Dovolenka so psom. Ako ju zvládnuť ľavou zadnou + tipy na zaujímavé destinácie | Blog
30.06.2019
DarčekyOdSrdca
2019-06-30 Dovolenka so psom. Ako ju zvládnuť ľavou zadnou + tipy na zaujímavé destinácie      Čas čítania: 3 min.

Dovolenka so psom. Ako ju zvládnuť ľavou zadnou + tipy na zaujímavé destinácie

Leto je nenávratne tu a vy možno práve riešite, čo urobiť so svojím štvornohým miláčikom počas dovolenkovej sezóny. Jednou z možností, ako tento problém vyriešiť, je vziať ho na dovolenku so sebou. Prečítajte si niekoľko tipov, ako naplánovať dovolenku so psíkom tak, aby ste si ju naplno užili.

žena so psom na pláži

Ako sa pripraviť na dovolenku so psom

Povinnosti, ktorým sa nevyhnete

V dnešnej dobe už aj zákony na Slovensku prikazujú povinné čipovanie psíkov. Ak ho ešte nemáte vyriešené, odporúčame dať začipovať svojho miláčika ešte pred odchodom na dovolenku. Tak budete mať istotu, že aj keby sa vám náhodou váš miláčik zatúlal, pomocou špeciálnej čítačky ho ktorýkoľvek veterinár spoľahlivo identifikuje. Ak sa chcete poistiť a zabezpečiť, aby sa vám psík vrátil čo najrýchlejšie, môžete mu dať vyryť svoje údaje na identifikačný štítok, ktorý mu upevníte na obojok.

Doprava - autom, vlakom či lietadlom?

Najčastejšou a najpohodlnejšou voľbou je auto. V tomto prípade je potrebné myslieť najmä na bezpečnosť nielen psíka, ale celej posádky. Ideálnym variantom je prepravná klietka, ktorá presne vymedzí priestor, kde sa psík bude zdržiavať a nebude svojím pohybom vyrušovať šoféra, ktorý sa musí na jazdu sústrediť. Nevyhnutnosťou počas cesty autom je pravidelný pitný režim, prestávky na venčenie a prípadne občerstvenie.

pes pozerajúci z okna auta

Preprava vlakom alebo autobusom je o niečo obmedzujúcejšia, avšak ak ju dobre naplánujete, nie je nemožná. Cestovať so psíkom hromadnou dopravou znamená dôkladne poznať plán zastávok a pribaliť si náhubok.

Na cesty do zahraničia využívajú mnohí psíčkari aj leteckú prepravu. Konkrétne podmienky má takmer každá prepravná spoločnosť iné, avšak všeobecne platí, že váš psík pocestuje v prepravnej klietke v batožinovom priestore. Ak sa rozhodnete pre tento spôsob dopravy, vhodným riešením, ako čo najmenej svojho miláčika stresovať, sú tabletky na upokojenie.

Ubytovanie

Už pri výbere destinácie musíte myslieť na vhodný výber ubytovania. Dogfriendly hotely, penzióny, privaty alebo kempy sú dnes v takmer každom regióne, stačí si vybrať ten správny. Ak so svojím miláčikom cestujete prvýkrát, určite si preštudujte nejaký blog pre psíčkarov, prípadne sa pripojte k tematicky zameranej skupine na sociálnej sieti. Získate tak skvelé a overené tipy od skúsených cestovateľov.

Tipy na zaujímavé miesta na dovolenku so psom

Hoci navštíviť mnohé miesta na Slovensku spolu so psíkom nie je nemožné, stále patríme medzi konzervatívne krajiny, kde si treba dlhší pobyt alebo dovolenku skutočne naplánovať. Často sa totiž stane, že ak nebudete prezieraví, môžete ostať celkom ľahko aj bez obeda, pretože dogfriendly reštauráciu vo svojom okolí nenájdete. Našťastie, časy sa postupne menia k lepšiemu.

Omnoho benevolentnejšie pristupujú k štvornohým návštevníkom v zahraničí. Príkladom je neďaleké Taliansko, kde o misku s vodou pre najlepšieho priateľa človeka zakopnete takmer na každom kroku. Výnimkou nie sú ani historické pamiatky, kam vás môže psík bez problémov sprevádzať.

Slovensko – ideálne miesta pre dovolenku so psom

Pre štvornohých milovníkov vody odporúčame napríklad Oravskú priehradu, kde sa môžu do sýtosti vyblázniť. Konkrétny tip na ubytovanie je Oravský háj, kde vás dokonca pustia so psíkom aj do reštaurácie.

Vynechať by ste nemali celkom určite ani Vysoké Tatry. Na Štrbskom plese, v Hoteli Fis vášho chlpatého sprievodcu čaká dokonca uvítací balíček alebo psie menu. V goralskom Ždiari určite neobíďte Penzión Strachan. V našich veľhorách platí, že sa psík môže pohybovať aj v miestach so 4. a 5. stupňom ochrany. Nezabúdajte však na vodítko, náhubok a vhodné správanie sa, ktoré nebude narúšať tamojšiu faunu a flóru.

žena so psom na turistike

Zahraničie – ideálne miesta pre dovolenku so psom

Letná dovolenka znamená väčšinou pobyt pri vode. Toto sú pláže najbližších prímorských letovísk, kde váš psík nebude nikomu prekážať a dokonca si môže užiť aj šantenie v slanej vode.

Chorvátsko

  • Pula – pláž Veruda
  • Krk – pláž Redagara
  • Baška – pláž Vela plaža
  • Crikvenica – Monty´s dog beach and bar
  • Pag – pláž v kempe Straško
  • Trogir – pláž v Kaštele pri Trogiri

Taliansko

  • San Vincenzo – Dog beach San Vincenzo ( La spiaggia dei cani)
  • Lignano Sabbiador – Doggy beach
  • Caorle – Bau bau beach
  • Bibione – La spiaggia di Pluto
  • Silvi Marina – Bau beach

Nech už sa vyberiete kamkoľvek, veríme, že vám naše rady a tipy pomôžu prežiť skvelé chvíle s vaším štvornohým miláčikom a na nič dôležité nazabudnete.

Chýba mi identifikačný štítok pre psíka