Vedeli ste, že v júli slávime Deň priateľstva? | Blog
24.07.2023
DarčekyOdSrdca
2023-07-24 Vedeli ste, že v júli slávime Deň priateľstva?      Čas čítania: 3 min.

Vedeli ste, že v júli slávime Deň priateľstva?

Medzinárodný deň priateľstva má na Slovensku svoj vyhradený dátum – 30. júla. Hoci všetci veľmi dobre vieme, že pravé priateľstvo si zaslúži oslavu deň čo deň, nie vždy svojim blízkym dávame na vedomie, akí sú pre nás dôležití. Máte aj vy v živote to šťastie, že ste stretli osobu, ktorú môžete nazývať tým pravým priateľom? V tom prípade máte jedinečnú možnosť, napríklad v Deň priateľstva, venovať jej darček od srdca. Aký napríklad? Zhrnuli sme pre vás niekoľko originálnych tipov.

dve veselé dievčatá

Ako a kedy vznikol Deň priateľstva?

Prešlo už niekoľko dekád rokov, odkedy sa skupina priateľov rozhodla usporiadať iniciatívu na podporu svetového mieru a priateľstva. Keď v roku 1958 spustili svoju kampaň v Paraguaji, stala sa natoľko chytľavou a virálnou, že prekročila hranice štátov a kontinentov.

Práve tento deň sa v roku 2011 rozhodlo OSN vyhlásiť za Medzinárodný deň priateľstva. Aby poukázalo na potrebu prekonávať rozdiely a vytvárať hodnotné vzťahy. Nielen medzi jednotlivcami, ale aj rôznymi skupinami či dokonca štátmi. Priateľstvo v sebe totiž nesie tie najvyššie hodnoty ľudského porozumenia, oddanosti, viery, podpory a spoločného zdolávania prekážok. A kde inde by sme mali s oslavou začať, než u seba a svojich priateľov?

Aký darček vybrať na Deň priateľstva?

Základom je porozmýšľať nad tým, čo by vášmu priateľovi či priateľke urobilo radosť. Napokon, toto by nemal byť žiaden problém, keďže tých najlepších priateľov predsa poznáme ako vlastné topánky. Podľa ich záľub, obľúbených jedál, miest, farieb a zážitkov ľahko prídete na to, aký darček kamarátovi darovať.

Vtipný darček nikdy nie je krok vedľa

Komu inému by ste napokon mohli darovať zábavný darček, než svojmu skvelému priateľovi? Keďže predpokladáme, že je váš rovnaký zmysel pre humor jednou z vecí, ktorá vás po celé tie roky spája, nebudete musieť premýšľať nad tým, čo to bude. Príkladom je tričko s vtipným nápisom alebo hláškou, ktorej rozumiete len vy dvaja. Alebo vytvorte originálnu šálku s mottom, na ktorom sa vždy dobre zasmejete. A vlastne, nemusí to byť ani text. Niekedy postačí jedna vtipná fotka na vankúši s potlačou, za ktorou sa ukrýva zábavná story z vášho života.

tričko s vlastnou potlačou

Klasika ako za starých čias, náramok je symbol priateľstva

Náramky priateľstva tu vždy boli a budú. Ako deti sme ich plietli z bavlniek určených na vyšívanie a pretekali sa v tom, kto dokáže vytvoriť krajší vzor. Ak ste takýto náramok darovali priateľovi, nosil ho do chvíle, kým mu neodpadol. V opačnom prípade to znamenalo ohrozenie vášho priateľstva. Vy však nemusíte narýchlo hľadať videá s inštrukciami, ako taký náramok upliesť alebo tápať v spomienkach. Moderný variant je napríklad náramok s gravírovanou ID známkou, ktorý môžete doplniť akýmkoľvek textom alebo symbolom.

Pridajte k vašim spoločným zážitkom nejaký nový

Ďalším skvelým tipom, ako osláviť Deň priateľstva, je vytvoriť si nový nezabudnuteľný zážitok. Môže to byť prekvapenie v podobe adrenalínovej chvíľky alebo super výlet, kedy si jednoducho len užijete prítomnosť toho druhého. Spoločná prepadovka večerného mesta, letné kino, návšteva múzea alebo wellness pobyt je jednoducho očista duše, ktorú každý priateľ z času na čas potrebuje. 

Darujte na Deň priateľov najkrajšie okamihy vášho priateľstva

Možno je vaše priateľstvo ešte celkom čerstvé, no vy akosi tušíte, že to bude to “na celý život”. A možno, naopak, už celý život trvá. Tak či onak, určite máte za sebou niekoľko úžasných zážitkov, na ktoré nikdy nezabudnete. A čo tak ich všetky pekne zhrnúť do jedného originálneho darčeka a venovať ho svojej spriaznenej duši práve na Deň priateľstva? Napríklad vo forme fotoknihy. Naša dobrá rada znie – rovno si ju nechajte vyhotoviť dvojmo a jeden exemplár si nechajte pre seba.

Už viete, akým spôsobom dokážete svojmu vybranému priateľovi, ako veľmi je vo vašom živote dôležitý? Veríme, že vám naše tipy padnú vhod. Množstvo originálnych a srdečných drobností, ktoré môžete dotvoriť podľa svojho nápadu, nájdete na www.darcekyodsrdca.sk

Kúpiť darček na deň priateľstva