Jarná obnova záhrady: Pripravte sa na záhradkársku sezónu | Blog
12.03.2024
DarčekyOdSrdca
2024-03-12 Jarná obnova záhrady: Pripravte sa na záhradkársku sezónu      Čas čítania: 4 min.

Jarná obnova záhrady: Pripravte sa na záhradkársku sezónu

Aj vy cítite tú jar vo vzduchu? Neodkladajte to a vrhnite sa na prebudenie vašej záhradky k životu. S príchodom záhradkárskej sezóny sme plní energie, plánov a predstáv o vysnívanej záhrade. Ale ako to spraviť tak, aby semienka klíčili podľa našich predstáv a pôda bola pripravená vydať tú najlepšiu úrodu? Prezradíme vám záhradkárske tipy, ako pretaviť vašu drinu na doslova plodný raj. A keď už budete s úsmevom sledovať, ako sa rastlinky predierajú von zo zeme, mrknite sa aj po dokonalom darčeku pre záhradkára – kamaráta, kamarátku alebo pre vás. Napríklad to môže byť štýlové tričko s vlastnou potlačou alebo hrnček so štipkou humoru, personalizované darčeky pre záhradkárov môžu skvelo ukázať vášeň pre túto dôležitú, ale zároveň aj relaxačnú prácu v záhrade. Pre ďalšie darčekové a záhradkárske tipy čítajte ďalej.

Začnite záhradkársku sezónu s elánom: Kedy začať sadiť semienka?

Jar signalizuje štart novej sezóny plnej sviežej zelene a pestrofarebných kvetov. Ako každý rok, tak aj tento, nám ide hlavou otázka: „Kedy je ten správny čas na to, aby sme zasadili prvé semienka?". Každá rastlinka má svoje jedinečné potreby. Keď skončia mrazy a pôda sa začne ohrievať, v marci už môžeme hravo zasadiť hrach alebo špenát. Teplomilné rastlinky, ako sú: rajčiny, papriky či baklažány si pýtajú trochu viac slnka, preto s ich termínom sadenia počkajte do konca apríla alebo mája. So sadením radšej opatrnejšie, nenechajte sa uniesť príliš skorým sadením. Ľahko sa môže stať, že vaše úsilie pokryje snehový koberec kvôli neskorému mrazu.

Jarná obnova záhrady: Pripravte sa na záhradkársku sezónu

Ako pripraviť pôdu na záhradkársku sezónu?

Pre odštartovanie úspešnej záhradkárskej sezóny, je potrebné si najskôr vyčistiť pozemok či vyvýšené záhony, a to od zbytkov z starých rastlín a plevelu. Na škodu nebude ani využitie kompostu alebo iného hnojiva. Dodajú vašej pôde živiny a ešte ju aj poriadne prevzdušnia. Pôdu je dôležité aj prekypriť kopaním, čím sa ešte viac prevzdušní a korene rastlín budú mať priestor na poriadny rast, tiež sa k ním jednoduchšie dostane voda. Ak máte hlinu tvrdú a ťažkú ako betón, môžete ju premiešať s piesok alebo jemnejším záhradníckym substrátom. Napokon nezabudnite celý terén v záhrade uhladiť a čo najviac odstrániť jamy a hrudky, čo pomôže rozdeliť vodu rovnomerne po celej záhrade.

Záhradkárske tipy pre úspešný štart do novej sezóny

To, že pred štartom záhradkárskej sezóny by ste mali mať bezpodmienečne nachystané všetko záhradkárske náčinie, ktoré budete potrebovať je jasné. No rovnako dôležité je aj premyslieť si, aké kvietky, zeleninu či ovocie, chcete tento rok vysádzať. Tiež nezabudnite myslite na veľkosť vášho záhona či záhrady, a aj na to, ako na túto plochu vhodne namixujete všetky tieto plodiny. Určite nezaškodí myslieť aj na to, ktoré rastlinky sú k sebe vhodné a aj na veľkosť jednotlivých rastliniek, napr. vysoké rajčiny, môžu uberať slnečné svetlo nízkej reďkovke. Dobre k sebe pasujú pri výsadbe plodiny ako sú: cibuľa – cesnak, rajčiny – mrkva, jahody – hrášok – uhorky.

Nezastavte sa len pri praktickosti, nezabudnite myslieť aj na krásu vašej záhrady a rozmanitosť výsadby. Svojím pestovaním rôznych rastlín a kvetov môžete prispieť k rozmanitosti prostredia, k jeho príjemnému vzhľadu, ale aj k životu rôznych druhov motýľov, včiel a iných živočíchov.

Jarná obnova záhrady: Pripravte sa na záhradkársku sezónu

Originálny darček pre záhradkára či záhradkárku? Žiaden problém

Máte doma alebo medzi kamarátmi niekoho, kto žije záhradou? Doprajete im malú odmenu po dňoch strávených v záhrade, môže to byť praktický darček s vlastnou potlačou alebo aj originálny darček, ktorý rozveselí aj po tom najnáročnejšom dni. Originálny darček ako poďakovanie za prácu v záhrade určite poteší. Čo tak vymyslieť originálne personalizované darčeky pre vášho záhradkára alebo záhradkárku, nie len na narodeniny či meniny?

Tričko s vlastnou potlačou pre záhradkára, záhradkárku

Zaručenú radosť záhradkárovi spraví tričko s vlastnou potlačou, s textom „Všade dobre, v záhrade najlepšie“ alebo s oslovením a vtipným dodatkom „Najlepší záhradkár – Moja záhrada = môj hrad“. Na tričko môžete nechať potlačiť aj fotografiu zo záhrady či fotografiu obľúbenej rastlinky. A predstavte si ten príjemný pocit, keď bude v tom tričku chodiť a pracovať v svojej záhrade. Bude to spestrením nie len pre neho, ale aj magnet na úsmevy ostatných blízkych. Tento praktický a zároveň personalizovaný darček ocení nie jeden záhradkár. Tričko s vlastnou potlačou vydrží, poteší a bude sa príjemne nosiť pri práci v záhrade alebo len tak, na voľný čas. Ideálne je vybrať tričko v svetlých farbách, ktoré menej lákajú hmyz a priťahujú slnečné lúče.

Šiltovka s vlastnou potlačou pre vášho záhradkára

Do záhrady sa zíde aj šiltovka s vlastnou potlačou, ktorá náruživých záhradkárov ochráni pred silnými slnečnými lúčmi. Na šiltovku si môžete nechať potlačiť akýkoľvek text, obrázok či fotografiu, ktorá dotvorí súzvuk vášho záhradkára s jeho záhradkou. Na výber máte viacero farieb šiltoviek, ktoré môžete vhodne skombinovať s plánovanou potlačou šiltovky.

Personalizovaný hrnček = milý darček pre záhradkára

Personalizovaný hrnček s vlastnou potlačou je ideálny darček pre milovníkov záhrady a prírody. Predstavte si tú radosť, keď si dá rannú kávičku z hrnčeka s vlastnou potlačou a popritom sa pozerá na svoju záhradu. Záhradkári určite ocenia aj nerozbitný plechový hrnček s vlastnou potlačou. Na hrnčeku môže byť fotografia obľúbenej rastlinky alebo veselý citát o záhradníčení „Keď záhrada volá, musím ísť. Ale až po rannej kávičke.“.

Jarná obnova záhrady: Pripravte sa na záhradkársku sezónu

Bavlnená taška s vlastnou potlačou pre záhradníčku, milovníčku byliniek

Pri zbere byliniek milovníci prírody ocenia aj bavlnenú plátennú tašku s vlastnou potlačou, ktorá slúži ako vhodná alternatíva ku košíku na zber byliniek. V bavlnenej taške sa bylinky nesparia a pohodlne si ich v nej môžete odniesť domov. Takýto osobný darček je to „pravé orechové“ aj pre vašu milovníčku prírody. Inšpirovať sa môžete aj ďalšími 7 tipmi na zero waste darčeky, ktoré milovníkov prírody určite potešia. Na bavlnenú tašku na bylinky si môžete nechať potlačiť napr. vtipný text „Bylinky sú moja šálka čaju“ alebo obrázky jednotlivých byliniek s ich názvami, ktoré máte v pláne do tejto bavlnenej tašky s vlastnou potlačou zbierať.

Iné fotodarčeky s vlastnou potlačou pre záhradkára / záhradníčku

Záhradkárov potešia aj iné personalizované darčeky, napr. fotokalendár s fotografiami kvetov a rastlín, či fotoobraz z vlastnej fotky prírody. Viete čo je najlepšie na týchto darčekoch? Môžete si ich navrhnúť podľa svojich predstáv – od farby, prevedenia až po vlastnú potlač. Tak neváhajte a dajte do svojich darčekov trochu osobného štýlu.

 

Objednať darček s vlastnou potlačou