Nechajte vaše obrazy vyniknúť. Prečo tlačiť na kapa dosku? | Blog
16.06.2022
DarčekyOdSrdca
2022-06-16 Nechajte vaše obrazy vyniknúť. Prečo tlačiť na kapa dosku?      Čas čítania: 3 min.

Nechajte vaše obrazy vyniknúť. Prečo tlačiť na kapa dosku?

Skrášliť steny a obohatiť tak priestor, v ktorom trávime svoj čas, už dávno nie je iba vecou masívnych obrazov a fotografií v klasických presklených rámoch. Interiéry našich domovov sú často zdobené veľkými rodinnými fotografiami, ktoré zachytávajú dôležité životné okamihy alebo spoločné zážitky. Okrem obľúbenej tlače na plátno existujú aj mnohé iné varianty, ktoré je možné využiť nielen na tlač fotografií, ale i rôznych tlačovín a reklamných bannerov. Jednou z možností je kapa doska, na ktorú je možné potlačiť obrázok, fotografiu alebo pokojne i text presne podľa vašich predstáv.

obrazy na stene

 

Čo je vlastne kapa doska a ako vzniká?

Ani vy ste sa ešte nestretli s pojmom kapa doska? Kapa doska je tvrdá, no zároveň ľahká vrstvená penová doska, ktorú je možné narezať do akýchkoľvek veľkostí a tvarov. Vnútro tohto čoraz obľúbenejšieho materiálu je tvorené penovým polyuretánom. Ten je doplnený o vrchnú pevnú vrstvu, ktorá tvorí podklad vhodný pre digitálnu tlač. Vzniká tak veľmi praktický a kvalitný produkt, vhodný na vytvorenie fotoobrazu z vašich obľúbených fotografií. Povrchovú vrstvu je možné priamo potlačiť alebo použiť techniku zvanú kašírovanie.

 

Kašírovanie na kapa dosku

Kašírovanie je v podstate nalepenie papiera, fotografie, resp. akéhokoľvek výtlačku na tvrdý materiál, ktorým môže byť napríklad kapa doska. Chcelo by si vaše dieťa ozdobiť detskú izbu obrazom s fotografiou z narodeninovej oslavy? Ľahká kapa doska, s použitím techniky kašírovania fotografie, je ideálnym riešením.

 

Vlastnosti a výhody, ktoré kapa doska ponúka

Či už máte v pláne obnoviť interiér svojho príbytku, alebo kancelárie, kapa doska má

niekoľko vlastností, vďaka ktorým sa radí medzi populárne a obľúbené spôsoby na vytvorenie pôsobivého fotoobrazu. Výhody, ktoré kapa doska ako materiál na tlač ponúka:

  • je ľahká
  • je nerozbitná – oceníte najmä pri malých deťoch
  • farby sú jasné a sýte

Veľké využitie nachádza tlač na kapa dosku vďaka svojim vlastnostiam, okrem výroby fotoobrazov, aj pri vytváraní propagačných panelov, reklamných tabúľ, darčekových poukazov a podobne.

 

Kapa doska alebo plátno?

Rozhodujete sa práve, či si pre váš podarený záber z rodinnej dovolenky s pozadím mora v krásnych belasých odtieňoch vybrať tlač fotografie na plátno, alebo bude vhodnejšia kapa doska? V prvom rade je na mieste určiť si, čo od obrazu očakávate, kde bude umiestnený a aké vyobrazenie sa pre daný záber viac hodí. Pokiaľ si želáte obraz vystaviť v obytnej časti domu, kde sa denne pri šantení vašich detí môže stať, že obraz bude zhodený, vhodným výberom bude práve kapa doska. Jej najväčšou výhodou je totiž ľahkosť a nerozbitnosť. Tlač na kapa dosku navyše dáva vyniknúť vašim fotografiám a farbám na nich zachyteným. Preto bude určite na mieste zvoliť fotoobraz na ľahčenej kapa doske, ktorý je navyše možné doplniť aj dreveným orámovaním.

 

Tipy, ako si vytvoriť dokonalý doplnok z kapa dosky

Aj vám na vašej stene niečo chýba, ale neviete aký typ doplnku zvoliť, aby priestor nabral správnu atmosféru? Prinášame niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pri výbere.

kapa doska

Fotografie

Jednou z možností je vytvoriť si doplnok do vášho interiéru v podobe fotografií. Obľúbenými sú práve tie, ktoré zachytávajú dôležité životné okamihy, prípadne rodinné fotografie z rôznych udalostí alebo spoločných výletov a dovoleniek.

Pokiaľ ste milovníkom prírody a jej krás alebo určitého druhu zvierat, môžete si svoju domácnosť ozdobiť obrazom v tomto duchu.

Zaujímavým tipom na výber sú aj fotografie rôznych panorám obľúbených miest či historických pamiatok zo svetových metropol.

 

Citáty a dôležité dátumy

Ďalšiu možnosť, ktorá sa teší obľube, predstavujú rôzne citáty. Tie akýmsi spôsobom vystihujú váš život, vaše pocity a životné hodnoty. Z mnohých známych citátov môžete použiť napríklad:

  • Šťastný je ten, kto našiel šťastie v rodine.
  • Domov je tam, kde ťa čaká láska.

Alebo si jednoducho výtlačkom textu na kapa dosku zvečnite dôležité dátumy vášho spoločného rodinného života. Viete tak zaznamenať dátum vašej svadby alebo dátumy narodenia členov rodiny. Pripojiť môžete, čo uznáte za vhodné a použitím okrasného typu písma tak vytvoríte jedinečný doplnok vašej domácnosti.

Či už sa rozhodnete vyvesiť si na stenu obraz s rodinnou fotografiou, panoramatickým obrázkom, alebo si vyberiete niektorý z citátov, kapa doska doplnená dreveným orámovaním bude výborným estetickým doplnokom vášho interiéru. Aby doň obraz dokonale zapadol, máte možnosť zvoliť si farbu dreveného rámu a zladiť ho tak s vašim nábytkom. Pri vytváraní fotoobrazu s dreveným orámovaním si môžete vybrať z troch farieb – biela, tmavohnedá a čierna. Preto s vytvorením takéhoto obrazu neváhajte a nezabúdajte, že nezáleží na tom, aký foto doplnok si zvolíte. Podstatné je vytvoriť ho tak, aby bol pre vás viac ako len doplnkom.

 

Vytlačiť fotku na kapa dosku