Čo obliecť dieťaťu na krst? Inšpirujte sa našimi tipmi | Blog
28.04.2022
DarčekyOdSrdca
2022-04-28 Čo obliecť dieťaťu na krst? Inšpirujte sa našimi tipmi      Čas čítania: 4 min.

Čo obliecť dieťaťu na krst? Inšpirujte sa našimi tipmi

Narodenie dieťaťa je bezpochyby tá najkrajšia vec v živote mnohých z nás. Svet sa zrazu obráti hore nohami a všetka pozornosť smeruje k bábätku. Prvá významná udalosť, ktorú toto obdobie prináša, je krst dieťaťa. Po dohode termínu krstu v miestnom kostole prichádzajú na rad ďalšie povinnosti s ním spojené. Okrem úlohy vybrať pre svojho potomka krstných rodičov či zabezpečiť krstovú košielku s údajmi o dieťati, sa budete musieť zamyslieť napríklad aj nad otázkou, čo obliecť dieťaťu na krst. Prečítajte si, na čo sa zamerať pri výbere oblečenia na túto slávnostnú udalosť a aké možnosti sú v dnešnej dobe dostupné.

detské oblečenie a retiazka na krst

Čo všetko budete ku krstu potrebovať?

Tak, ako každá kresťanská sviatosť, aj krst dieťaťa sa riadi tradíciami a zvykmi. Hoci na mnohých farnostiach radi vtipkujú, že najpodstatnejšie je nezabudnúť priniesť ku krstu dieťa, je tu ešte niekoľko vecí a osôb, ktoré budete potrebovať. V prvom rade, každé dieťa ktoré má byť pokrstené, potrebuje svojich krstných rodičov. Tí majú vo zvyku zabezpečiť aj niektoré z ďalších potrieb k vykonaniu sviatosti. Okrem výberu krstovej sviečky je ich úlohou spolu s rodičmi naplánovať, čo obliecť dieťaťu na krst. Základný symbol krstu, ktorý nemôže chýbať, je snáď vo všetkých našich regiónoch biela krstová košieľka s vyšívaným golierom.

 

Krstová košieľka – symbol krstu

Výber krstovej košieľky je jedna z najdôležitejších vecí pred krstom. Rôzne regióny a farnosti na Slovensku majú rozdielne zvyky a tradície. Od nich sa odráža aj výber krstovej košielky.

Na košieľku sa najčastejšie uvádzajú údaje o dieťati, ako dátum narodenia, meno dieťaťa a dátum krstu. Doplniť ich môžete napríklad obrázkom anjela, kríža, srdca, prípadne rôznymi vyšívanými ornamentmi.

Nie vždy však musia byť na košieľke vyššie spomenuté údaje. Rodičia a krstní rodičia niekedy uprednostňujú čistú bielu košieľku s vyšívaným golierom, pričom je to úplne v poriadku a aj takáto košieľka je postačujúca. V mnohých rodinách sa dokonca perinky a košieľky na krst dedia z generácie na generáciu a v tomto prípade by boli údaje na nich nežiadúce.

 

Vyšívať či potlačiť?

Pokiaľ sa rozhodnete pre košieľku s údajmi, môžete ich dať na košieľku vyšiť. Farbu vyšitia je zaužívané ladiť podľa pohlavia dieťaťa. Tí zdatnejší môžu údaje vyšiť aj sami, prípadne osloviť babičku, ktorá s tým má určite bohatšie skúsenosti.

Dnešná doba prináša aj v tomto odvetví nové trendy a nemusíte sa báť staviť na originalitu. Svojmu potomkovi môžete zabezpečiť originálnu krstovú košieľku s potlačou. Košieľku na krst si môžete dať vyrobiť a potlačiť údajmi presne podľa vášho návrhu. Text je možné doplniť obrázkom, prípadne aj fotografiou vášho dieťaťa. Vznikne tak veľmi originálny a jedinečný kúsok, ktorý si dieťa môže uchovať na pamiatku po celý život. Miesto potlače si vyberiete podľa svojich predstáv. Košieľka môže byť potlačená na hrudníku i na chrbte.

krstová košieľka s vlastnou potlačou

Vek, pohlavie dieťaťa, ale aj ročné obdobie ovplyvňujú, čo obliecť dieťaťu na krst

Výbava potrebná pre novorodenca

Zväčša sú bábätká krstené v období prvých mesiacov ich života. V tomto prípade bude bez ohľadu na ročné obdobie potrebná biela perinka, v ktorej bude dieťatko zavinuté. Aj v prípade krstu v teplých mesiacoch je totiž v kostole chladno. Pre novorodencov určite nezabudnite zabezpečiť aj čiapočku. Ideálne bielu.

Výber oblečenia pod perinku je na vás. Pred krstom sa poraďte na farnosti, ako použiť krstovú košielku s údajmi. Hoci je podstatným prvkom výbavy na krst, nie je zvykom ju obliekať, ale len priložiť ku dieťatku na perinku. Vaše bábätko zostáva zväčša zavinuté do perinky po celý čas. Preto ho v nej môžete nechať oblečené aj v niečom pohodlnejšom. Na trhu sú dostupné mnohé verzie slávnostnejších pohodlných body, polodupačiek a svetríkov. Veľa rodičov však aj pri tejto vrstve siaha po slávnostnom oblečení pre najmenších.

 

Čo obliecť dieťaťu na krst, ak už nepotrebuje perinku?

Čo obliecť dieťaťu na krst v prípade, že je staršie ako zopár týždňov či mesiacov, a perinku už nepotrebuje? Potrebné je zamerať sa hlavne na farbu. Spomínaná biela je totiž symbolom čistoty a nevinnosti, preto je vhodné vyberať oblečenie práve v tejto farbe.

Oblečenie pre chlapcov

Pre chlapcov sú obľúbené na krst rôzne elegantné súpravy a komplety pozostávajúce z košele s motýlikom, resp. kravatou, a nohavíc. Tento komplet dopĺňa väčšinou aj vestička, ktorá môže byť pre oživenie ladená do farebných tónov. V chladnejšom období siahnite po komplete, ktorý obsahuje aj sako alebo pletený svetrík.

Dobrou voľbou sú určite aj pohodlnejšie komplety pozostávajúce z mäkkých body s golierom a motýlikom, zladené s modernými elegantnými nohavicami. Doplniť ich môžete napríklad trakmi.

Oblečenie pre dievčatá

Ak máte doma dievčatko, už pri tejto príležitosti zistíte, že obliecť dievčatko na výnimočnú udalosť je potešením najmä pre mamičky. V ponuke je množstvo šatočiek v rôznej veľkosti, kde sa slávnostný efekt vytvára najčastejšie tylovou sukničkou a krajkou. Takéto šaty, kombinované s bielymi pančuchami a zdobenou čelenkou, spravia z vašej dcérky hotovú princeznú.

Samozrejme, aj pri dievčenskom oblečení je možnosť zvoliť niečo pohodlnejšie. Mnohé šaty majú spodnú vrstvu vo forme bielych body alebo dupačiek, ktoré sú doplnené ľahšou sukničkou.

Oblečenie je potrebné prispôsobiť aj ročnému obdobiu. Aby vašej princeznej nebola zima, vyberte k šatám aj pletené bolerko alebo kabátik.

 

krstiny

Aké oblečenie je na krst pre dieťa nevhodné?

Možností, čo obliecť dieťaťu na krst, je teda viac. Existujú však určité pravidlá, podľa ktorých je potrebné postupovať, aby sme dieťa na krst neobliekli nevhodne. Zabudnite na neformálne oblečenie ako riflové nohavice, teplákové súpravy a pozor dajte aj na farbu oblečenia. Krst dieťaťa je dôležitá sviatočná udalosť. Preto určite zvoľte slávnostné oblečenie. Ako už bolo spomenuté, nie vždy to musia byť saténové šaty a elegantné obleky. Podstatná je najmä biela farba a zachovanie sviatočného nádychu.

 

Vytvoriť krstovú košieľku s potlačou