Ako si vybrať kvalitnú kávu? Dôležitý je nielen pôvod | Blog
16.04.2022
DarčekyOdSrdca
2022-04-16 Ako si vybrať kvalitnú kávu? Dôležitý je nielen pôvod      Čas čítania: 4 min.

Ako si vybrať kvalitnú kávu? Dôležitý je nielen pôvod

Mnohí z nás si bez nej nevedia predstaviť svoj deň. Niektorí sa dokonca bez dúška svojho ranného povzbudzovača ani neprezlečú z pyžama. Poradíme vám, ako si vybrať kávu, pri ktorej si môžete aj doma dopriať chuť ako z miestnej kaviarne. Ak si svoje domáce vychutnávanie naviac doladíte originálnym hrnčekom s vlastnou potlačou, pitie kávy môže byť pre vás ešte väčším pôžitkom ako doteraz.

žena oberá kávovník

Arabica versus Robusta. Ako si vybrať kávu podľa druhu?

Vo svete existuje reálne viac ako 100 druhov kávovníka. Kávový priemysel je však založený na dvoch základných odrodách – Robusta a Arabica.

Arabica

Ak ste aj vy jedným z kávových nadšencov, isto viete, že pri otázke, ako si vybrať kávu, sa oplatí prikloniť k Arabice. 100 % Arabica spravidla naznačuje vyššiu kvalitu vo vašej šálke kávy. Predstavuje až 75 % celkovej produkcie. Jej chuť je jemná a sladká.

Robusta

Robusta sa môže pestovať v horších podmienkach a s menším množstvom vody. Preto je jej pestovanie ekonomickejšie, no káva je menej kvalitná. Čo sa týka samotnej chuti, je skôr horká a ťažká. Kávoví experti často tvrdia, že jej chýba komplexnosť.

Mohlo by sa zdať, že na základe druhu je výber kávy jasný. Káva je však vecou chuti a nie vždy platí vzorec 100 % Arabica = to, čo od kávy očakávate. Robusta sa vo veľkom množstve využíva ako prímes ku kvalitnejšej Arabice najmä pre vyrovnanie a zvýraznenie chutí a iných aspektov kvalitnej kávy. Ak máte napríklad radi vo svojej káve stabilnú a hustejšiu penu, siahnite po zmesi týchto dvoch druhov. Bohatá pena sa bude krásne vynímať v sklenenom hrnčeku s vlastnou potlačou, ktorý si môžete navrhnúť presne podľa svojich predstáv.

 

Pôvod kávy a chuťové tóny regiónov výrazne ovplyvňujú rozhodnutie, ako si vybrať kávu

Chuť kávy udáva najmä prostredie, z ktorého pochádza. Okrem regiónu pestovania kávovníka majú vplyv na jej chuť a kvalitu aj nadmorská výška, pôda a klimatické podmienky. Káva pestovaná vo vysokých nadmorských výškach má plnšiu a bohatú chuť.

Južná Amerika

Káva z tejto oblasti je mierne sladká a jemná, objavujú sa v nej známky medu a karamelu.

Medzi najväčších producentov patrí Brazília, kde sa pestuje až 30 % svetovej produkcie. Ďalšou vyhľadávanou je káva z Kolumbie, ktorá zastáva tretie miesto v produkcii. Výberom kávy z jednej z týchto dvoch krajín teda zaručene nič nepokazíte.

Stredná Amerika

Káva pestovaná v Strednej Amerike má hladkú a vláčnu chuť. Jej tóny sú zväčša ovocné, mierne orieškové. Za zmienku stojí najmä káva z Kostariky, Guatemaly a Hondurasu. Ak vás láka niečo špeciálne, určite ochutnajte výrazne exotickú kávu z Panamy.

Afrika

U kávy z Afriky je typický náznak vína, bobúľ a ovocná kvetinová chuť. Jednoznačným lídrom je Etiópia. Káva z tejto krajiny má výraznú exotickú ovocnú vôňu. V jasnej čučoriedkovej a jahodovej chuti nájdete aj jemnú chuť vínnej révy.

Ázia

Hlavné zastúpenie pestovania kávy v Ázii má odroda Robusta. Káva z krajín ako Indonézia, Vietnam, Thajsko a India je zemitá, drevitá a korenistá.

Šálka kávy a zrná

Zber a spracovanie kávovníka

Kvalitu a chuť kávy ovplyvňujú aj podmienky pri pestovaní a metódy spracovania kávových zŕn. Pestovatelia musia pri zbere vystihnúť správny moment, kedy sú plody šťavnaté a zrelé. Zelené alebo naopak príliš zrelé plody by mohli narušiť tú správnu chuť vašej obľúbenej rannej šálky kávy.

Samotný zber kávových čerešní prebieha ručne alebo hromadne. Samozrejme, ručný zber je pracnejší a časovo náročnejší, zaručuje ale precíznu prácu a kvalitu vyzbieraných čerešní.

Spracovať pozbieranú kávovú úrodu možno tiež niekoľkými spôsobmi:

  • prirodzené spracovanie – sušenie na vzduchu a teple, čím vynikajú sladké, medové a ovocné tóny. Káva má ťažšiu a intenzívnu chuť.
  • mokré spracovanie – je precíznejšie, náročnejšie a výsledkom je kvalitná káva. Káva je ľahšia a komplexnejšia, zvyšuje sa kvetinová aróma.
  • honey metóda spracovania – je kombináciou vyššie spomenutých

 

Dôležitú úlohu pri rozhodovaní sa, ako si vybrať kávu, zohráva aj úroveň praženia

Kofeín sa pražením spaľuje. Svetlé pražené zrná majú teda väčšiu silu ako tie tmavé. Pri svetlom pražení sa zachovávajú aj regionálne vlastnosti zŕn. Stredné praženie znamená, že zrná dostávajú viac praženej chuti, avšak stále v nej nájdete charakteristiku regiónu. Tmavým pražením naberá káva horké tóny a ťažko v nej rozpoznať regionálne chute.

V skutočnosti by kvalitná káva mala byť pripravená zo zŕn, ktoré neboli pražené dávnejšie ako pred 3 až 4 týždňami. Vhodnou voľbou, ako si vybrať kávu, ktorá bude čerstvo pražená, je navštíviť lokálne pražiarne. Tu vám okrem čerstvo praženej kávy ponúknu aj odborné poradenstvo.

 

Balenie a forma kávy

Kávové zrná sú po upražení balené do špeciálnych obalov s jednosmernými ventilmi. Zabraňujú hlavným nepriateľom kávových zŕn, ktorými sú vlhko, svetlo a vzduch, dostať sa ku káve a narušiť jej kvalitu. Po otvorení obalu je ideálne kávu spotrebovať čo najskôr, aby si zachovala svoje vlastnosti. Na domáce použitie preto uprednostnite kávu v menších baleniach.

Ak nevlastníte kávovar na zrnkovú kávu, siahnite po tej mletej. Možno vás prekvapí, že káva zostáva po zomletí naozaj čerstvá len tri minúty. Pre dosiahnutie maximálnej kvality je najlepšie pomlieť si zrnkovú kávu tesne pred jej použitím. Časom sa síce nepokazí, no stráca hlavne dôležitú arómu. Pre nadšencov kávy, ktorí nemajú možnosť použiť mlynček na kávu alebo jednoducho nemajú dostatok času na jeho použitie, je riešením kúpa mletej kávy.

Káva v šálke

Instantná káva a jej nástrahy

Čoraz menej populárnou sa stáva káva ľudovo nazývaná “neska”. Jedná sa o instantnú kávu, ktorá má jednu veľkú výhodu. Jej príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Negatív, ktoré sa s jej pitím spájajú, je však podstatne viac. Okrem toho, že nikdy neviete, akú odrodu kávy pijete, kde a ako bola spracovaná a pražená, zrejme ani jej chuť a vôňa nenaplnia očakávania od kvalitnej kávy. Instantná káva je často vyrobená z menej kvalitných kávových zŕn a časť z nich býva nahrádzaná rôznymi kávovinami. Takáto káva je potom náchylná na tvorbu nebezpečných plesní tzv. mykotoxínov a akrylamidov, ktoré sú pre organizmus škodlivé.

 

Stále ste si neni istí, ako si vybrať kávu? Navštívte niektorú z lokálnych pražiarní

Pri časovej vyťaženosti padne z času na čas na úžitok aj instantná káva. Odpoveď na otázku, ako si vybrať kávu však jednoznačne tkvie v dobre vybranej zrnkovej káve, ideálne z neďalekej pražiarne. Na tomto mieste vám navyše vyškolený personál rád poradí, ako si vybrať kávu podľa vašej chuti. Stačí už iba originálny hrnček podľa svojich predstáv a chutnú a kvalitnú kávu si môžete dopriať aj doma.

Chýba mi originálny hrnček na kávu