Ako splniť novoročné predsavzatia? Majte svoje ciele na očiach | Blog
08.12.2023
DarčekyOdSrdca
2023-12-08 Ako splniť novoročné predsavzatia? Majte svoje ciele na očiach      Čas čítania: 4 min.

Ako splniť novoročné predsavzatia? Majte svoje ciele na očiach

Novoročné predsavzatia sú pokušením pre každého, kto vie, že by mal na svojich nerestiach, vyšších cieľoch alebo prípadne životnom štýle zapracovať. Ak i vy patríte k tým, ktorí si každoročne k prvému januáru zopár predsavzatí prichystajú, čítajte ďalej. S našimi radami budete o krok bližšie k cieľu skutočne ich aj dodržať.

rok 2024

7 zaručených tipov, ako novoročné predsavzatia premeniť na výsledky

Existuje niekoľko overených rád, vďaka ktorým už nebudú novoročné predsavzatia len bezduché slová vyslovené v prvý januárový deň. Najčastejšie z nich, ako napríklad všeobecné ciele schudnúť, prestať fajčiť, zdravšie sa stravovať a podobne, sú už vopred odsúdené na neúspech. Viete prečo?

Novoročné predsavzatie musí mať reálny cieľ

Koľko kilogramov by ste chceli schudnúť? Kedy by ste sa chceli od závislosti na cigaretách zbaviť nadobro? Ako často plánujete navštevovať tú novú posilňovňu, čo práve otvorili na rohu vašej ulice? Ak môžete, každé jedno predsavzatie pomenujte čo najpresnejšie. Spojené s konkrétnym dátumom či presným číslom má väčšiu šancu na úspech. Napokon, nezabudnite, že cieľ, ktorý si stanovíte, má byť naozaj reálny. Ak si poviete, že po niekoľkoročnej absencii od aktívneho športu zvládnete prvý tohtoročný maratón, zrejme sa už teraz môžete pripravovať na sklamanie. Absolvovať polmaratón do konca tohto roka bude predsa len o niečo reálnejší ciel, nemyslíte?

Bez motivácie a inšpirácie budú novoročné predsavzatia len prázdne sľuby

Hoci to v prvé dni v roku vyzerá s vašimi plánmi naozaj nádejne, nezabúdajte, že s pribúdajúcim číslom v kalendári, bude zrejme každá motivácia potrebná. Aby ste sa pripravili vopred, stavte na originálne spôsoby, vďaka ktorým vaše odhodlanie neupadne pri prvej príležitosti. Skvelým tipom je tričko s motivačným nápisom podľa vášho gusta alebo personalizovaný kalendár plný motivačných citátov, ktoré si môžete sami vymyslieť tak, aby vás skutočne nakopli, keď to bude najviac treba. Účinnou motiváciou pri doladení vašich proporcií je aj fotoobraz s fotkou, kde ste so svojou postavou boli naozaj spokojní, prípadne ideálom, ktorý by ste chceli dosiahnuť.

Každá kríza, ktorá príde, vás posunie bližšie k cieľu

Nie, skutočne nebude iba jedna. Najmä, ak ste si zaumienili v rámci novoročných predsavzatí niektoré z vyššie uvedených. Zbaviť sa zlozvykov alebo začať s novým životným štýlom skutočne nie je záležitosťou, ktorú je možno vyriešiť na základe jedného predsavzatia. Bez dávky poriadneho sebazaprenia, cieľavedomosti a vytrvalosti to skutočne nepôjde. Je preto na mieste pripraviť sa na to, že prídu i krízy, a prijať ich s pokorou. Pokojne si pre takéto chvíle či obdobia pripravte vopred nejaké odmeny a odstupňujte ich podľa toho, ako blízko k splneniu svojho predsavzatia už ste.

Rozložiť si sily pre dosiahnutie cieľa je naozaj kľúčové

Táto rada priamo súvisí s reálnymi cieľmi z úvodu. Ak hneď na začiatku nasadíte príliš vysoké tempo, napríklad v prípade každodenného vysokointervalového tréningu či razantnej diéty, veľmi rýchlo sa dostanete k prvému kritickému bodu. Ten však zdoláte s ubúdajúcimi fyzickými silami a pribúdajúcou nechuťou len sťažka. Lepším riešením je rozložiť si náročné časti na viacero úsekov a zdolávať svoje vrcholy postupne. Napokon, nie je nič horšie, než po pár týždňoch alebo mesiacoch skončiť opäť na štartovacej čiare, no ešte s väčšou závislosťou či nezdravšími návykmi.

žena oblečená v športovo je šalát

V núdzi poznáš priateľa, ale pokojne i nepriateľa, ak ťa to viac nakopne

Aj v prípade novoročných predsavzatí platí, že priatelia a známi dokážu podať pomocnú ruku práve vo chvíli, keď máš v pláne celú svoju dovtedajšiu snahu zahodiť poza chrbát. Urobíte teda dobre, ak sa im so svojimi predsavzatiami zveríte a v prípade, ak na vás prídu zajačie úmysly, zavoláte o pomoc. Napokon, nemusí to byť iba priateľ, kto vás vo vašom snažení, hoci možno nechtiac, posunie vpred. Stačí sa o svojich plánoch zmieniť pred svojím sokom či osobou, ktorú príliš v láske nemáte. Tá si celkom určite nenechá ujsť príležitosť podpichnúť vás a so škodoradostným úsmevom čakať na vaše zakopnutie. A tú radosť jej predsa neurobíte, všakže?

Nadchnite pre svoje novoročné predsavzatia davy alebo sa pridajte ku komunite

Samozrejme, ak nie ste zrovna influencer či verejne známa osoba, nemožno čakať, že tie davy strhnete doslova. Možno sa k vám však pridajú na návštevu tej posilňovne aj dve vaše najlepšie kamarátky. Alebo sa k snahe o zdravšie obedy s radosťou pridá i vaša dcéra či dokonca celá rodina. Podporiť sa tak môžete navzájom a vás tak bude poháňať vpred i akási “spoločenská zodpovednosť”, aby ste nepotopili v čase krízy aj tých ostatných. Alternatívou je, pridať sa k už existujúcej skupine a stať sa tak súčasťou komunity (pokojne aj na sociálnej sieti), kde vám môžu fundovane poradiť alebo vás inšpirovať k ďalším a ďalším výzvam.

Zdieľajte svoje úspechy a nehanbite sa o nich hovoriť

Podarilo sa vám dosiahnuť prvé úspechy v podobe niekoľkotýždňovej absencie od sladkého, pravidelných nikotínových ukľudňovákov alebo ste zabehli svoj najlepší čas dosiaľ? Dajte o tom vedieť svojmu okoliu spôsobom, ktorý vám vyhovuje. Či už sa pochválite rodine pri spoločnej večeri alebo kolegom v kancelárii, prípadne si vytvoríte storíčko s oslavnými ováciami, verte, že prajné reakcie vášho okolia na seba nedajú dlho čakať. Predsa len, zdieľaná radosť je najkrajšia radosť. A platí to, samozrejme, i naopak. Predstavte si, ako veľmi môžete len na základe pozitívnej reakcie, pochvaly či obdivného komentára pomôcť niekomu inému v dosiahnutí jeho novoročných predsavzatí. Tak smelo do toho, pozitívnej podpory nikdy nie je dosť. V ponuke darčekov od srdca zaručene nájdete skvelý tip na vytvorenie motivačnej pomôcky pre seba či svojich blízkych. Stačí si vybrať ten správny.

Vytvoriť motiváciu na mieru