Čaká vás dlhá cesta na dovolenku? Tipy, ako si ju spríjemniť | Blog
11.08.2022
DarčekyOdSrdca
2022-08-11 Čaká vás dlhá cesta na dovolenku? Tipy, ako si ju spríjemniť      Čas čítania: 4 min.

Čaká vás dlhá cesta na dovolenku? Tipy, ako si ju spríjemniť

Leto je ideálny čas na dovolenku. Deti majú dlhšiu prestávku vďaka prázdninám a pozvolnejšia atmosféra vládne aj na pracoviskách, kde si väčšina z nás čerpá dni voľna. Chystáte sa i vy na dlhšiu cestu na dovolenku? Tipy, ktoré sme pre vás zozbierali, vám zaručene pomôžu prekonať kritické chvíle v aute či lietadle alebo zabaviť tých najmenších.

rodina so synom cestuje autom

Niekoľkohodinová cesta na dovolenku: Tipy, ako zabaviť deti

Cestovali ste niekedy s detskou posádkou? Potom zrejme viete, čo to obnáša. Ak ste si dosiaľ užívali moment, kedy ste zabuchli dvere kufra a konečne vyštartovali, s malými pasažiermi tá práva sranda ešte len začína. Počas dlhej cesty sa takmer s istotou vyskytnú chvíle, kedy budú potrebovať zabaviť či priviesť na iné myšlienky, aby cesta na dovolenku bola ako-tak znesiteľnou. Tipy, ako im vyplniť čas, zaručene ocenia aj vaši spolucestujúci.

 

Čítaš, čítam, čítajte. V aute, vlaku i v lietadle

Rokmi overený spôsob, ako zabaviť deti akejkoľvek vekovej kategórie, sú knihy. Pre najmenších tie veľké obrázkové, pre starších pokojne interaktívne s hádankami a pre teenagerov pútavé detektívky, komixy alebo zamilované letné romány. Ak sa im čítať nechce, prevezmite túto úlohu na seba a do príbehu sa môžete pokojne pohrúžiť aj celá rodina. Skvelou voľbou, ktorú si deti obľúbili, sú takzvané hovoriace knihy. Kúpiť ich môžete s interaktívnym perom, ktoré po priložení prerozpráva dialóg, hádanku alebo celý príbeh. Stačí si vybrať podľa témy a veku dieťaťa tú najvhodnejšiu.

 

Nálepky, krížovky a tajničky sú pri ceste na dovolenku tip ako vyšitý

Podobne, ako v prípade čítania, aj nalepovanie v nálepkových knihách a zošitoch dokáže vyplniť dlhú cestu na dovolenku. Tipy, po ktorých témach siahnuť, môžete načerpať priamo u vašich ratolestí. Nalepovacie zošity s futbalovou, zvieracou či auto-moto tematikou si obľúbia školáci i drobci v predškolskom veku. Bonus navyše – nalepovaním zároveň deti trénujú trpezlivosť a jemnú motoriku. Krížovky, osemsmerovky a tajničky sú skôr vhodnejšie pre starších členov posádky, no ak už sa váš predškolák v abecede orientuje ako doma, pokojne mu môžete pri ich riešení pomôcť.

 

Slovné a personalizované hry sú zábavou pre celú rodinu

Ak cestujete autom a už skutočne neviete, ako deti zabaviť, sú slovné hry niečo, čo zaručene pomôže. Navyše ich môžete hrať kedykoľvek si zmyslíte, keďže k nim nič špeciálne nepotrebujete. Hádaj, na čo myslím, Pantomíma a im podobné slovné rébusy vám naviac zaručia vtipné momenty. V prípade, ak je vaša cesta na dovolenku v rukách iného šoféra, odporúčame siahnuť po personalizovaných hrách. Sú alternatívou tých klasických stolových, avšak sú doplnené o vlastné fotografie, nápisy alebo obrázky. Personalizované pexeso, sedmové karty s potlačou a domino s vlastnými fotkami sú skvelou voľbou, ak cestujete vlakom alebo lietadlom.

personalizované karty

Aj pre dospelých môže byť cesta na dovolenku zdĺhavá. Tipy, ako ju zvládnuť, majte v zálohe

Ak sú v posádke deti, pokojne sa môžete pridať k niektorej z vyššie uvedených aktivít a preklenúť dlhé chvíle spolu s nimi. Ak si však vystačia samé, zaspia alebo cestujete v bezdetnej posádke, vyskúšajte niektorú z nasledujúcich overených rád.

 

Kniha. Vybrete si, či bude listovať, ťukať v čítačke/mobile alebo počúvať

Nasávať nové informácie alebo sa pohrúžiť do pútavého príbehu nikdy nebolo jednoduchšie. Môžete si vybrať tradičný spôsob a knižku si prečítať. Ak má však vaša batožina obmedzenia alebo ste na dlhších potulkách, kedy zaváži každý gram, určite oceníte modernejšie možnosti. E-knihy, ktoré si pohodlne stiahnete do svojej elektronickej čítačky kníh alebo mobilnej aplikácie, sú bez obmedzení. Pokojne si tak so sebou na dovolenku môžete vziať aj celú knižnicu. Virtuálnu, samozrejme.

Nuž, a napokon, nesmieme zabúdať na audioknihy. Pri ich počúvaní dokonca nemusíte upierať zrak na písmená, ale môžete zároveň obdivovať krásy okolia. Alebo si dokonca oči zavrieť a nechať svoju predstavivosť pracovať na plné obrátky.

 

Cesta na dovolenku ako možnosť vzdelávať sa alebo relax pri antistresových omaľovánkach

Pri počúvaní ešte na okamih ostaneme. Okrem audiokníh sa v poslednej dobe roztrhlo vrece s podcastami. Popri cestovaní tak môžete rozšíriť svoje obzory v témach, ktoré vás zaujímajú, vypočuť si svojho obľúbenca alebo využiť čas presunu na dovolenkovú destináciu na vzdelávanie sa. Bohatý výber podcastov nájdete v jednej z mnohých aplikácií (Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts…).

Skvelým tipom, ako si cestu na dovolenku spríjemniť, sú antistresové omaľovánky. Podobne, ako spoločenské hry, sú skôr vhodné pri cestovaní lietadlom alebo vlakom, ktoré sú stabilnejšie. Ak ste ich ešte nevyskúšali, rozhodne odporúčame zopár si ich zbaliť na najbližšiu dovolenku a zresetovať tak svoju myseľ.

Čaká vás v najbližších týždňoch ešte nejaká dlhšia cesta na dovolenku, pri ktorej vám naše tipy prídu vhod? Ak ju plánujete autom, nezabúdajte aj na šoféra. Síce sa musí naplno venovať riadeniu, avšak k jeho pohodliu a dobrej nálade môžete prispieť drobnými detailami, ktoré v aute vytvoria tú správnu atmosféru. Príkladom je vôňa do auta s UV potlačou alebo tienidlá do auta s vtipnou fotografiou či nápisom podľa vašich predstáv. Dlhá cesta na dovolenku skutočne nemusí byť strašiakom, ak sa na ňu správne pripravíte.

Objednať hry na cestu