Pripomeňte si Svetový deň starých rodičov | Blog
13.09.2023
DarčekyOdSrdca
2023-09-13 Pripomeňte si Svetový deň starých rodičov      Čas čítania: 4 min.

Pripomeňte si Svetový deň starých rodičov

Každoročne oslavovaný Svetový deň starých rodičov je tá správna chvíľka na to, aby sme vzdali úctu tým najmúdrejším a najláskavejším členom našich rodín – našim babičkám a dedkom. Ako môžeme osláviť Deň starých rodičov, ako vybrať ten najlepší darček pre babku alebo dedka, a tiež ako tráviť aj mimo tohto dňa kvalitný čas s našimi starými rodičmi? Všetky tieto otázky vám zodpovieme. Máme pre vás aj viaceré tipy na darčeky pre dedka, nápady na dary pre babku alebo originálne darčeky pre oboch starých rodičov. Nechceme predbiehať, ale jednou z možností môže byť napríklad fotokniha alebo fotozošit, ako osobný dar plný spomienok a radosti. Poďme si spolu pripomenúť dôležitosť Svetového dňa starých rodičov a ukázať babičkám a dedkom akí sú pre nás výnimoční a nenahraditeľní.

Dôležité informácie o Dni starých rodičov

Hovorí sa, že naši starí rodičia sú jadrom rodiny. Predstavte si svet bez nich, bol by úplne iný, však? A práve preto si už naši predkovia povedali: prečo im nevenovať celosvetovo jeden deň v roku? Svetový deň starých rodičov je tu oficiálne už od roku 1979 a jeho podstatou je vyjadriť vďaku a rešpekt starším generáciám, ktoré si to jednoznačne za svoj dlhoročný prínos pre spoločnosť zaslúžia.

Svetový deň starých rodičov oslavujeme 12. októbra. Oslavuje sa v jesennom období, kedy opadávajú listy zo stromov a menia svoje farby do nádherných jesenných odtieňov. Vtedy je na mieste sa pristaviť a uvedomiť si to šťastie, že máme babičky a dedkov, ktorí nás sprevádzajú našou cestou života a my ich môžeme sprevádzať „ich jeseňou života“.

rodiný piknik

Skúsme na chvíľu zabudnúť na všetky starosti každodenného života a len sa tešiť z každej minúty strávenej so starými rodičmi. Darčeky pre babičku a dedka nemusia „ohroziť“ vašu peňaženku, stačia úprimné gestá lásky a úcty. Ak by ste im však predsa len chceli spraviť radosť podarovaním materiálneho darčeka, ďalej vám dáme tipy na naozaj obľúbené darčeky pre starých rodičov.

Inšpirácie na oslavu Svetového dňa starých rodičov

Svetový deň starých rodičov je ten čas v roku, keď si môžeme uvedomiť, ako sú naše babičky a dedkovia pre nás nenahraditeľnými. Ako by sme mohli tento deň osláviť? No predsa tak, že tento deň strávime s nimi. Starí rodičia si nesmierne vážia chvíle strávené s nami. Milujú to, keď sme s nimi a delíme sa o naše zážitky, ale aj životné prekážky. Spoločné chvíle môžu byť rôznorodé, od prechádzky po parku, cez výlet na ich obľúbené miesto, až po sedenie na lavičke a príjemný rozhovor.

starý rodičia s vnúčatkom

Pokojne im však môžete spraviť radosť aj niečím iným, novým. Zoberte ich do divadla, na koncert alebo na výstavu do galérie. Fantázii na plnohodnotné strávenie voľného času s vašimi starými rodičmi sa medze nekladú. Môžete si s nimi zahrať napríklad obľúbenú kartovú hru alebo im navariť ich obľúbene jedlo. Alebo im prečítajte váš vlastnoručne napísaný list, kde zhrniete všetky veci, pre ktoré ich obdivujete a za čo im ďakujete. Alebo by sa im možno páčilo listovanie v starých rodinných albumoch plných spoločných fotografií, ktoré ich potešia a zahrejú pri srdci vždy, keď ich zoberú do rúk.

Nápady na darčeky pre dedka a babkuhrnček s vlastnou potlačou

Nájsť správny darček pre naše babky a dedkov môže byť náročné, keďže im chceme ukázať koľko veľa pre nás znamenajú. Starí rodičia sú však na druhej strane ľudia, ktorí ocenia každé gesto lásky a uznania. Dôležité je, aby im darčeky priniesli radosť. Bomboniéra alebo kvety môžu potešiť oči a aj chuťové bunky, no možno ich ešte viac poteší naozaj originálny darček vytvorený z vašich spoločných fotografií, napríklad fotokniha, fotozošit, fotokalendár, fotoobraz alebo hrnček s fotkou, torý využijú na obľúbený čaj a kávu.

Pri výbere správneho darčeka pre starých rodičov sa môžete zamerať aj na to, čo radi robia. Lúšti váš dedko rád krížovky? Kúpte mu krížovky na celý rok dopredu, nezabudnite ani na gumu a ceruzku. Miluje vaša babička čítanie? Kúpte jej knihu, predplaťte časopis alebo jej vytvorte fotoknihu z vašich spoločných fotografií a zážitkov. Radi sa vaši starí rodičia vždy v nedeľu hrajú sedmové karty? Vytvorte im jedinečný darček – personalizované sedmové karty z vašich spoločných fotografií. Zabávajú sa a cibria si pamäť s najmladšími vnúčatami hraním pexesa? Vytvorte im originálne pexeso z vlastných fotografií, razom sa táto zábava stane ešte obľúbenejšou.

Význam fotoknihy ako darčeka pre starých rodičov

Krásny darček pre starých rodičov je fotokniha plná neopakovateľných spomienok, ktorú sme spomínali už vyššie v článku. Určite sa zhodneme na tom, že niet nič milšie ako vidieť úsmev na tvárach našich babičiek a dedkov. A čo by mohlo vyvolať väčší úsmev než listovať pomedzi starými fotografiami, ktoré im pripomínajú tie najkrajšie momenty strávené s rodinou? Takýto darček ocenia nie len vaši starí rodičia, ale aj vy sami. Je trvácny a rokmi sa zvyšuje jeho emocionálna hodnota. A ak náhodou neobľubujete fotoknihy, porozhliadnite sa po užitočných kalendároch z vlastných fotografií, ktoré vašich starých rodičov môžu sprevádzať celým rokom spolu s príjemnými momentami na fotografiách.

S fotoknihou, či fotokalendárom sa starí rodičia budú pýšiť všetkým návštevám a známym. Okrem fotografií, do fotoknihy môžete pridať popisy k fotografiám a dátumy, kedy boli odfotené. Prípadne vlastné myšlienky, úvahy, zábavné historky alebo poďakovanie starým rodičom.

fotokniha z vlastných fotiek

Vytváranie fotoknihy je jednoduché. Ideálne je najskôr si urobiť výber fotiek a neskôr rozmýšľať aj nad tým, čo do fotoknihy napísať. Fotokniha ako darček poteší minimálne dvakrát: raz keď ju starí rodičia dostanú a potom pri každom listovaní v nej. Ak ešte váhate nad tým, čím potešiť svojich starých rodičov na Svetový deň starých rodičov, tak fotokniha je ideálnou voľbou. Nie je to len obyčajný darček, ale aj spôsob, ako im ukázať koľko veľa pre vás znamenajú. Fotokniha sa stane ich cenným pokladom, ktorý budú opatrovať a pýšiť sa ním.

Kúpiť fotodarček pre starých rodičov