Vy sa doma nehráte? Prečítajte si 5 dôvodov, prečo by ste mali začať už dnes večer | Blog
12.05.2020
DarčekyOdSrdca
2020-05-12 Vy sa doma nehráte? Prečítajte si 5 dôvodov, prečo by ste mali začať už dnes večer      Čas čítania: 4 min.

Vy sa doma nehráte? Prečítajte si 5 dôvodov, prečo by ste mali začať už dnes večer

Kedy ste si naposledy zahrali partičku žolíka? Šachy, kde ste svoje mozgové závity museli poriadne potrápiť alebo zábavnú spoločenskú hru, pri ktorej ste sa od smiechu až za brucho chytali?

Mnohí z nás sa hrať zabudli. Chtiac či nechtiac. Ak vám však pri čítaní úvodných riadkov tak trochu poskočilo srdce, určite neprestávajte a čítajte ďalej... Niekde tam vo vás je malé dieťa, ktoré sa chce hrať. A vy by ste mu to mali umožniť. Prečo?

 

Hracia plocha s mnohými farebnými figúrkami

 

Spoznajte benefity hier nielen pre deti, ale aj pre dospelých

Hry z nás robia lepších ľudí. Možno to znie trochu trúfalo, no ak si zrátame všetky výhody, ktoré nám tak jednoduchá aktivita, akou je hranie sa prináša, rýchlo zistíme, že je to tak. Nezáleží na tom, či máte doma jedináčika túžiaceho po pozornosti, alebo kŕdeľ detí. Hrať by sa mali dokonca aj bezdetní dospelí. Pozitívne to vplýva na ich psychickú pohodu, socializáciu a rozvoj vzájomných vzťahov.

Týchto päť jasných dôvodov vás presvedčí vytiahnuť karty, pexeso alebo Človeče, nehnevaj sa! už dnes večer.

 

Hrajte sa s rodinou či priateľmi a získajte spomienky na nezaplatenie

Spoločne strávený čas je vzácny. V dnešnej mediálnej dobe, kedy držíme v ruke telefón častejšie, než dlaň milovanej osoby, sa reálny kontakt vyvažuje zlatom. Spoločenská hra vo dvojici, rodinná partička kvarteta s vlastnými kartami z fotiek z dovolenky alebo piškvorková výzva pre vášho tínedžera sú skvelý spôsob, ako sa vrátiť v čase späť a budovať stratené väzby. Hrať sa, to znamená pozerať si vzájomne do očí, počúvať, čo vraví ten druhý a zaujímať sa o neho. I keď formou “hravého” súperenia. Stále nestačí? Výbuchy smiechu a zábava na seba nenechajú dlho čakať.

 

Cvičiť nemá len telo, ale i myseľ

O potrebe cvičenia počúvame z každej strany. Možno sami cítite, že by ste mali svoje telo rozhýbať pri behu v prírode alebo mu dať aspoň raz do týždňa poriadne zabrať v posilňovni. Čo však váš mozog? Hry sú ideálnym spôsobom, ako precvičiť svoje mozgové závity a udržať v kondícii nielen svoje svaly, ale i sivú mozgovú kôru. Zdravý životný štýl – to je predsa tá správna rovnováha tela a mysle. Náučné spoločenské hry môžu byť dokonca skvelou cestou, ako získať nové poznatky a vedomosti. Spomínate si, ako vám hry v detstve pomohli naučiť sa nové informácie? Vráťte sa o pár krôčkov späť… Nemali by sme sa prestať hrať kvôli tomu, že starneme, ale práve to, že sa nehráme, môže byť dôvodom, prečo sa cítime byť starí.

 

Hracia plocha Monopoly s figúrkami

 

Spoznajte svojho nového partnera alebo ten pravý charakter

Ostaňme ešte na chvíľu v detstve. Aj vy ste si vyberali kamarátov podľa sympatií? Výrazy ako poďme sa spolu hrať alebo s tebou sa nehrám! ste predsa používali dennodenne. Počas dospievania sa to však kdesi vytratilo, a to je škoda. Vďaka hrám sme si predsa nachádzali nových priateľov a zisťovali, akí v skutočnosti sú. Nemusíte teraz hneď bežať na pieskovisko. Ak chcete lepšie spoznať svojho nového partnera stačí, ak spod gauča vytiahnete nejakú napínavú spoločenskú hru alebo si spoločne poskladáte puzzle z vašej spoločnej fotky, ktoré vám navyše ostane na pamiatku.

Ste maniakom na puzzle? Zaujímavosti, ktoré ste možno ani netušili, si prečítate v našom článku na blogu 10 pozoruhodných faktov zo sveta puzzle.

 

Rozvíjajte fantáziu, kreativitu a svoje nepoznané stránky

Ďalším bonusom, ktorý pri hrách objavíte, je nielen lepšie spoznanie svojich spoluhráčov, ale i samého seba. Možno zrazu zistíte, že veľmi neradi prehrávate alebo naopak, empaticky prenecháte výhru niekomu, kto po nej veľmi túži. Okrem toho, pri niektorých spoločenských hrách musíte zapojiť veľkú dávku kreativity a fantázie, aby ste sa v hre posunuli ďalej. Príjemná zmena po monotónnej kancelárskej či manuálnej drine od pondelka do piatka, čo poviete?

 

Byť tak opäť dieťaťom… vďaka hrám na moment môžete

Pristihnete sa niekedy pri podobnej myšlienke alebo v dobrom závidíte svojim deťom bezstarostné obdobie detstva? Žiadne stresy, deadline či neúprosné uzávierky, žiadne povinnosti a monotónny pracovný týždeň… Od tejto predstavy vás delí len krôčik, alebo otvorenie zásuvky, kde bežne uchovávate hry a karty. Vyberte si, povedzme, nenáročné pexeso. Budete prekvapení, ako rýchlo sa dokážete nastaviť na vlnu pohody, zresetovať hlavu a emocionálne si odpočinúť. Dokonca tak, že sa hranie pexesa stane vaším novým zvykom.

NÁŠ TIP:

Urobte z obyčajného pexesa hru, pri ktorej sa zabaví celá rodina. Vďaka personalizovanému pexesu si môžete namiešať svoj vlastný mix obľúbených obrázkov alebo rodinných fotiek. Jednoduché otáčanie kartičiek zrazu nadobudne nový, osobný rozmer.

Na to, aby sme si dopriali všetky výhody, ktoré nám hranie sa prináša, nepotrebujeme veľa. Postačí oprášiť spoločenské hry spod sedačky a uvidíte, ako rýchlo sa k vám pridajú i ostatní členovia rodiny či priatelia. Minimálne tak rýchlo, ako sa dostaví dobrá nálada, emocionálna pohoda a oddych od každodenných povinností. Ak sa žiadne hry u vás doma nenájdu, nezúfajte, môžete si vytvoriť svoje vlastné personalizované hry, hoc aj z pohodlia obývačky.

Príjemnú zábavu!

 

Rozhádzané dieliky puzzle

 

Chcem si vytvoriť personalizovanú hru