Ako sa starať o hrnčeky, aby vám vydržali roky? | Blog
31.05.2021
DarčekyOdSrdca
2021-05-31 Ako sa starať o hrnčeky, aby vám vydržali roky?      Čas čítania: 3 min.

Ako sa starať o hrnčeky, aby vám vydržali roky?

Hrnčeky, najmä tie, ktoré bežne nekúpite v hocijakom obchode, sú nášmu srdcu blízke. Či už nejaký opatrujete ako vzácnu spomienku po starých rodičoch, alebo bol hrnček originálnym darčekom k sviatku, určite by ste ho neradi videli poškodený.

Ako teda umývať a skladovať výnimočné hrnčeky, o ktoré nechcete prísť?

farebné šálky uložené na seba

Podľa toho, z čoho a ako sú hrnčeky vyrobené, zvoľte aj spôsob starostlivosti

Kedysi mala takmer každá gazdiná riady a hrnčeky z jednej sady. Dnes už kuchynské skrinky, sekretáre či vitríny ukrývajú veľké množstvo hrnčekov z rôznych materiálov. Prispel tomu i vývoj technológii, vďaka ktorým dnes nie je problém vytvoriť si akúkoľvek potlač na hrnček či iné darčekové predmety za pár minút. Viete však, ako sa o zbierku šálok a hrnčekov, ktoré sa vám chtiac-nechtiac doma nazbierali, aj patrične postarať?

 

Riad a hrnčeky kúpené v obchode majú návod ukrytý v symboloch na spodnej strane

V prípade, ak si kúpite klasické šálky v obchode, je dôležité riadiť sa podľa pokynov výrobcu. Často stačí pohľad na spodnú stranu hrnčeka a pomocou jasných symbolov zistíte, či môžete vložiť riad do umývačky alebo použiť v prípade potreby mikrovlnnú rúru. Okrem mechanického poškodenia sú práve toto dva najčastejšie spôsoby, ako možno hrnček, a najmä jeho dizajn, poškodiť.

 

S ručne vyrábanou keramikou a handmade hrnčekmi opatrne

Ak však hovoríme o originálnych kúskoch, ktoré sú už na prvý pohľad odlišné od klasických keramických hrnčekov z obchodu, treba sa mať na pozore. Handmade keramiku, prípadne iné ručne vyrábané hrnčeky, neodporúčame umývať v umývačke riadu, v ideálnom prípade ani vkladať do mikrovlnnej rúry.

Vysoká teplota či náhodný oder by ľahko spôsobil ich poškodenie a v horšom prípade by následky mohlo pocítiť i samotné zariadenie, do ktorého ste takýto hrnček vložili. Ak však máte kontakt na výrobcu, určite vám sám odporučí, ako s jeho výrobkami šetrne zaobchádzať a starať sa o ich čistotu bez toho, aby sa poškodili.

 

Originálne hrnčeky s potlačou sú odolné, nie každý však môže ísť do mikrovlnky

Okrem spôsobu potlače rozhoduje o starostlivosti o šálku taktiež materiál, z ktorého je vyhotovená. Hoci nápoje v klasických keramických alebo sklenených hrnčekoch môžete pokojne ohriať v mikrovlnnej rúre, v prípade plechového hrnčeka sa to neodporúča. Podobne je to i s hrnčekom s melódiou, ktorý vám po zodvihnutí zanôti známu narodeninovú klasiku alebo nostalgický svadobný pochod.

placháčik - plechový hrnček

V prípade umývania môžete z času na čas vložiť klasický keramický hrnček s potlačou do umývačky. Ak si však chcete jeho farebnosť užiť čo najdlhšie, lepšou voľbou je ručné umývanie. Stačí použiť teplú vodu s trochou saponátu a váš obľúbený hrnček je znova pripravený uhasiť váš smäd. V prípade plecháčika (plechového hrnčeka) sa použtie umývačky riadu neodporúča vôbec.

Starostlivosť o hrnčeky, ktoré majú svoje miesto nielen v našej kuchyni, ale i v našich srdciach, v podstate nie je komplikovaná. Stačí dodržiavať pokyny výrobcu a v prípade hrnčekov s povrchovou úpravou skôr siahnuť po hubke na riad, ako ich vystaviť vyššej teplote či tlaku vody v umývačke riadu. Šetrným zaobchádzaním totiž predlžujeme život nielen hrnčeku, ale i dizajnu, ktorý si nás získal.

Radi by ste si vyrobili hrnček podľa svojich predstáv? Alebo stále hľadáte svojho favorita na rannú kávu? Skôr, než si vyberiete z našej širokej ponuky hrnčekov na potlač, inšpirujte sa citátmi o káve, ktoré na vašej šálke zaručene zahviezdia. Svoj nový hrnček do zbierky si môžete v Darčekoch od srdca nadizajnovať a pohodlne objednať online za pár minút. A vďaka tej správnej starostlivosti vám bude prinášať radosť roky.

Chcem si vyrobiť originálny hrnček