Káva ako z kaviarne? S našimi receptami to zvládnete aj doma | Blog
16.06.2021
DarčekyOdSrdca
2021-06-16 Káva ako z kaviarne? S našimi receptami to zvládnete aj doma      Čas čítania: 4 min.

Káva ako z kaviarne? S našimi receptami to zvládnete aj doma

Aj vy z času na čas dostanete neuveriteľnú chuť na svoj obľúbený kávový nápoj z kaviarne za rohom, no práve v tej chvíli si ho nemôžete dopriať? Podobnú situáciu sme si mnohí zažili ešte v období pandémie, kedy sme sa chtiac-nechtiac museli uspokojiť s domácim kávovarom a originálnymi hrnčekmi z našich kredencov. Nuž, káva z kaviarne nie je koláč a recept si len sotva nalistujeme v kuchárke.

muž leje mlieko do kávy

Čo však môžeme v takomto prípade urobiť, je naštudovať si o príprave svojho obľúbeného cappuccina či latte niečo viac a pokúsiť sa o jeho prípravu doma. Nech sa páči, tu je niekoľko receptov, ako zvládnuť kávové nápoje v domácich podmienkach. Tak, aby sa čo najviac priblížili k originálu z kaviarne.

 

Nie je káva ako káva. Vyskúšajte recept na domáce cappuccino či ľadovú kávu

Niekto to rád horúce. Iný zase ľadové. S našlahanou penou z mlieka, lyžicou zmrzliny alebo v bezlaktózovej verzii. Reč je, samozrejme, stále o káve a jej rôznych variantoch. Ak však nemôžete na svoju dávku kávového životabudiča odskočiť do kaviarne, ostáva jediná možnosť. Pripraviť si obľúbený kávový nápoj doma.

Ako?

 

Domáce cappuccino – ideálna voľba na raňajky na terase

Ak ste milovníkom tohto kávového nápoja, zrejme viete, že budete potrebovať okrem kávy i mlieko (ideálne plnotučné, ktoré napeníte bez väčších problémov). Na začiatok je potrebné pripraviť si espresso. Obvyklý objem je 25 ml. Ak chcete cappuccino silnejšie, pokojne si pripravte espresso dvojité. Následne si zohrejte 85-100 ml mlieka a napeňte pomocou trysky v kávovare alebo automatického peniča na mlieko (v tomto prípade nemusíte mlieko zohrievať). Vzniknutá pena by mala mať hustú konzistenciu bez väčších bublín. Hotovú ju môžete naliať do pripravenej šálky s espressom a prípadne ešte mierne pokrútiť, aby sa tekutejšia časť spojila s kávou.

 

Milovníci čokolády a kávy ocenia domáce moccacino

Ak ste dosiaľ nevedeli, z čoho a ako sa moccacino vyrába, možno budete nadšení. Pri jeho príprave sa totiž nezaobídete bez čokoládového sirupu. Podobnosť s názvom cappuccina nie je náhodná, tiež budete musieť premeniť tekuté mlieko na nadýchanú hustú penu. Ako na domáce moccacino krok za krokom? Základ tvorí, ako inak, káva. Espresso, ideálne z kávovaru, v klasickom objeme 25 ml zmiešajte v pomere 1:2 s čokoládovým sirupom (cca 50 ml čokoládového sirupu). Napokon pridajte bohatú penu z mlieka. Jej objem by mal byť rovnaký, ako vzniknuté množstvo kávy a sirupu, čiže cca 80 ml. Aj vy už cítite tú lákavú kávovú vôňu s omamným čokoládovým akcentom?

ľadová káva

Osvieženie a povzbudenie v jednom? Vyskúšajte recept na domácu ľadovú kávu

Ak vám na návšteve niekto ponúkne ľadovú kávu, len ťažko predpokladať, čo vám v skutočnosti naservíruje. Pod pojmom ľadová káva si totiž takmer každý predstavuje niečo iné. Aspoň že tá káva je spoločným menovateľom. Ak si však chcete pripraviť klasickú ľadovú kávu ako z kaviarne, platí pravidlo, že v jednoduchosti je krása. Žiadna zmrzlina, napenené mlieko alebo šľahačka… Na ľadovú kávu vám postačí ľad, 200 ml mlieka a 25 ml klasického espressa z kávovaru. Jednoduchý je aj postup. Do väčšieho pohára si vložte ľad (cca tretinu objemu), zalejte ho mliekom a napokon pomaly nalievajte kávu. A skvelý tip na osviežujúci letný nápoj máte hotový za niekoľko minút.

 

Tajomstvo skvele vyzerajúceho latte? Ukrýva ho kvalitne napenené mlieko

Zbožňujete latte, no maximum, na ktoré ste sa dosiaľ zmohli je zmiešať mlieko s espressom? Ak si chcete dopriať vizuálne potešenie aj v prípade svojej obvyklej dávky kofeínu, nestrácajte nádej. Hoci môže latte na prvý pohľad vyzerať skutočne komplikovane, oddeliť jednotlivé vrstvy (kávu, mlieko a mliečnu penu) nie je až tak zložité. Ak sa vám podarí správne napeniť mlieko (mala by vzniknúť krémová, no hustá biela pena bez väčších bubliniek), trištvrte úspechu máte zvládnutého. Následne ho prelejte aj s penou do vysokého priehľadného pohára alebo originálneho hrnčeka na latte s potlačou, niekoľkokrát buchnite pohár o stôl tak, aby sa tekutina a pena oddelili a napokon dolejte espresso. Pre dosiahnutie čo najlepšieho trojvrstvového efektu vyskúšajte kávu naliať pomaly po stene pohára. A nezabúdajte, i keď sa vám to možno na prvýkrát nepodarí, nezabúdajte, že tréning robí majstra.

 

Mačka vo vreci? Vyskúšajte chai latte... bez kávy

Možno ste sa niekedy v nápojom lístku pozastavili nad názvom chai latte. A možno vám napadlo i to, že neviete, kam ho vlastne zaradiť. Nuž, chai latte vlastne ku kávovým nápojom nepatrí. Účinky čaju, ktorý je v tomto drinku použitý, môžu byť však rovnako povzbudzujúce. Chceli by ste si jeho prípravu vyskúšať doma? V tom prípade si pripravte zmes korenia (kardamon, zázvor, škorica a aníz), ktorú rozdrvte a jemne v menšom hrnčeku osmažte nasucho. Následne zalejte cca 200 ml vody a pridajte čaj (ideálne čierny sypaný). Povarte zhruba 5 minút a pridajte 200 ml mlieka. Zakrátko odstavte, dodajte cukor podľa chuti a môžete vychutnávať. Ak chcete dosiahnuť latte efekt oddelených vrstiev, môžete mlieko pred zmiešaním z časti napeniť.

chai latte

Už ste stihli zapnúť kávovar? Ako sa zdá, dopriať si cappuccino, latte alebo moccacino ako z kaviarne, nie je až tak nereálne. So správnou výbavou a trochou tréningu si svoj obľúbený kávový nápoj môžete vyskúšať aj doma. A navyše s pridanou hodnotou – vašou obľúbenou originálnou šálkou či hrnčekom. Že takú ešte nemáte?

Či už obľubujete sklenený hrnček, plecháčik alebo minišálku na espresso, v ponuke hrnčekov s potlačou si zaručene nájdete svojho favorita. Dokonca i v prípade, ak ste stále nenašli ten správny hrnček na milované latte. Stačí doplniť niektorý z chytľavých či vtipných citátov o káve a svoj obľúbený nápoj z kávy si môžete vychutnávať z originálnej šálky už o pár dní. Napokon sa môže stať i to, že si niektorý z týchto kávových receptov zamilujete natoľko, že sa namiesto návštevy kaviarne s radosťou pustíte do jeho prípravy a najmä vychutnávania si.

Objednať hrnček na kávu