Neobjavené poklady Slovenska. Tieto miesta sa oplatí navštíviť | Blog
22.08.2019
DarčekyOdSrdca
2019-08-22 Neobjavené poklady Slovenska. Tieto miesta sa oplatí navštíviť      Čas čítania: 3 min.

Neobjavené poklady Slovenska. Tieto miesta sa oplatí navštíviť

O tom, že je naša krajina krásna, niet pochýb. Máte však niekedy pocit, že ju máte ako skúsený cestovateľ pochodenú od najnižšej jaskyne až po Lomničák? Verte, že objaviť všetky nádherné zákutia a spoznať zaujímavé miesta, sa nepodarí len tak hocikomu. Prinášame niekoľko tipov na málo známe miesta na Slovensku, z ktorých si vyberie naozaj každý.

Kam na Slovensku? Tipy na zaujímavé slovenské unikáty

Každý z nás má rád čosi iné. Niekto miluje leto a vodné športy, iný krásu slovenských hôr. Tak trochu iné miesta na výlet si vyberá rodina s malými deťmi a iné zákutia či atrakcie zaujmú partiu mladých ľudí. Ak sa chystáte využiť posledné slnečné lúče a nemáte ešte plány na jesenné víkendy, nech sa páči, inšpirujte sa:

Abeland – pre rodiny s deťmi

Kde bolo, tam bolo, bola pri Lozorne rodina, ktorá si vytvorila svoj vlastný svet. Alebo skôr gazdovskú dedinu. Abelovci vás do nej radi pustia každú sobotu (okrem letných prázdnin) a predvedú vám svoje predstavenia, umelecké podujatia, prírodu vo svojej nedotknutej kráse či dokonca kováčsku dielňu. Príjemne si môžete posedieť v čajovni a ak sa vám tam zapáči, malý bonbónik – usporadúvajú dokonca aj svadby!

Logo Abeland, gazdovskej dedinky pri Lozorne
Zdroj: facebook.com/abelanddedinka

 

Múzeum gýča v Kremnici – pre večných humoristov

Potrebujete vyčariť úsmev na tvári? V tom prípade si to namierte priamo do Kremnice. Okrem známych atrakcií však určite neobíďte Múzeum gýča s takmer 1300 vystavenými exponátmi. Stačí sa naladiť na pozitívnu vlnu a brať veci tak trochu s nadhľadom. :) Máte aj vy sami doma adepta, ktorý by do múzea zapadol ako… Určite ho vezmite zo sebou a vstupné zdarma vás neminie.

Gýčové sošky zeny na záchode a muža, ktorý vyzerá ako známa osobnosť
Zdroj: gyc.sk

 

Závojový vodopád – pre odvážnych turistov

Na Slovensku máme niekoľko pozoruhodných vodopádov. Ak budete blízko Sokolej doliny na východe našej krajiny a máte adrenalín tak trochu v krvi, určite neobíďte Závojový vodopád. So 75 metrami si vyslúžil druhú priečku, avšak trasa, ktorá popri ňom vedie, dá zabrať každému zručnému hikerovi. Rebríky, stupačky a mostíky sú pripevnené len na niektorých miestach, môžete sa teda spoľahnúť, že počas výstupu popri vodopáde to s vami v tejto výške riadne zamáva. A to doslova.

Fotografia vodopádu na Slovensku
Zdroj: kamnavylet.sk

 

Katakomby pod Žilinou - pre dobrodruhov

Málokto o nich vie, avšak skutočne existujú. Sprístupnené boli aj pod Kláštorom Kapucínov, kde mesto Žilina spolu s obyvateľmi kláštora otvorilo ich prehliadku. Žilinské katakomby slúžili pôvodne ako pivnice v meštiackych domoch v 15. storočí a dodnes existujú len dohady, či sa jednalo o osobitné priestory, alebo celistvý komplex spojených chodieb siahajúci až po Budatínsky zámok. Máte chuť nakuknúť? Počet návštevníkov je však limitovaný, určite sa vopred ohláste v Žilinskej turistickej informačnej kancelárií.

Tajuplná fotografia katakomb pod Žilinou
Zdroj: zilinskyturistickykraj.sk

 

Pohronská hradná cesta – pre cyklonadšencov

Pohronská hradná cesta je unikát. Jedinečný projekt, ktorý spája históriu, prírodu a šport v jeden podarený projekt. Historické hradné múry a osídlenia niekdajších banských miest sa spojili v jednu trasu, ktorú môžete absolvovať pešo, na bicykli alebo dokonca po rieke. Až 16 hradov a zrúcanín, ležiacich popri rieke Hron, môžete vďaka Pohronskej hradnej ceste spoznať netradičným spôsobom. Stačí oprášiť kolesá, dať dohromady skvelú partiu alebo nadchnúť rodinných príslušníkov, nechať si vyrobiť unikátne tričká s mottom výletu a hor sa za zážitkami a poznaním.

Chcem dať vyrobiť tričká na výlet

Mapka s náhľadom pohronskej cesty až so 16 hradmi na Slovensku
Zdroj: pohronskehrady.sk

 

Náš TIP: O tom, ako sa vhodne obliecť na rodinnú cykloturistiku, si môžete prečítať v staršom článku na našom blogu.

 

BIO kúpalisko Snina - pre milovníkov leta

Ak si chcete užiť za priehršť letných lúčov a klasické kúpaliská príliš nemusíte, je posledný tip presne pre vás. Vedeli ste, že na Slovensku máme aj biokúpaliská? Toto v Snine skutočne odporúčame. V prírodnom kúpacom biotope nájdete 3 zóny hĺbky a na svoje si prídu dokonca i deti. O prírodnú filtráciu a čistenie sa starajú rastliny a vy si môžete pokojne odpočinúť aj v jeho okolí, kde nájdete niečo pod zub dokonca možnosť ubytovať sa.

Fotografia Bio kúpaliska v Snine s náhľadom bazénov
Zdroj: biokupaliskosnina.sk