Čo by sa malo nachádzať na vianočnom stole? | Blog
15.12.2023
DarčekyOdSrdca
2023-12-15 Čo by sa malo nachádzať na vianočnom stole?      Čas čítania: 4 min.

Čo by sa malo nachádzať na vianočnom stole?

Vianoce, Štedrý večer, ten nádherný čas, kedy sa zídeme za vianočným stolom s našimi najbližšími a vychutnáme si štedrú večeru. Na to všetko však treba najskôr prichystať štedrú večeru a krásne vyzdobiť a pripraviť vianočný stôl. Čo tak ho tento rok trochu oživiť a pridať do vianočnej výzdoby stola kúsok seba? Poradíme vám, čo by sa malo podľa tradícií nachádzať na vianočnom stole a tiež aké kroky podniknúť na to, aby bola vaša sviatočná výzdoba jedinečná. Dáme vám rady ohľadne kombinovania tradičných vianočných prvkov s tými modernými a nezabudneme ani na to, ako vkusne zaradiť fotografie a personalizované produkty na váš vianočný stôl. Poobzeráme sa aj po možnostiach prestierania s vlastnou potlačou a hrnčeka s vašim vlastným motívom či fotografiou. Tak poďte s nami objaviť nové spôsoby, ako urobiť tento rok váš vianočný stôl naozaj osobitým.

Vianočné zvyky a tradície spojené so štedrovečerným stolovaním

Vianoce sú jedným z mála období v roku, ktoré sprevádza množstvo zvykov a tradícií, ktoré sa snažíme vo svojich rodinách zachovávať aj v súčasnom modernom svete. Viete ktoré tradície pretrvávajú až do dnes a nemali by chýbať ani pri vašom sviatočnom stolovaní?

Napríklad také šupiny z kapra, ktoré si viacerí vkladajú do peňaženky, si môžete vložiť aj pod obrus na štedrovečernom stole a zabezpečiť si tak dostatok peňazí v rodine počas celého nasledujúceho roka. Na vianočnom stole by vám nemal chýbať ani cesnak, ako symbol zdravia a jeden z najúčinnejších prírodných liekov, ktorý má zabezpečiť pevné zdravie celej rodiny a chrániť pred nečistými silami počas budúceho roka. Dôležitou súčasťou štedrovečerného stola je aj med, ktorý by mal svojou sladkosťou zabezpečiť dobrotu a lásku počas celého nadchádzajúceho roka. Vo viacerých rodinách sa traduje aj zvyk, že si ešte pred štedrou večerou spravia z medu krížik na čelo, čo symbolizuje nie len požehnanie, ale aj dobrotu. Med sa používa aj spolu s oblátkami, ktoré majú symbolizovať posvätný chlieb pri štedrej večeri.

Štedrovečerný stôl by mal obsahovať aj misu s rôznymi druhmi ovocia, na znak hojnosti. V mise by rozhodne nemalo chýbať jablko, ktoré sa po štedrej večeri rozkrojí priečne na polovicu a tvar jadrovníka by mal napovedať či bude mať rodina počas budúceho roka šťastie a zdravie. Ak bude jadrovník v tvare hviezdy, znamená to pre rodinu šťastie a zdravie do ďalšieho roku. Ak bude jadrovník v tvare kríža, pre rodinu by to malo podľa tradície znamenať neradostné správy – chorobu, alebo dokonca smrť v rodine. Jabĺčko sa potom nakrája na toľko kúskov, koľko členov rodiny je pri štedrej večeri, čo symbolizuje celistvosť rodiny. V miske by sa spolu s ovocím mali nachádzať aj orechy, ktoré po večeri nezabudnite nahádzať do každého kúta vašej domácnosti, aby bola v nasledujúcom roku v dome rovnaká hojnosť ako v štedrý deň.

tradicna vyzdoba vianocneho stola stedry vecer faxcopy

A rozhodne by ste nemali zabudnúť ani na jeden tanier navyše „pre pocestného“. Traduje sa, že jeden tanier navyše má byť prichystaný pre náhodného hosťa, čo má symbolizovať milosrdenstvo a spolupatričnosť s ľuďmi bez domova alebo blízkych. Tento tanier však môže symbolizovať aj tanier pre zosnulých členov rodiny, pre ktorých ste aj napriek tomu prestreli a sú tak s vami pri štedrej večeri.

Ako originálne a moderne vyzdobiť vianočný stôl?

Pýtate sa, ako sa dajú počas Vianoc skĺbiť tradície s vlastnými nápadmi? Potrebujete len trochu fantázie a tvorivosti. Okrem tradičných súčastí vianočného stola, môže váš sviatočný stôl obsahovať aj niečo nové, originálne napríklad hrnček s vlastnou potlačou s fotografiou z minuloročných Vianoc alebo pokojne aj prestieranie s vlastnou potlačoutiež z vašej obľúbenej fotografie, koláže viacerých fotografií alebo akéhokoľvek textu, napr. jednoduché a výstižné „Šťastné a veselé“. Hrnček s vlastnou fotkou sa vám bude hodiť nie len na štedrovečerný stôl, ale aj na obľúbený vianočný punč, varené víno, teplý čaj či horúcu čokoládu.

moderna vyzdoba stedreho stola na vianoce

Na fotografiách môže byť napríklad aj váš domáci maznáčik alebo nejaké pekné miesto, najlepšie so zimnou atmosférou, ktoré ste navštívili. Dobrá potlač na prestieraní či hrnčeku dokáže navodiť tú správnu vianočnú atmosféru. Na vianočnom stole tak môžete zmiešať tradičné a originálne dekoračné prvky, ktoré budú spolu jedinečne ladiť. Pomedzi vytlačené fotografie môžete vsunúť pár vianočných mini gúľ alebo halúzku s čečinou, ktorá vám pekne rozvonia okolie stola. Chýbať by nemali ani sviečky, či rovno adventný veniec, ak sa vám zmestí na stôl.

Fotografie, ako originálny doplnok vianočného prestierania

Či už ste fanúšikom moderných dekoračných fotoprvkov alebo tradičných vianočných prvkov ako sú sviečky v krásnych svietnikoch, ozdoby s vianočným motívom alebo vianočnej červenej, zelenej a zlatej farby, hlavné je, aby ste vy cítili tú pravú vianočnú atmosféru vo vašej domácnosti. Prestieranie sviatočného stola môžete ozvláštniť aj vlastnými fotografiami a byť tak so všetkými tými, ktorým sa nedá alebo už nemôžu stráviť Vianoce s vami.

Jedna z možností je voľne porozmiestňovať fotky po stole, medzi jednotlivé taniere, ozdoby, poháre alebo ich vkusne umiestniť do stredu stola a vyskladať z nich peknú koláž. Z fotiek môžete vytvoriť aj originálne menovky na sviatočný stôl, ktoré sa dajú použiť aj opakovane.

Určite však nevynechajte ani sviečky, vianočné gule a iné vianočné ozdoby, ktoré sú stále nevyhnutné pre tú pravú vianočnú atmosféru vo vašej domácnosti. No pridaním osobitého kúsku s vlastnou potlačou dodáte na váš tradičný vianočný stôl trochu unikátnej iskry a rodinného tepla.

vianocne prestieranie stedreho stola

Vaša jedinečná výzdoba na vianočnom stole

Vaša výzdoba by v prdom rade mala odzrkadľovať váš jedinečný štýl. Nebojte sa experimentovať a pridať pár moderných detailov v podobe prestierania so svojim vlastným dizajnom, hrnčeka s obľúbenou fotkou alebo umiestnením najobľúbenejších fotografií priamo na stôl. Tieto drobnosti dodajú stolu jedinečný charakter a urobia ho ešte osobnejším. Nakoniec sa váš vianočný stôl nestane len miestom pre stretnutie s najbližšími počas spoločnej oslavy Vianoc, ale aj odrazom vašej osobnosti a spomienok. A teraz už hor sa do vianočnej výzdoby a zabalenia vianočných darčekovnech môžu prísť Vianoce.

Nakupovať foto dekorácie do domácnosti