Ako sa starať o tričká s potlačou, aby dlho vydržali? | Blog
15.08.2021
DarčekyOdSrdca
2021-08-15 Ako sa starať o tričká s potlačou, aby dlho vydržali?      Čas čítania: 3 min.

Ako sa starať o tričká s potlačou, aby dlho vydržali?

Vlastníte aj vy doma zopár originálnych tričiek s potlačou alebo podobný textil, z ktorého sa na vás usmieva obľúbená fotka, motto či grafika? V tom prípade zbystrite pozornosť. Pripravili sme pre vás krátky návod s cennými radami, ako sa starať o tričká s potlačou, aby vám jedinečný dizajn vydržal čo najdlhšie v plnej kráse a kvalite.

mladá žena v tričku s potlačou

Byť hŕŕŕ sa nevypláca. Skôr, než si tričko s potlačou oblečiete, presvedčte sa, že sú farby zafixované

Vo väčšine prípadov sa riadime tým, že nové oblečenie automaticky pred prvým oblečením hodíme do koša na spodnú bielizeň a oblečieme si ho až v momente, keď je vypraté a vyžehlené. Už tu možno badať rozdiel v tom, ako sa starať o potlačené tričká. Skôr, než sa do prvého prania pustíte, overte si, koľko času prešlo od potlače trička, mikiny či iného textilu. Vo všeobecnosti totiž platí, že farba potlače potrebuje v priemere 2 až 3 dni, kým dostatočne dozreje a stvrdne.

Nedočkavci môžu tento proces urýchliť pomocou prežehlenia trička, ktoré farby dodatočne zafixuje. Tričko je však potrebné obrátiť naruby a z vnútornej strany, medzi potlačenú oblasť a druhú vrstvu trička, vložiť papier na pečenie. Ten zabezpečí, že sa potlač neodtlačí do druhej strany trička. Na žehlenie je potrebné zvoliť šetrný program.

 

Pranie, sušenie a žehlenie. 3 kroky, ako sa starať o potlačené tričká správne

Pranie je kľúčovým procesom, ktorý rozhoduje o životnosti trička s potlačou

Kedysi sa tričká s potlačou prali čo najšetrnejšie – ručne. Stále platí, že tento spôsob narúša potlač čo najmenej, no vďaka rozvoju a dostupnosti moderných technológií ich dnes pokojne môžete oprať v práčke. Má to však svoje pravidlá.

  • obráťte tričko naruby (potlačou dovnútra)
  • zvoľte najšetrnejší program (vlna, ručné pranie a podobne)
  • perte pri najnižšej teplote – 30 °C
  • nepoužívajte bieliace látky a chlór
  • vyberajte šetrný prací prostriedok (v ideálnom prípade prací prášok pre deti a batoľatá)

 

Sušenie v sušičke sa v prípade tričiek s potlačou neodporúča

Ak vlastníte sušičku a napadlo vám, že by ste svoje originálne tričko vysušili v jej útrobách spolu s ostatnou bielizňou, ste o krok bližšie k tomu, ako si tričko zničiť. Textil s potlačou totiž do sušičky nepatrí.

Ako však tričko zbaviť nadbytočnej vody v prípade ručného prania? Namiesto tradičného žmýkania a stláčania, zvoľte radšej program odstredenia v práčke. Tričko napokon vysušte úplne klasicky, na vešiaku či zavesené na šnúre na bielizeň. Opäť raz odporúčame prevrátiť ho tak, aby potlač smerovala dovnútra. Ak navyše používate na uchytenie bielizne štipce, dajte pozor, aby ste ich neumiestnili práve v mieste, kde je potlač umiestnená.

žehlička na žehliacej doske

Potlačené tričká žehlite nanajvýš na 110 °C, s parou či bez pary

Nízke teploty sa odporúčajú pri starostlivosti o textil s potlačou aj v tomto kroku. Na žehličkách, kde je možné vybrať si program, nastavte ten, kde je názov “bavlna” alebo “šetrné žehlenie”. Zásada o obrátenom tričku naruby platí aj v tomto prípade. Máte tak istotu, že sa originálny dizajn poruší čo najmenej.

Veríme, že sa vám vďaka našim radám podarilo rozlúsknuť oriešok s názvom “ako sa starať o tričká s potlačou” do poslednej bodky. Tričká a odevy s kvalitnou potlačou sa tak vďaka správnej starostlivosti môžu tešiť dlhému pobytu vo vašom šatníku či skrini. Ak sa vám však náhodou stalo, že ste kvôli nešternému zaobchádzaniu o svoje obľúbené tričko prišli, radi vám pomôžeme s výrobou nového, presne podľa vašich predstáv. Inšpiráciu na vtipné citáty nájdete v našom nedávnom článku 15 najlepších vtipných citátov na tričká s vlastnou potlačou.

 

Objednať tričko s vlastnou potlačou