Ako sa namotivovať na pravidelné tréningy vo fitku aj po mesiaci? | Blog
03.09.2018
DarčekyOdSrdca
2018-09-03 Ako sa namotivovať na pravidelné tréningy vo fitku aj po mesiaci?      Čas čítania: 4 min.

Ako sa namotivovať na pravidelné tréningy vo fitku aj po mesiaci?

Pozeráte na svoje brucho a spomínate na novoročné predsavzatie chodiť do telocvične? Udržať si zvyk a robiť pravidelne niečo pre svoje telo je celkom výzva. Preto sme si pre vás pripravili 5 trikov, vďaka ktorým si jednoduchšie zvyknete na cvičenie a urobíte z neho súčasť svojej rutiny.

Unavené ženy na rotopedu

Sila vôle

Dnes sa v spojení s akoukoľvek námahou – či už je to cvičenie, práca, alebo štúdium – veľa hovorí o „motivácii”. Málokto vám však povie, že motivácia je len škrtnutie zápalky. Na to, aby ste založili vatru potrebujete niečo iné. Pevnú vôľu.

Iba tá vás totiž donúti obliecť sa a ísť do telocvične, aj keď sa vám nechce. Iba tá vás donúti bežať po ceste, keď vonku prší. Pevná vôľa, a nie motivácia, je cestou k tým výsledkom, ktoré ste si predsavzali do nového roka. A jej nedostatok je to, prečo ste sa na predsavzatie po pár týždňoch vykašľali.

Našťastie sa však silná vôľa dá trénovať. Aj keď sa to môže zdať ťažké, môžete sa prekonať a kráčať. A tým najjednoduchším spôsobom, ako na to, je oklamať samého seba. 5 spôsobov, ako oklamať svoj mozog sme si pre vás pripravili aj my: takto sa donútite ráno vstať a ísť cvičiť.

1. Nájdite si partnera

Samozrejme, máme na mysli toho tréningového. :)

Ak sa pozriete na každého seriózneho športovca, zistíte, že má svojho „sparringa”. Tréningového partnera, ktorý mu pomáha, sleduje tréningy, upozorňuje na veci, ktoré by si sám nevšimol a radí, čo môže urobiť lepšie.

V neposlednom rade sparring partner je aj váš motivátor. Keď totiž viete, že v telocvični na vás niekto čaká, alebo máte dohodnutý spoločný ranný beh, je ťažšie otočiť sa na druhý bok a povedať si „dnes nie”.

Dohodnite sa s kamarátom alebo kamarátkou a stanovte si čas, kedy sa stretnete. Pocit, že na vás niekto čaká je skvelým impulzom, aby ste nechali lenivosť za dverami!

2. Rovnováha medzi rutinou a novotou

Pri tréningu je najdôležitejšia rutina. Musíte si vytvoriť zvyk chodiť do telocvične, ktorý sa pre vás stane takou samozrejmosťou, že cvičenie pôjde akosi samo.

Lenže rutina má jednu veľkú nevýhodu: je nudná. Nikto netúži po nudnom živote, nudnom rannom rituáli, nudnom cvičení. Väčšina ľudí sa chce baviť a objavovať nové veci.

Preto je dôležité vedieť nájsť balans medzi rutinou a novotou. Povedzte si napríklad, že každé ráno si pôjdete zacvičiť. Raz vybehnite skoro ráno na cestu a dajte si niekoľkokilometrový beh. Druhý deň vo fitku dajte zabrať brušným svalom. Potom si choďte zaplávať na jazero. Bežte inou trasou, robte nové cviky. Znie to paradoxne, ale práve vďaka nedodržiavaniu rutiny sa môžete ľahšie donútiť k pravidelnému cvičeniu.

3. Kombinujte veľké a malé ciele

Poznáte ten pocit, ked si na začiatku roka dáte predsavzatie (napríklad začať cvičiť a mať na leto skvelé tehličky), ale už po dvoch týždňoch je vaše nadšenie preč? Je to preto, lebo sa vám veľký cieľ, ktorý je behom na dlhú trať, zdá ako fatamorgána – každý deň sa snažíte, ale je stále rovnako vzdialený.

Preto je dôležité kombinovať veľké ciele s drobnými víťazstvami.

Dajte si pri každodennom tréningu malé extra výzvy. Napríklad urobte dnes o 5 sed-ľahov viac. Alebo si dlhý beh rozdeľte na krátke úseky (ešte po ten strom, ešte po tú značku). Oslávte každé takéto malé víťazstvo. Stanovte si každý deň také úlohy, ktoré vás posúvajú k vášmu cieľu. Kombináciou veľkého cieľa s malými výzvami ho budete vedieť dosiahnuť oveľa jednoduchšie.

4. Odmeňte sa, motivujte sa

Urobte už dnes niečo, čo vo vás vytvorí pocit záväzku.

Kúpte si bežecké topánky. Nechajte si na uterák vyšiť niečo, čo vás motivuje. Vytlačte si na tričko citát vášho idola. Alebo si nad posteľ vyveste plagát, ktorý vás vždy po zobudení nakopne. Je to len na vás. Nájdite si čokoľvek, čo vás jednoducho donúti vstať a ísť.

A ak ste to už skúšali, ale nepomohlo vám to, môžete na to ísť aj presne opačne! Povedzte si, čo si doprajete potom, keď splníte svoj cieľ. Obriu zmrzlinu? Pôjdete plávať do oceánu? Vyleziete na Gerlachovský štít? Pridajte k vášmu cieľu aj jasne stanovenú odmenu, ktorá pre vás bude dosť silným motorom.

zmrzlinový pohár

5. Okoreňte si cvičenie

Ak vás cvičenie nebaví, prečo ho nespojiť s niečím, čo vás baví?

Začnite popri tréningu ráno napríklad počúvať audioknihu. Povedzte si, že ju budete počúvať iba počas cvičenia – takže ak chcete vedieť, ako skončí, jednoducho sa musíte zaťať a pracovať na sebe.

Alebo vyskúšajte Zombies, Run! – aplikáciu, ktorá z vášho denného behu spraví zápas o prežitie. Utečte pred zombíkmi, budujte svoju základňu a odhaľte, čo sa stalo so svetom, ktorý zasiahla apokalypsa.

Milujete pokémonov? Spravte si z chytania príšeriek v Pokémon GO svoju tréningovú činnosť! Namiesto bezcieľneho behu bežte vždy od pokémona k pokémonovi – chyťte svojho MewTwo alebo Venusaura a popri tom si zlepšujte kondíciu.

Cvičenie by nemala byť otravná činnosť, ktorú „musíte” robiť, do ktorej sa každé ráno nútite. Je to niečo, čo udržuje vaše telo v kondícii a zdravé – a je len na vás, aby ste si z toho spravili činnosť, ktorá vás bude baviť!

Motivujte sa po svojom