlín, farby ich kvetov a tiež textúry ich listov. Okrem estetických benefitov bude takáto pestrosť prospievať rastlinám navzájom – napríklad niektoré bylinky sú prirodzenou obranou proti nezvaným škodcom a pomôžu vašej balkónovej idylke prosperovať. Levanduľa ubráni ružu proti mravcom a voškám, alebo mäta a bazalka svojou vôňou odpudia vošky a skočky.

Využite svoj balkón naplno: Tipy, ako si vytvoriť malú záhradku v meste

Nezabudnite ani na výber kvetináčov a nádob na kvety, ktoré sú vhodné do exteriéru a vhodne doplnia celkový vzhľad vášho balkóna. Možno vás zaujmú keramické kvetináče, ktoré majú tradičný vzhľad, no siahnuť môžete aj po obľúbených plastových kvetináčoch alebo stále obľúbenejších kvetináčoch z recyklovaných materiálov.

Na balkóne máte aj viaceré možnosti ako sa vyhrať s priestorom – nezabúdajte sa zamerať aj na priestor nad vami. Vertikálne riešenia ako závesné koše, visiace kvetináče a poličky, môžu urobiť na vašom balkóne divy a to nielen prakticky, ale aj vizuálne.

Pre pohodlie na vašom balkóne by vám nemali chýbať pohodlné stoličky, prípadne sedačka či hojdacia sieť. Nezabudnite ani na zopár štýlových vankúšov s vlastnou potlačou alebo podsedák na stoličky s vlastnou potlačou. Hodiť sa vám môže aj malý sedací vak.

Úsporné usporiadanie balkóna pre viac miesta a zelene

Obávate sa, že vám chýba na balkóne dostatok miesta? Nebojte sa. S trochou fantázie a šikovným usporiadaním balkóna, dokážete aj z toho najtesnejšieho priestoru vykúzliť útulnú zelenú oázu. Začnite s využitím každého centimetra vo vertikálnej rovine – policové systémy, regály, visiace kvetináče či siete na sedenie.

Tipom na ušetrenie priestoru na balkóne môže byť aj multifunkčné riešenia pre nábytok – tie vám umožnia mať dostatok voľného priestoru na pohybovanie sa na balkóne. Siahnuť môžete napríklad po skladacích stoličkách a stolíkoch, ktoré po ich využití jednoducho poskladáte bokom. Obľúbené sú aj palety, ktoré nielenže perfektne poslúžia ako podstavce pre vaše kvetináče, ako poličky na fotodekorácie, ale pokojne aj na sedenie. Na balkóne sa vám určite zíde aj menšia truhlica či box na všetko, čo potrebujete mať po ruke, napr. lopatku, rukavice na sadenie či časopisy pri oddychu. Úložný box môže slúžiť aj na sedenie, stačí vybrať taký, ktorý bude z pevného materiálu a na vrch doladiť podsedáky s vlastnou potlačou, aby sedenie na ňom bolo pohodlné.

Využite svoj balkón naplno: Tipy, ako si vytvoriť malú záhradku v meste

Určite neprehliadnite ani mini balkónové záhradky do výšky na stenách, ktoré môžu byť plné aromatických byliniek, ktoré sa vám zídu aj do varenia alebo napr. s popínavým brečtanom, ktorý krásne zazelení aj váš balkón. Bola by škoda nevyužiť aj kvetináče, ktoré sa vešajú priamo na zábradlie. Neuberú vám miesto na balkóne a je to super finta, ako si dopriať ešte viac zelene a neubrať zo vzácneho priestoru balkóna pod nohami. Rovnako efektívne je využitie aj visiacich kvetináčov, do ktorých môžete zasadiť previsnuté typy kvetov (napr. Petúnie, Fuksie, Lobelky), ktoré krásne dotvoria vašu malú oázu pokoja na balkóne.

Podsedáky a vankúše s vlastnou potlačou pre pohodlie na balkóne

Chcete, aby váš balkón kričal originalitou? Stavte na vankúše a podsedáky s vašou vlastnou potlačou, ktorá im dodá šmrnc. Vytvorenie tejto originálnej a zároveň praktickej fotodekorácie na balkón nechajte na nás. Stačí, aby ste si vybrali vašu fotografiu, ktorú si chcete nechať na podsedák alebo vankúš potlačiť. Pokojne to môže byť aj text alebo akýkoľvek nápis. Pohodlné sedenie je predsa základom a s takýmto osobitým štýlom sa z vášho balkónu stane útulný kútik pre relax. Je na vás či už si necháte potlačiť fotografiu rodiny, kvetín, obľúbeného miesta alebo motivačné hlášky, fantázii sa medze nekladú. Balkónové doplnky s vlastnou potlačou vašich fotografií, dodajú vášmu balkónu umelecký a osobný nádych. Pokojne stavte aj na štýlové zarámované fotky alebo napríklad fotoobrazy na plátne z vašich fotografií. Zaveste si ich na stenu alebo napr. položte na parapetu. Takéto fotodekorácie sú vhodné aj ako darček, pre kohokoľvek, kto rád trávi čas doma, na balkóne či terase.

Využite svoj balkón naplno: Tipy, ako si vytvoriť malú záhradku v meste

Znie to lákavo? Začnite v pretváraní vášho balkóna ešte dnes

Tak už toľko neváhajte a dodajte vášmu vonkajšiemu priestoru osobitý charakter s novým rozmiestnením nábytku, fotodekoráciami na mieru a podsedákmi či vankúšmi presne podľa vášho gusta. Staňte sa dizajnérom svojej relaxačnej mini oázy, ktorá bude oku lahodiaca, ale aj funkčná. Stačí si vybrať z našej bohatej ponuky dekorácií a darčekov vlastnou potlačou. Pretože práve premyslené detaily robia domov domovom.

Nakupovať fotodekorácie a fotodarčeky