Potrebujete zahriať? Pripravte si netradičný jesenný nápoj | Blog
21.10.2019
DarčekyOdSrdca
2019-10-21 Potrebujete zahriať? Pripravte si netradičný jesenný nápoj      Čas čítania: 4 min.

Potrebujete zahriať? Pripravte si netradičný jesenný nápoj

O tom, že aj jeseň má svoje čaro, niet pochýb. Na samom vrchole umenia, ktoré príroda predvádza, sú tie nádherné súmraky. Vtedy máte sto chutí zastaviť na moment čas, schúliť sa pod deku a trošku sa zahriať…

Napríklad aj teplým nápojom, ktorý si doma môžete vyčarovať za niekoľko minút. Čo by ste tentokrát povedali na nejaký netradičný horúci nápoj? Nech sa páči, malá inšpirácia.

Originálne nápoje v originálnom hrnčeku

Ak si nápoj pripravíte do hrnčeka či šálky, ktorá k nemu neodmysliteľne patrí, môžete si dokonca navodiť aj tú správnu atmosféru.

Bylinkový čaj v milovanej obrovskej šálke od babičky, horúce jabĺčko s kúskami ovocia v pohári z hrubého skla alebo teplé kakao z ikonického bieleho hrnčeka s červenými “puntíkmi”... To znie skutočne lákavo.

Ak sa však nebojíte experimentovať, sú naše tipy na netradičné teplé drinky presne pre vás. A vychutnať si ich môžete úplne podľa svojho gusta, napríklad v originálnom hrnčeku s potlačou, ktorý si sami nadizajnujete.

Tipy na netradičné teplé nápoje

Teplý jablkový nápoj pekne naaranžovaný v priesvitných šálkach s jablkom, škoricou a trstinovým cukrom

Rooibosovo-jablkové zahriatie

Máte radi horúce jabĺčko? Tento nápoj si našiel v sychravom počasí cestu aj do našich barov a kaviarní. Čo tak dopriať si ho spolu s osviežujúcim a zdraviu prospešným čajom rooibos u vás doma?

 

Ingrediencie:

1 a 1/2 šálky jablčnej šťavy alebo džúsu

3/4 šálky vody

citrónová šťava z polovice citróna

1 celá škorica

5-6 plátkov čerstvého zázvoru

1 štipka soli + trošku korenia

2 čajové sáčky rooibos alebo sypaný čaj rooibos

1 lyžička mletého kajenského korenia

2 lyžice whiskey

1-2 lyžice kokosového cukru alebo javorového sirupu podľa chuti

Postup:

V hrnci zohrejte jablkovú šťavu, vodu, citrónovú šťavu, škoricu, čerstvý zázvor, soľ a trochu korenia. Keď zmes prevrie, odstavte a pridajte čajové sáčky rooibos alebo sypaný čaj. Nechajte lúhovať 10-12 minút. Pridajte kajenské korenie a whiskey a doslaďte vybraným sladidlom podľa chuti.

Biela šálka plná horúceho čokoládového nápoja s karamelom a marshmallows

Karamelové pohladenie

Kto by nemal rád karamel? V horúcom nápoji dokáže zdvihnúť latku riadne vysoko. Tento recept patrí síce k trochu náročnejším, avšak určite stojí za to vyskúšať ho. Najmä, ak chcete urobiť dojem na blízku osobu alebo si dopriať skutočne niečo lahodné.

 

Ingrediencie:

1 šálka zohriatej smotany

1/4 šálky zohriatej jablčnej šťavy

2 šálky cukru

2 lyžičky masla

3 šálky nízkotučného mlieka

Postup:

Zohrejte smotanu. V hrnci s dvojitým dnom rozpustite všetok cukor. Vo chvíli, kedy sa začne topiť ho pomaly šľahajte ručným šľahačom alebo metličkou. Akonáhle sa všetok cukor premenil na karamel, môžete veľmi pomaly pridávať teplú jablkovú šťavu. Keď zmes prevrie a spojí sa, znížte teplotu a pridajte teplú smotanu. Opäť zašľahajte, priveďte do bodu varu. Následne pridajte 2 lyžice masla a keď sa maslo rozpustí dolejte do hrnca nízkotučné mlieko.

Horúca tmavá čokoláda v priesvitnom hrnčeku so šľahačkou a kakaovou posýpkou

Zdravá horúca čokoláda

Horúcu čokoládu nemôžeme v našom zozname v žiadnom prípade vynechať. Ako prvá prichádza jej verzia pre každého vyznávača zdravého životného štýlu. Žiadne pridané sladidlá, umelé arómy a palmový olej. Ak použijete kvalitné suroviny, očakávajte kvalitný horúci nápoj, plný chuti.

 

Ingrediencie:

4 a 1/2 šálky mandľového mlieka
1/2 šálky pravého holandského kakaa
1/3 šálky javorového sirupu
1/2 70% alebo viac % rozpustenej čokolády
1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup:

V hrnci zohrejte mandľové mlieko a v momente, ako začne z neho stúpať para pridajte do hrnca kakao, javorový sirup a čokoládu nalámanú na kocky. Všetky suroviny miešajte až do momentu, kedy sa spoja a napokon pridajte vanilkový extrakt. Napokon nalejte do vhodnej šálky alebo pohára a vychutnávajte v príjemnej spoločnosti, pri dobrom filme alebo knihe.

Horúca čokoláda v bielych hrnčekoch s chilli a škoricou

Horúca horúca čokoláda

Nie je to omyl. Skutočne vás zahreje až dvakrát. Okrem toho, že sa jedná o teplý nápoj, tajná ingrediencia v podobe kajenského korenia rozohreje aj všetky vaše vnútorné zmysly a chuťové poháriky. Vyskúšate malý experiment?

 

Ingrediencie:

1/2 šálky plnotučného mlieka

1/4 šálky smotany na šľahanie

1/2 čajovej lyžičky kajenského korenia

200g nalámanej kvalitnej mliečnej čokolády

Postup:

Všetky ingrediencie okrem čokolády pridajte do hrnca a zohrejte. Keď sa navzájom spoja, pridajte mliečnu čokoládu nalámanú na kocky alebo nahrubo nastrúhanú a miešajte, kým sa nerozpustí. Napokon stačí naliať do šálok s hrubými stenami a počkať, kým bude teplota čokolády vhodná na pitie.

Zelený horúci matcha čokoládový nápoj v priesvitných pohároch s tmavými ozdobnými slamkami

Matcha čokoládové pokušenie

Do tretice a naposledy, opäť raz horúca čokoláda. Tentokrát však v bielom prevedení a s netradičnou ingredienciou – čajom matcha. Ak tento čaj a jeho blahodárne účinky ešte nepoznáte, nastala tá pravá chvíľa, ako sa s ním zoznámiť. Na prvý pohľad naozaj netradičná kombinácia, no skutočne výnimočný výsledok!

 

Ingrediencie:

1 plechovka kokosového mlieka

1 šálka mlieka

2 polievkové lyžice medu

450 gramov nasekanej bielej čokolády

2 čajové lyžičky mletého matcha čaju

1 čajová lyžička vanilkového extraktu

1/4 čajovej lyžičky soli

Postup:

Hoci sú ingrediencie na tento horúci čokoládový nápoj tak trochu netradičné, postup jeho prípravy nie je zložitý. V hrnci za stáleho miešania na miernom ohni spojte kokosové mlieko, klasické mlieko, med, bielu čokoládu, čaj matcha v podobe prášku a soľ. Miešajte do momentu, kým sa čokoláda úplne neroztopí. Napokon pridajte vanilkový extrakt a odstavte zo sporáka. Podávajte pri teplote, ktorá vám je na pitie príjemná.

Inšpirovali sme vás? Ak vás čaká sychravý víkend alebo jednoducho potrebujete načerpať energiu a radi skúšate nové veci, určite vyskúšajte jeden z našich jesenných netradičných tipov na voňavú čokoládu alebo jablkové variácie. Pomaly sa tak môžete pripravovať na nadchádzajúce dary zimy.

Náš TIP: Nezabudnite na servírovanie v tom správnom pohári alebo šálke. Napríklad v takomto RETRO plecháčiku.

Náhľad na rôzne návrhy plechových hrnčekov, ktoré si môžete vo faxcopy navrhnúť

 

Taký plecháč chcem