Netradičné outdoor športy počas zimy, ktoré vás naštartujú na letnú sezónu | Blog

Vážení zákazníci, 

dovoľujeme si Vás informovať o plánovanej údržbe kartového systému Tatra banky, ktorá sa uskutoční dňa 27.04.2024 v čase od 00:00 hod. do 02:00 hod. v trvaní maximálne 60 min. V uvedenom čase nebude možné využiť službu CardPay/ComfortPay

Za spôsobený diskomfort sa vopred ospravedlňujeme.

15.01.2020
DarčekyOdSrdca
2020-01-15 Netradičné outdoor športy počas zimy, ktoré vás naštartujú na letnú sezónu      Čas čítania: 3 min.

Netradičné outdoor športy počas zimy, ktoré vás naštartujú na letnú sezónu

Jar je ešte v nedohľadne a mnohým sa už tak trochu zapaľujú lýtka. Aj vás dlhá zima už začína nudiť a radi by ste vyrazili von za nejakým športovým zážitkom? V tom prípade máme pre vás niekoľko tipov, ako zahnať nudu a zároveň spáliť zopár kalórií a vianočných koláčikov.

Zimné radovánky na snehu

 

Šport v zime – to nie sú len lyže a korčule

Ak ste si mysleli, že jedinú možnosť, ako sa v zime zabaviť a navyše dopriať telu nejaký športový zážitok nájdete len v lyžiarskom stredisku alebo na klzisku, mierne vás vyvedieme z omylu. Stačí, ak vystúpite zo svojej komfortnej zóny a poobzeráte sa vo svojom okolí aj po menej tradičných zimných športoch. Tie sa tešia obľube najmä v posledných rokoch a celkom isto si razia cestu aj do našich končín. Radi si vychutnávate všetky dary zimy? V tom prípade vymeňte lyžiarske okuliare za skoby a kolíky na lezenie a hor sa za nevšednými zážitkami!

 

Nie je horolezec ako ľadolezec – ice climbing

Milujete adrenalín? V tom prípade je pre vás ice climbing skutočne skvelý spôsob, ako v zime vypustiť paru. Celkom isto však budete potrebovať výbavu na lezenie. Špeciálne skoby, háky a laná dopĺňajú mačky na nohy, vďaka ktorým sa môžete zarezať do každého ľadovca.

Za týmto nevšedným športom však nemusíte cestovať ďaleko. Aj v našich končinách nájdete v zime zamrznuté steny, previsy či ľadopády, ktoré môžete zdolávať. A ak vás ice climbing pohltí, nič vám nebráni venovať sa tomuto netradičnému a mierne adrenalínovému športu naplno. U našich západných susedov nájdete jeden z najnavštevovanejších cieľov nadšencov ice climbing-u, horský ľadovec Dachstein.

 

Zimné lezenie na zamrznutý ľadovec

 

S bicyklom sa nemusíte rozlúčiť ani v zime

Už ste svojho dvojkolesového miláčika “zazimovali”? Ak netrpezlivo hľadíte do kalendára a očakávate príchod teplejšieho počasia, vedzte, že už nemusíte. Nadšenci cykloturistiky si jednoducho nedali pokoj a vynašli hneď niekoľko spôsobov, ako si bicyklovanie užívať aj v teréne, ktorý pokrýva vrstva snehu. Jedným z nich sú takzvané fat bike-y. Jedná sa o špeciálne upravené bicykle s robustnými kolesami (od nich odvodený názov fat bike). Oproti klasickým bicyklom sú o niečo ťažšie manévrovateľné a robustnejšie. Avšak ideálne na snežnú cykloturistiku.

NÁŠ TIP:

Ak sa vám nápad na bicykel do snehu viac než pozdáva, avšak nechcete obetovať niekoľko stovák či tisícok eur, existuje riešenie, ako v snehu prevetrať vášho tátoša z pivnice. Stačí, ak na pneumatiky v rozmedzí dva až tri centimetre upevníte plastové zip pásiky. Vďaka nim sa nebudú kolesá bicykla prešmykovať a zvládnu aj náročný snehový terén.

Alternatívou, ktorá bicyklovanie v snehu pripomína, je snowbiking. Po snehu sa tak môžete preháňať na špeciálne upravenom snowbike-u, ktorý kostrou a riadením pripomína bicykel, avšak namiesto kolies sa po snehu budete kĺzať na krátkych lyžiach.

 

Zimný snowbiking na snehu v prírode

 

Veslo do ruky a hurá dole svahom – snowrafting

Prekvapil vás bicykel na sneh? A čo by ste povedali, keby vás na svahu pri pluhovaní predbehla veselá partička na rafte či dokonca kajaku? Presne takú môžete vidieť dokonca i v našich lyžiarskych strediskách. Samozrejme, v tých, ktoré majú na tento netradičný zimný zážitok upravené trate.

Aby ste si snowrafting užili, nepotrebujete žiaden špeciálny výstroj. Postačí krátka inštruktáž o tom, ako jednoducho raft ovládať, dobrá nálada, vhodné oblečenie či štýlová šatka, aby ste si pri rýchlosti, ktorú v rafte dosiahnete, dostatočne ochránili tvár.

Vnukli sme vám práve skvelý nápad, ako stráviť voľné chvíle v čase, keď sneh a ľad vládnu okolitej krajine? Nemusíte zrovna siahnuť po lyžiach či korčuliach. Netradičné outdoor športy alebo zimné zážitky spojené s pohybom sú tak návykové, že sa príprava na letnú sezónu plnú športu a pohybu na čerstvom vzduchu môže začať pokojne už v januári. Pri niektorých dokonca aj bez väčších investícií do výbavy. To, na čo by ste však v duchu dobrej nálady nemali zabúdať, sú originálne a vtipné doplnky.

 

Farebne vyobliekaná rodina si užíva zimný pobyt na svahu

Objednať šatku "tunel" s vlastnou potlačou