Je lepšie merino alebo bavlna? Porovnali sme ich za vás | Blog
31.03.2022
DarčekyOdSrdca
2022-03-31 Je lepšie merino alebo bavlna? Porovnali sme ich za vás      Čas čítania: 5 min.

Je lepšie merino alebo bavlna? Porovnali sme ich za vás

Dnešná doba nám pri výbere oblečenia ponúka rozmanitú škálu materiálov, z ktorých je vyrobené. Okrem tých bežných, akými sú napríklad “stará známa” bavlna a rôzne syntetické materiály, sa čoraz viac stretávame s tkaninou, ktorá nesie názov merino.

V čom je merino iné? Odkiaľ pochádza? Kedy si vybrať tkaninu z tohto hrejivého materiálu a kedy siahnuť radšej po overenej klasike – bavlne, ktorá je stále najobľúbenejším materiálom, napríklad aj pri výrobe originálneho textilu s potlačou?

vlna na pletenie

Odkiaľ merino a bavlna pochádzajú?

Obnoviteľné merino

Toto prírodné vlákno má živočíšny pôvod. Presnejšie, získavame ho z vlny vyšľachtených oviec s rovnomenným názvom. Vedeli ste, že teploty, ktorým dokážu merino ovce vo svojich prirodzených podmienkach odolávať, sa pohybujú v rozmedzí - 20 °C až + 35 °C? Preto je ich vlna predurčená na výrobu vysoko tepelne odolného materiálu. Z jednej ovce je možné priemerne získať 4,5 kilogramu vlny za rok. Keďže ovce každý rok produkujú nové rúno, merino vlákno sa tak môže pýšiť navyše prívlastkom obnoviteľné.

Bavlna pochádza z rastliny

Bavlna je, rovnako ako merino, vlna s prírodným vláknom. Tentokrát sa za pôvodom ukrýva rastlina nazývaná bavlník. Plantáže bavlníkov môžeme nájsť naprieč celým svetom. Na správne a výnosné pestovanie je potrebné dopriať im primeranú teplotu, priemerne nad 25 °C, a zároveň dostatok vody. Táto starostlivosť trvá v priemere 200 dní. Kríky bavlníka sa pestovateľom následne odvďačia mäkkými vankúšikmi, z ktorých sa po spracovaní vyrábajú pohodlné bavlnené odevy.

Ako je to s využitím odevov? Merino i bavlna majú svoje jasné postavenie v textilnom priemysle

Iste nie je veľkým prekvapením, že bavlna je najdôležitejšia a najčastejšie používaná tkanina. Kedysi tvorila až neuveriteľných 80 % produkcie textílií. Teraz je to, najmä z dôvodu použitia syntetických vlákien, v priemere 40 – 50 %. Stále si však drží prvenstvo vo využití v textilnom priemysle.

Pri výrobe odevov sa často kombinuje so syntetickými materiálmi. Avšak, obľúbenými a vyhľadávanými na bežné nosenie sú práve odevy z čistej bavlny, v ktorých sa cítia príjemne všetci bez ohľadu na vek. Navyše, pomocou moderných technológií, je možné vytvoriť si z bavlnených textílií originálne tričká, mikiny či iné odevy s vlastným návrhom.

Merino vlna, a oblečenie z nej vyrobené, nachádza svoje využitie najmä v zimných mesiacoch, vďaka svojej schopnosti zachytiť teplo. Má výborné termoregulačné schopnosti. Tomu napomáha najmä štruktúra vlákien. V zime vlhkosť z tela tieto vlákna kondenzujú a následne ju vracajú v podobe tepla – ohrievajú. Možno ste si pri pojme vlna spomenuli na babičkin pichľavý sveter. Pri merino vlne je to však iné. Je mäkká a príjemná na dotyk.

Stále viac si však merino odevy získavajú opodstatnenie aj v teple a veľkej obľube sa tešia najmä u športovcov. Ako pozitívum hodnotia jej schopnosť absorbovať vlhkosť z tela a odpariť ju von. Navyše, odevy z merino vlny sú v porovnaní s inými odolnejšie voči zápachu.

Merino či bavlna? Výber materiálu prispôsobujeme vždy svojim potrebám a očakávaniam

Pokiaľ chcete svoje telo obaliť do prírodných materiálov, vlákna na ktoré sme sa zamerali, sú ideálnym výberom. Ako si však vybrať to správne? Je prirodzené, že nadšená turistka, ktorá sa práve chystá na jeden zo svojich náročných výstupov, siahne po kvalitnom outdoorovom tričku z merino vlny. Zatiaľ čo mamička päťmesačného dieťaťa si radšej vyberie pre svojho potomka pohodlné a odolné bavlnené body. Ak si však stále nie ste istí, pre ktoré sa rozhodnúť, prinášame zhrnutie ich vlastností, na základe ktorého sa budete pri výbere orientovať jednoduchšie.

Bavlnené odevy porovnanie

Výhody bavlnených odevov

  • pevnosť – po namočení je bavlna ešte pevnejšia, preto je odolná voči častému praniu
  • bavlna je veľmi príjemná na dotyk – nedráždi pokožku, je vhodná aj pre alergikov
  • bavlnené odevy sa ľahko udržiavajú a majú dlhšiu životnosť
  • správny pomer ceny a kvality

Nevýhody bavlnených odevov

  • krčivosť – bavlna je pomerne krčivá, žehlenie je veľakrát nevyhnutné
  • žmolky – pri menej kvalitnom spracovaní sa tvoria tzv. žmolky
  • saje vlhkosť – nasaje vlhkosť a zostáva mokrá, čo je nevýhodou napríklad pri aktívnom športovaní
  • zrážanie sa – bavlnené vlákna sa pôsobením vody a tepla môžu zrážať, preto je potrebná vhodná starostlivosť

kvety bavlny

Odevy z merino vlny porovnanie

Výhody merino vlny

  • je hrejivá
  • termoregulačné vlastnosti – využitie v zime i v teple
  • je mäkká a príjemná – v porovnaní s klasickou vlnou
  • je rýchloschnúca a nekrčivá
  • je odolná voči zápachu – vďaka prirodzeným antibakteriálnym vlastnostiam
  • chráni pred UV žiarením

Nevýhody merino vlny

  • veľmi jemná – starostlivosť o odevy je náročnejšia
  • ľahké opotrebovanie sa – pri častom používaní a praní sa môže zničiť, vytvárajú sa diery
  • cena – príliš vysoká cena ju predurčuje na nie bežné nosenie

Starostlivosť o merino a bavlnu – základom je štítok. Prečítajte si však aj overené tipy

Existuje veľa druhov a spôsobov spracovania a výroby tkanín. Návod na správnu starostlivosť pri čistení a sušení sa preto nedá presne popísať. Základom pre správny postup je riadiť sa symbolmi na štítku, a to bez ohľadu na druh vlákna. Zozbierali sme pre vás však aj niekoľko cenných tipov.

Pranie prírodných materiálov

Pri praní sa v prvom rade zamerajte na správny prací prostriedok. Zatiaľ čo pri bavlnených odevoch môžete siahnuť po akejkoľvek forme pracích prostriedkov, pri tých z merino vlny sa odporúča použiť tekutý prášok na pranie. Skvelým tipom v prípade, že používate ten práškový, je rozpustiť ho najprv vo vode. Taktiež je vhodné použiť prostriedok na jemné tkaniny, resp. v prípade outdoorového oblečenia prostriedok určený na tieto druhy odevov. Na merino vlnu nikdy nepoužívajte zmäkčovače. Narušili by vlákna a tým jej termoregulačné schopnosti.

Čo sa týka samotného prania v práčke, s bavlnou to bude jednoduchšie. V zásade je bavlnené textílie možné prať až na 95°C, čo sa ale neodporúča pri tých farebných. Teplotu teda voľte podľa druhu, farby a znečistenia bavlnených textílií. Spozornieť by ste mali, pokiaľ je odev vyrobený s prímesou inej tkaniny a taktiež pri tričkách s potlačou. Tie pred vložením do práčky obráťte naruby a znížte teplotu.

NÁŠ TIP: Viac o starostlivosti o tričká s potlačou sa dočítate v článku Ako sa starať o tričká s potlačou, aby dlho vydržali?

Ako je to v prípade merina? Merino vlna neznesie teplotu vyššiu ako 30 °C. Ideálne je použiť program vlna, resp. jemné pranie. Pokiaľ na štítku nájdete symbol ručné pranie, je potrebné použiť teplú vodu a mydlo. Neperte však príliš dlho, pracujte jemne a zaručene nežmýkajte.

Sušička v prípade merino vlny a bavlny. Áno či nie?

Tak ako pri praní, aj pri sušení odevov a textílií bude najlepším pomocníkom štítok. Bavlnené odevy sú poväčšinou vhodné na sušenie v sušičke prádla. Niekedy sa však pri vysokých teplotách sušenia môžu zrážať, čomu zabránime sušením pri nižšej teplote. Odevy z merino vlny nikdy do sušičky nedávajte! Taktiež nie je vhodné vystaviť ich priamemu slnečnému svetlu a teplu, napríklad radiátoru. Zavesením mokrého odevu na vešiak zase hrozí jeho natiahnutie. Aby ste zachovali ich tvar a vlastnosti, ideálne je sušiť ich na rovnom povrchu, kde môžete ako podklad použiť uterák.

Žehlička nie je vždy potrebná. Najmä, ak ide o merino vlnu

Aj vy pravidelne odkladáte žehlenie až do nevyhnutnej chvíle? Nebojte sa, nie ste v tom sami. V tomto má jednoznačne navrch merino. Keďže je nekrčivé, po správnom vysušení nie je takmer vôbec potrebné odevy z neho žehliť. Samozrejme, ak je to potrebné, môžete žehličku použiť. Nastavením nízkej teploty a rýchlym ťahom je možné látku jednoducho vyrovnať.

žehlička a prádlo

Naopak, bavlnené odevy si zásah žehličky vyžadujú pomerne často. Žehlenie je však vhodné aj na vysokých teplotách a s použitím funkcie naparovania, ktoré je už bežnou výbavou žehličky. Overený tip pre uľahčenie žehlenia bavlnených odevov je vybrať prádlo zo sušičky, resp. sušiaka nie úplne presušené a žehliť čo najskôr.

Zaujímavosť na záver. Bavlna je zero waste

Vedeli ste, že pri spracovaní bavlny nevzniká prakticky žiaden odpad? Všetok bavlník je využitý. Semená už spracovaného bavlníka sa použijú ako krmivo pre zvieratá alebo na výrobu bavlníkového oleja. Stonky sa potom zapracujú opäť do pôdy. Ak teda chcete myslieť ekologicky, skvelým tipom na textil, pri ktorom nevzniká žiaden odpad, je celkom určite bavlnené tričko. Originálny dizajn si navyše môžete vytvoriť podľa svojich predstáv a tričko s vlastnou potlačou si nechať pohodlne vyrobiť.

Vytvoriť si tričko s potlačou