Ako si správne vybrať obraz do obývačky? Inšpirujte sa s nami | Blog
30.06.2021
DarčekyOdSrdca
2021-06-30 Ako si správne vybrať obraz do obývačky? Inšpirujte sa s nami      Čas čítania: 4 min.

Ako si správne vybrať obraz do obývačky? Inšpirujte sa s nami

Ak zariaďujete nové bývanie, renovujete interiér alebo jednoducho hľadáte niečo, čím by ste si spestrili svoj domov, možno práve premýšľate nad tým, ako si vybrať obraz. Najčastejším miestom, ktoré v byte či v dome chceme nástennou dekoráciou oživiť, je práve obývačka.

žena vešia obrazy na stenu

Prinášame niekoľko tipov, ako si vybrať vhodný obraz alebo vytvoriť fotoobraz, ktorý zapadne ako chýbajúci dielik puzzle a vnesie do vášho príbytku pozitívnu atmosféru.

 

Ako vybrať obraz, ktorý nebude pôsobiť ako päsť na oko?

Pri hľadaní toho správneho dekoračného prvku, ktorý bude zdobiť stenu vašej obývačky, je vždy potrebné zvážiť niekoľko dôležitých faktorov. Kupovať totiž dekoráciu alebo obraz len tak naslepo, môže vypáliť celkom nešťastne. V najhoršom prípade i tak, že sa napokon rozhodnete obraz na stenu nezavesiť.

Čo by ste si mali všímať skôr, než si obraz vyberiete?

 

Využite priestor, kam chcete obraz zavesiť čo najefektívnejšie

Konkrétnejšie máme na mysli jeho rozmery. Tie sú práve rozhodujúcim parametrom pre veľkosť obrazu. Na jednej strane vás voľná plocha nepustí nad svoje limity, no na tej druhej nie je nikde napísané, že by ju mal obraz celú vyplniť. Aj menšia nástenná dekorácia alebo nápaditý obraz dokáže väčšmi vyniknúť, ak okolo neho necháte dostatok voľného miesta. Pre lepšiu predstavivosť si pokojne vystrihnite z tvrdšieho kartónu akúsi maketu s presnými rozmermi, prípadne si ich pripravte viac, a presvedčte sa, ako bude obraz na stene v rôznych rozmeroch pôsobiť.

 

Farba steny, nábytku a dominantných prvkov v interiéri zaváži

Ak nie sú steny, na ktoré plánujete umiestniť obraz, biele, vstupuje do hry ešte jeden významný faktor. A tým je, samozrejme, farba podkladu (omietky, tapety, obkladu a podobne). Obraz s vlčími makmi na zelenej stene predsa len nebude pôsobiť príliš harmonicky. Nezabúdajme však aj na prevažujúce prvky vo vašej obývačke, ktoré treba pri výbere farebných tónov obrazu zohľadniť. Príkladom je drevený obklad, mozaika na stene alebo prípadne schodisko v rodinnom dome alebo mezonete.

 

Obraz si vyberajte v súlade so štýlom, v akom sa nesie váš interiér

Milujete starožitnosti a retro? V tom prípade budete hľadať niečo v duchu čias minulých. Interiér v jemných a naturálnych odtieňoch doplnia prírodné motívy obrazov a moderný nábytok znesie bez problémov aj avantgardný experiment. Vo všeobecnosti však platí, že v aktuálnych trendoch prevláda minimalizmus a variabilné pastelové farby. Ich zladením dokážete do obývačky vniesť nielen kúsok umenia, ale i harmónie.

čierne prázdne plátno na čiernej stene

 

Inšpirácie v prípade, ak neviete nájsť alebo si vybrať obraz podľa svojich predstáv

Niekto možno presne vie, čo by si na obývačkovú stenu bez väčšieho váhania zavesil. Mnohí však tápajú. Ak nemáte presnú víziu, možno vám pomôže niekoľko tipov nielen k tomu, ako si obraz vybrať, ale k tomu, čo by na ňom mohlo byť.

 

Nekonečná studnica inšpirácie – príroda

Vraví sa dokonca, že je tou najlepšou maliarkou. Príroda v celej svojej kráse a špecifikách v rôznych ročných obdobiach, prináša skutočne nespočentné množstvo tipov na obraz. Napokon, aj mnohí známi umelci a svetoví maliari zobrazovali motívy z prírody. Do vášho bytu či domu vnesie takýto obraz harmóniu a rovnováhu.

 

Portrét na pamiatku je studnicou emócií

Vlastná podobizeň alebo rodinný portrét sú možnosti, ako si vytvoriť skutočne originálny obraz. Príjemné spomienky na dovolenku alebo určite životné obdobie môžete navyše zakomponovať do neobyčajnej koláže podľa svojich predstáv. Ďalšou skvelou možnosťou je vytvoriť si koláž zo samotných fotoobrazov. Aby spolu ladili, stačí ich upraviť s použitím rovnakého filtru (bw, sépia a pod), ktorý sa navyše hodí k interiéru obývačky.

 

Ak sa vám nepáči fotka či obraz, stavte na text

Nie je pravidlom, aby na obraze bola výlučne grafika, fotografia alebo maľba. Máte svoj obľúbený citát, ktorý vás sprevádza počas celého života, prípadne vás vždy dokonale motivuje v ťažkých životných okamihoch? V tom prípade neváhajte a povzneste ho na úroveň obývačkovej dekorácie. O tom, ako si podobný fotoobraz vytvoríte za 3 minúty, dokonca z mobilu, sme písali na našom blogu.

 

Personalizovaný fotoobraz je riešením vždy, keď neviete, ako si vybrať obraz

Ak chcel mať kedysi niekto svoj portrét či rodinnú fotografiu vo forme obrazu doma ako dekoráciu na stene, musel sa nechať namaľovať. Druhou alternatívou bolo fotografiu pracne zväčšovať na úkor je kvality, následne vytlačiť na veľkoformátovej tlačiarni alebo plotri a nechať zarámovať.

Fotoobraz položený na komode

Dnes sa všetky tieto zdĺhavé a komplikované úkony dajú obísť vďaka fotoobrazu. Aké sú jeho výhody?

  • je úplne variabilný – môžete si nechať vytlačiť čokoľvek, čo sa vám páči (fotografia, grafika, text, koláž a pod.)
  • ponúka rôzne možnosti rozmerov, vo verzii klasik dokonca až 200 cm x 100 cm
  • je reprezentatívny svojím vkusným vyhotovením
  • môžete si vybrať prémiovejšiu verziu s vyšším podielom bavlny, ktorá je skvelým doplnkom do luxusného interiéru alebo netradičnú verziu HEXA v tvare šesťuholníka
  • je dostupný svojou cenou
  • jeho vyhotovenie je rýchle a objednať si ho môžete pokojne aj z pohodlia svojho domova

Veríme, že ste vďaka nášmu článku našli inšpiráciu a nasmerovanie, podľa čoho a ako si vybrať obraz do obývačky. Ak vás napokon presvedčili výhody fotoobrazu a už si v hlave premietate, čo by ste si naň dali vyhotoviť, radi vám pomôžeme s jeho realizáciou. Najčastejšie otázky, pri objednaní fotoobrazu nájdete v našom nedávnom článku, prípadne nás neváhajte kontaktovať na eshop@faxcopy.sk.

Objednať fotoobraz