Ako sa slávia Dušičky vo svete | Blog
26.10.2018
DarčekyOdSrdca
2018-10-26 Ako sa slávia Dušičky vo svete      Čas čítania: 2 min.

Ako sa slávia Dušičky vo svete

Dušičky sú v našich končinách dňami, kedy si spomíname na blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Kresťanská tradícia má svoj pôvod v mystickom zvyku indoeurópskych národov, ktorí verili, že v tento deň sa k nám vracajú duše zosnulých. Poďte sa spolu s nami pozrieť, ako sa noc duchov oslavuje v ďalekých kútoch sveta.

Severné Írsko

Začnime rovno krajinou, v ktorej má svoje korene samotný sviatok smrti. „Samhain“ znamenal pre Keltov nie len koniec leta, ale bol aj dňom, kedy duchovia mohli vkročiť medzi živých. Typické sú ohnivé vatry, ktoré majú odstrašiť zlých duchov. V domácnostiach sa pečie „Barmbrack“, sladký chlieb plnený hrozienkami pripomínajúci našu štólu. Íri veria, že to, čo v koláči nájdete, vám prezradí vašu budúcnosť. Nájdite prsteň, a čaká vás svadba, po náprstku ostanete sami a drievko vám sľubuje cestovateľský zážitok. Samozrejme, vyrezávané tekvice a strašidelné kostýmy nemôžu chýbať.

Horiaca vatra

Guatemala

V tomto latinsko-americkom štáte sa počas noci smrti organizujú oslavy plné zábavy a sprievodných podujatí. Guatemalčania strávia tento deň na cintoríne, kde hrob ozdobia pestrými farbami a kvetmi. Spoločne tam jedia tradičné jedlo Fiambre a ponúknu ním aj svojich mŕtvych príbuzných. Za zmienku stojí aj 3000 ročná mayská tradícia púšťania šarkanov. Deti vypúšťajú draky na cintoríne s vierou, že duše, ktorým bol drak vyrobený, ich odkaz dostane. Šarkanmi sa preslávilo mesto Sumpango, kde sa každoročne koná festival drakov. Rodiny a priatelia tu spoločne vyrábajú obrovské, až 5 metrov vysoké šarkany.

Nepál

Na mŕtvych si spomínajú v iné dni ako u nás aj v Nepále. Gai Jatra, inak aj festival kráv, je najpopulárnejším festivalom v krajine. Na prelome augusta a septembra ľudia vzdávajú hold tým, ktorých ich opustili v priebehu roka. Pestrofarebný sprievod je známy predovšetkým v Údolí Kathmandu, kde Nepálčania vodia kravy, alebo chlapcov prezlečených za kravy, po uliciach mesta. Ide o udalosť, ktorá sa nesie v karnevalom duchu, je plná komédie, satiry, kostýmov a maľovaných tvárí.

Nepálske dieťa

Bali

Desaťdňový festival s názvom Galungan oslavuje duchov, ktorí navštevujú zem počas týchto dní, tvorcu celého vesmíru, a víťazstvo dobra nad zlom. Miestni obyvatelia vybudujú pri vchode do domu vysoké bambusové stĺpy, a ozdobia ich kokosmi a kvetmi. Tiež tvoria ovocné a kvetinové dary do ich chrámov a domácich oltárov. Muži sa obliekajú do kostýmu baronga, mýtickej šelmy, ktorá ja bohom - ochrancom. Posledný deň, kedy sa duchovia predkov vracajú do ríše mŕtvych, miestni pripravujú žltú, kurkumovú, ryžu.

Japonsko

Tradičný sviatok zosnulých sa v Japonsku slávi v auguste. Festival Obon je japonský budhistický zvyk trvajúci tri dni, počas ktorého rodiny navštevujú cintoríny, čistia hroby. Medzi tradície týchto dní patrí tiež zasvecovanie lampášov v domoch na privítanie duší a následné ukladanie horiacich lampášov na rieku, aby sprevádzali duchov späť do sveta mŕtvych. Na vystúpeniach sa v kimonách a drevených sandáloch tancuje ľudový tanec Bon.

Japonsko

San Francisco, Kalifornia

Počas posledných dvoch októbrových víkendov sa jediné celoročné viktoriánske múzeum v San Franciscu premení na strašidelný dom. Historický dom z roku 1886 Haas-Lilienthal sa teší veľkej popularite medzi domácimi aj turistami. Sprievodca vás prevedie cez slabo osvetlené salóniky domu, rozpráva strašidelné príbehy, pri čom vy máte stále pocit, že „niečo tam je“. V skutočnosti je. Výkriky sú zaručené!

Zažili ste výnimočný Halloween v zahraničí? Pripomeňte si ho o rok vo vami vytvorenom kalendári.

 

Vytvoriť fotokalendár