Ktoré hry podporujú inteligenciu detí? | Blog
19.02.2016
DarčekyOdSrdca
2016-02-19 Ktoré hry podporujú inteligenciu detí?

Ktoré hry podporujú inteligenciu detí?

Už v predškolskom veku sa dieťa môže pomocou hier veľa naučiť. Stačí, keď si s ním zahráte schovávačku alebo si večer rozložíte pexeso. Zvýšiť inteligenciu u detí môžete či už kartovými, alebo inými spoločenskými hrami.

Viac inteligencií?

Niekto sa cíti viac vo svojej koži, keď tancuje alebo športuje a iný sa zase nájde v riešení zložitých logických úloh. Teóriu o tom, že inteligencia nie je len jedna a rozdeľuje sa až do 7 základných kategórií, priniesol americký psychológ Howard Gardner v roku 1983 (neskôr k nim pridal ďalšie). Myšlienka, ktorú si z nej možno odniesť je, že ku každému človeku treba pristupovať individuálne a nie podľa jedného vzorca. 

Sledujte, čo ho baví

Keď každý deň maľuje pekné obrázky, bude mať silnú vizuálnu inteligenciu. Ak viete, že už v piatich rokoch všetko s chuťou počíta, asi bude dobrý v matematike a logickom myslení. Podľa toho, čo ho baví, môžete zlepšovať jeho silné stránky už v mladom veku.

KartyOtec so synom hrá karty

Žolík, sedma alebo faraón. Pri týchto hrách musíte rozmýšľať, aký krok spraviť, aby ste sa dostali k cieľu. Podporujú logiku a strategické myslenie, teda podľa Howardovho rozdelenia sú najvhodnejšie pre deti s logicko-matematickou inteligenciou. Na sedmové karty z pevnej  polyesterovej fólie, ktoré kúpite v e-shope Faxcopy, môžete využiť vlastné fotky. 

Šarády

Počuli ste už o tejto modernej hre? Prostredníctvom šarád si precvičí pohyb a ukazovanie gestami, a teda telesne-pohybovú inteligenciu. Hra je určená už pre školákov. Jeden človek slovíčko ukazuje a druhý háda. Cieľom je, aby ten druhý uhádol čo najviac slov za vymedzený čas.

Pexeso

Kto by nepoznal hru Pexeso, ten by ani nezažil detstvo. Aj keď si ho dnes ľahko zahráte aj na internete, kartičky s obrázkami sa tým nedajú nahradiť. Zvieratá, rozprávky či druhy ovocia a zeleniny – to všetko môžu byť motívy tejto starej-známej detskej hry.

V našom e-shope si však môžete zvoliť pexeso s vlastnými fotkami. Fotky si vyberiete sami. Pexeso prispôsobíte tomu, čo má vaše dieťa najradšej. Navyše, je zrejmé, že zlepšuje pamäť a zažijete s ním veľa zábavy.

Šach

Hra, ktorú majú opäť radi deti aj dospelí. Je špecifická tým, že pri nej musíte uvažovať niekoľko krokov dopredu, aby ste si víťazne povedali: Šach Mat. Niekde sa dokonca uvádza, že musíte rozmýšľať až 20 krokov v predstihu. :) Je výborná na precvičovanie vizuálnej predstavivosti, ako aj strategického myslenia.

Tak neváhajte a zahrajte si s deťmi nejakú hru už dnes večer. Okrem toho, že im zlepší niektorú zo schopností, budú mať radosť zo spoločne stráveného večera a skvelej zábavy.