Ako dostať drobcov z postele? Skúste detský budík a ďalších 5 tipov | Blog
02.10.2018
DarčekyOdSrdca
2018-10-02 Ako dostať drobcov z postele? Skúste detský budík a ďalších 5 tipov      Čas čítania: 3 min.

Ako dostať drobcov z postele? Skúste detský budík a ďalších 5 tipov

Prázdniny sa skončili. A s nimi aj dlhé večery a nekonečné vylihovanie vašich ratolestí v posteli. Znova nastoliť školský režim môže byť po prázdninách celkom výzva. Ako zvládnuť ranné vstávanie tak, aby to nebola pre všetkých zúčastnených „ranná mora”? Poradíme vám niekoľko trikov.

Zívajúce dieťa

Kde sú tie časy, keď vstávali sami?

Všimli ste si to? Keď boli vaše deti menšie, už o piatej ráno stáli pri vašej posteli, snažili sa objavovať kuchynskú linku a s obdivom pozerali ranné rozprávky. Ideálne čo najhlasnejšie, aby prebudili celý byt a ešte aj niekoľkých susedov.

Všetko sa však zmení ako šibnutím čarovného prútika v momente, keď by ste boli za skoré ranné vstávanie vďační. Školáci z postele nevylezú, ani keby ich ťahali párom volov a každé ráno je zápasom o „ešte 5 minút” vo vyhriatych perinách. Rána sa znenazdajky zmenia na stresujúci boj proti času. Napokon ste celkom radi, že ste konečne v práci.

Rána môžu byť zábava

Všetko je len otázkou plánovania, kúsku motivácie a správnych zvykov. Aby sa vaše rána stali znova pokojnými, naučte sa používať tieto triky:

1. Večer sa unavte

Jedným zo spôsobov, ako si uľahčiť ráno, je myslieť naň už večer. Zoberte vaše deti pred spaním na dlhšiu prechádzku a nechajte ich vyšantiť sa. Nielenže vybijú svoju energiu, ale čerstvý vzduch im pomôže upokojiť sa.

Tiež môžete začať spoločne cvičiť. Ak sa vám podarí vybudovať zvyk a naučíte ich každý deň pohybu, v neskoršom veku nebudú mať problém s rutinným cvičením.

Uvidíte, že radi padnú po horúcej sprche večer do postele a ráno budú vyspinkaní do ružova.

Spiace deti

2. Nastavte jasný režim

Dieťa je rovnocenným členom rodiny, a preto bude len fér, ak si s ním dohodnete jasné pravidlá. Povedzte si jasne, kedy je čas ísť večer spať a o koľkej ráno vstávate. Ukážte deťom čas na hodinách.

Vytvorte si spoločne ranný harmonogram. Opýtajte sa svojho drobca, čo chce raňajkovať. Ak sa budete spoločne podieľať na rozhodnutí, že chcete mať rána bez zbytočného kriku a nepohody, vaše ratolesti budú určite radi spolupracovať.

3. Nechajte vašich drobcov nastaviť si budík

Ak chcete, aby sa váš syn či dcéra ráno budili bez problémov, nechajte ich, aby sa mohli podieľať na tom, ako bude ich ráno vyzerať. Ukážte im, ako si nastavia čas budenia a nechajte ich, aby si ho nastavili sami. Spravte z večerného nastavenia budíka rituál. Aj vďaka tomu si môžete byť istí, že aj večerné zaspávanie bude očakávaným bodom dňa.

4. Nebojujte s prirodzenosťou

Určite ste už počuli, že aj medzi ľuďmi sú „nočné sovy” a „ranní vtáci”. Ľudia, ktorí radšej vstávajú skoro ráno, a potom tí, ktorým vyhovuje nočný čas. Deti nie sú výnimkou.
Hoci ich nemôžete nechať ponocovať, koľko by chceli, stále môžete ich rannú rutinu prispôsobiť tomu, akí sú.

Ak máte doma ranné vtáča, začnite deň aktívne. Vaše dieťa má po zobudení najviac energie, a to treba naplno využiť. Ak však máte doma nočnú sovu, skúste so vstávaním začať skôr. Nočné sovy potrebujú na ranné prebúdzanie dlhší čas – doprajte im preto 5 či 10 minút váľania sa v posteli.

5. Ráno sa môžeš hrať

Ďalším trikom je najobľúbenejšia činnosť detí. Hra! Sľúbte im, že ak sa ráno pripravia skôr, ako budete odchádzať, môžu sa hrať. Pozrú si rozprávku, zahrajú sa s autíčkami alebo si rýchlo pustia hru na telefóne a vy na nich za to nebudete kričať. Uvidíte, že sa priam potrhajú, aby boli čím skôr hotové a mohli jazdiť so svojím obľúbeným autíčkom po koberci.

Dieťa sa hrá na pilota na koberci s lietadielkom

BONUS: Ručičková motivácia

Taktika je jednoduchá. Zapojte hodinky. Naučte sa spoločne čítať čísla na ciferníku, vysvetlite si, ako fungujú ručičky a čo znamenajú. Vžite sa do kože vášho dieťaťa: nevstávalo by sa vám lepšie, ak by vás budil budík so Spidermanom, alebo hodiny s vašou obľúbenou princeznou? Samozrejme, že áno!

Vyskúšajte to!

A to by sme mali! Naších 5+1 overených trikov, ako pomôcť deťom ráno z postele. Vyskúšajte ich! A ak budú vaše rána čo i len o trochu pohodovejšie, určite to bude stáť za to.

Chcem vlastné rozprávkové hodiny