5 jednoduchých tipov pre rodičov, ako začať školský rok bez stresov | Blog
28.08.2018
DarčekyOdSrdca
2018-08-28 5 jednoduchých tipov pre rodičov, ako začať školský rok bez stresov

5 jednoduchých tipov pre rodičov, ako začať školský rok bez stresov

Leto je asi to najkratšie obdobie roka. Od odovzdania vysvedčenia uplynú zdanlivo dva týždne po nový školský rok. Ako ho zvládnuť s ľahkosťou, ktorú vo vás zanechali voňavé letné dni? Čo nepodceniť a čomu sa určite vyhnúť, aby bol každý deň gombička?

Mama vedie malú dcéru do školy

Nenakupujte školské potreby na poslednú chvíľu

Deti sa vždy tešia z novej aktovky, pera, peračníka a iných potrebných vecí. Aj vďaka nim je nástup do školy o niečo viac príjemný. Dospelí na tento pocit často zabúdajú.

Doprajte svojim drobcom takúto radosť s predstihom. Oni sa budú o to viac tešiť a vy si ušetríte behanie po preplnených obchodoch na poslednú chvíľu. Obe strany budú spokojné. :)

Menej je viac

Znie to ako úplné klišé, vieme. Táto obohraná slovná hračka však úplne vystihuje tému záujmových krúžkov. Práve začiatkom školského roka si deti za asistencie rodičov vyberajú mimoškolské aktivity. Drobci chcú obyčajne robiť všetko a naraz. Veď, keď to robí kamarát Ferko a Jožko, môžu oni tiež.

Áno, určite je veľmi dôležité podporovať deti v ich záujmoch. Veď nikdy nevieme, či nám doma nerastie nový Ronaldo. Nemôžeme však zabúdať, že aj naši drobčekovia potrebujú čas na oddych, domáce úlohy a bezstarostné lietanie po dvore s kamarátmi.

Nevypĺňajte im preto každý jeden deň nejakou aktivitou. Ak začínate s krúžkami, vyberte jeden, maximálne dva. Ak bude vaše dieťa spokojné a bude stíhať, môžete pridať ďalší krúžok o rok neskôr. V škole sa zvyšujú postupne aj nároky na domácu prípravu. Čas, ktorý stačil minulý rok, už tento rok stačiť nemusí, preto pridávajte opatrne.

Odborníci sa zhodujú, že kombinácia športového krúžku s tvorivým krúžkom priaznivo ovplyvňuje vývoj dieťaťa. Môže ísť napríklad o tenis a výtvarnú, alebo hru na klavíri a balet. Dôležité je v prvom rade to, aby malo dieťa z voľnočasovej aktivity radosť.

Motivujte svoje ratolesti

Nič nie je ťažšie, ako si opäť po dvoch mesiacoch zvykať na ranné vstávanie. Ten nepríjemný pocit si určite zo svojich školských čias pamätáte i vy. Na zvládnutie tejto situácie máme pre vás malý tip – skúste ich motivovať. Čo tak im v prvý deň pripraviť obľúbené kakao do šálky s vlastnou potlačou? Prekvapte ich fotografiou z leta doplnenou milým textom. Rána budú hneď o niečo krajšie.

Revízia vysvedčenia

Už na začiatku školského roka si sadnite a prejdite posledné vysvedčenie. Ak je nejaký predmet problematický, zamerajte sa naň od prvého dňa. Hrozbu zlých známok je dobré zažehnať skôr, než posledný mesiac pred ich uzatváraním. S vaším školákom sa predmetu venujte a skúste si z neho urobiť spoločnú záľubu či rituál. Ak to nepôjde inak, zvážte doučovanie a návštevu kurzov.

Nezabúdajte na spoločný relax

Okrem opálenej pokožky si všetci z leta odnášame celú kopu spoločných zážitkov. Chvíle u babičky, pri mori, výlet na historický hrad alebo do známej jaskyne. Určite máte veľa krásnych fotografií.

Nezabúdajte však, že nielen leto robí rodinu. Plánujte si spoločné chvíle oddychu a výlety naďalej aj počas školského roka. Pri troške fantázie sa môže aj obyčajná prechádzka parkom zmeniť na nezabudnuteľný zážitok.

Náš horúci tip

Vytvorte si spoločný rodinný fotokalendár. Jednu sériu fotiek nech vyberú deti a jednu dospelí. Navzájom môžete potom hlasovať, ktoré sú tie najlepšie a zaslúžia si miesto v kalendári s vašimi vlastnými fotografiami.

 

Vytvorte si svoj rodinný fotokalendár