Mená na osuškách a ich charakteristika | Blog
09.06.2016
DarčekyOdSrdca
2016-06-09 Mená na osuškách a ich charakteristika

Mená na osuškách a ich charakteristika

Voľakedy boli v popredí mená ako Jozef, Pavol alebo Magdaléna. Dnes sa nám po slovenských uliciach pohybujú prevažne Emmy, Sofie či Jakubovia. Trendy mien sa menia, avšak nezmenila sa ich charakteristika. Zaujíma vás, čo vypovedá to vaše meno o vás?

Uterák s gerberou

Preferencie rodičov na mená detí sa uberajú dynamickým tempom podobne ako vývoj technológií alebo online sféry. Stále však platí, že každé meno má svoj pôvod a často sa spája s určitými charakteristickými črtami. Teda aspoň sa to tak píše.

Odkiaľ sa vzali – pôvod mien

V našom kalendári nájdete mnoho mien prebratých z iných krajín. Keby sme ich zadelili podľa pôvodu, tak by sme dostali dve skupiny:

  • slovanské,
  • neslovanské (hebrejské, grécke, latinské, atď.)

Aj keď máte slovenské meno, tak môže mať napríklad hebrejské korene. Cudzie mená sme začali preberať už dávno a prispôsobovať ich svojmu jazyku. Typickými zástupcami mien s hebrejskými koreňmi sú Daniel, Daniela, Dávid, Gabriela, Jakub, Hana alebo Jana.

V zozname mien s latinským pôvodom by ste natrafili na Adriána, Antona, Beátu, Dominiku, Júliu či Lauru – teda ak hovoríme o tých známejších menách. Ak hovoríme o menej používaných, tak sa určite pozastavíte napríklad nad Kvintiliánou alebo Anunciátou. Obe sú latinské a majú právoplatný dátum v kalendári, ale v našich končinách len sotva nájdete ľudí s týmito menami.

Keď sa pozrieme na čisto slovenské mená, tiež si uletíme mimo dnešnú dobu. Poznáte nejakú dievčinu s menom Hrdoslava, Pravoľuba alebo chlapca menom Živko? :)

Určujú naše povahy?

Zaujímavé nie sú len samotné mená, ale aj ich charakteristika a význam. Teda čo tieto mená vypovedajú o vašej povahe, šťastných číslach alebo kameňoch, ktoré sú pre vás vhodné.

Zoberme si napríklad Annu – meno hebrejského pôvodu s osobným číslom 4. Nositeľka tohto mena je silná, hrdá a zvedavá. Podľa charakteristiky mena by si mala dávať pozor na zdravie a asi by sa mala aj menej zlostiť, keď má niekto iný názor ako ona. Z rastlín jej prospieva bazalka, z kameňov diamant alebo rubín.

A čo tak Peter? Aj v roku 2015 je zaradený do rebríčka najžiadanejších mužských mien. Peter znamená pevný ako skala. Toto meno gréckeho pôvodu patrí mužom, ktorí sú energickí, dynamickí, ale aj citliví. Mohli by sa uplatniť ako herci alebo novinári, pretože sú zhovorčiví a pôsobia šarmantne. Viac ako fyzická práca ich fascinuje duševná, radi si poleňošia.

Ak ste nositeľmi týchto mien, sedí to na vás? Kompletný zoznam mien aj ich význam nájdete napríklad na stránke Najmama.sk.

Meno na osuške zaručí, že bude len vaša

Často si dávame svoje meno tetovať alebo si kúpime darček, kde je viditeľné čierne na bielom. Je zaručené, že hrnček alebo osušku s potlačou vášho mena si s nikým iným nepomýlite.

Na našej stránke si darček na mieru spravíte podľa svojich predstáv. Uterák s vašou vlastnou potlačou je vyrobený z froté. Pochváľte sa svojím krstným menom a pridajte k nemu aj nejaký milý obrázok. To všetko zvládnete niekoľkými klikmi iba na Darcekyodsrdca.sk.

 

Vytvorte si vlastný uterák