Od kyvadlových až po moderné: Spoznajte históriu nástenných hodín | Blog
18.09.2017
DarčekyOdSrdca
2017-09-18 Od kyvadlových až po moderné: Spoznajte históriu nástenných hodín

Od kyvadlových až po moderné: Spoznajte históriu nástenných hodín

Aj vy ich máte doma. Farebné alebo jednoduché, drevené či plastové. Moderné nástenné hodiny sú už štandardom každej domácnosti. Ale odkiaľ sa vzali? Kto ich vynašiel a ako sa dostali až do vašej obývačky?

Historické drevené hodiny

Na začiatku neexistovali hodiny, ktoré by poháňal strojček. Ľudia sa spoliehali iba na slnko alebo presýpajúci sa piesok. Takéto meranie času bolo veľmi nepresné, ale na objav prvého hodinového mechanizmu sme si museli počkať až do 15. storočia.

Nástenné hodiny iba pre bohatých

Ako väčšina objavov aj nástenné hodiny sa k nám dostali akousi náhodou a zhodou okolností. Prvé vreckové hodinky z 15. storočia boli poháňané pružinkami. Bol to veľký úspech, ale mali jednu chybu. Na konci dňa sa niekedy mýlili aj o niekoľko hodín.

Takáto nepresnosť sťažovala každodenný život. Bolo treba vymyslieť niečo iné. Galileo Galilei nechcel vynájsť nástenné hodiny, ale objavil kyvadlo a vedel vypočítať, koľko trvá jeden kmit. To stačilo Christianovi Huygensovi, holandskému astronómovi, aby v roku 1657 skonštruoval prvé kyvadlové hodiny.

Kyvadlo potrebovalo dostatočný priestor na svoj pohyb, a preto majstri hodinári vyrábali vysoké hodiny. Aby takéto mohutné hodiny správne fungovali, museli mať stabilnú polohu. Našli ju práve pri stene a na svete boli prvé nástenné hodiny. Vyrobiť takéto hodiny bolo umenie, a preto boli veľmi drahé a dovoliť si ich mohli iba bohatí.

Nástenné hodiny

Volanie kukučky

Samostatnou kategóriou boli a sú kukučkové hodiny. Prvé nástenné kukučkové hodiny zostrojili Nemci v roku 1750. Dizajn rýchlo prebrali aj Francúzi a Švajčiari. Kukučkové hodiny poháňalo kyvadlo a závažia na retiazkach. Dodnes sa tešia obľube, a ak si túžite zaspomínať na detstvo u starej mamy, nájdete ich v antikvariátoch.

Hodiny do každej domácnosti vďaka Quartzu

Rok 1927 bol pre naše dnešné domovy prelomový. Zmenu priniesla spoločnosť Quartz. Podarilo sa jej nahradiť kyvadlo v hodinách strojčekom. Vďaka nemu urýchlili výrobu a začali strojčeky do hodín a hodiny predávať vo veľkom. Navyše cena bola oveľa nižšia ako za kyvadlové hodiny.

Vynález si okamžite získal úspech po celom svete. V priebehu desiatich rokov nahradili väčšinu kyvadlových hodín a nástenné hodiny sa dostali do takmer každej domácnosti.

Vymyslite si vlastné nástenné hodiny

Dnes nájdete na trhu hodiny v najrôznejších farbách, štýloch či tvaroch. Sú obľúbeným interiérovým doplnkom a vieme, že chcete, aby tie vaše boli jedinečné.

U nás, na Darcekyodsrdca.sk, si môžete vytvoriť nástenné hodiny s vlastným dizajnom. Podľa tohto jednoduchého postupu to hravo zvládnete. Inšpirovať sa môžete aj najobľúbenejšími motívmi našich zákazníkov. Či už hľadáte nástenné hodiny, ktoré budú praktické, dizajnové alebo oboje, fotohodiny splnia všetky tieto požiadavky a budú presne také, ako ste si vysnívali.

 

Chcem vlastné nástenné hodiny