5 hier, vďaka ktorým prežijete dlhé zimné večery s úsmevom | Blog
24.11.2021
DarčekyOdSrdca
2021-11-24 5 hier, vďaka ktorým prežijete dlhé zimné večery s úsmevom      Čas čítania: 4 min.

5 hier, vďaka ktorým prežijete dlhé zimné večery s úsmevom

S príchodom jesene sa každý z nás snaží ukradnúť si posledné slnečné lúče v prírode a načerpať z nich silu na pochmúrnejšiu zimu. Je samozrejmé, že väčšinu aktivít tak presúvame do interiéru. Ako si vyplniť voľný čas s deťmi, rodinou alebo partnerom tak, aby sme strávili príjemné chvíle plné zábavy, relaxu a možno i nových skúseností? Tieto aktivity na zimné večery si zamilujete.

figúrky a kocky z doskovej hry

Vsaďte na spoločenské hry – aktivity, ktoré zimné večery premenia na príjemné chvíle v kruhu blízkych

Nebaví vás televízny program alebo nemáte aktuálne chuť na najnovšiu knihu vo svojej zbierke? Raz darmo, človek je tvor spoločenský. Avšak k tomu, aby ste si mohli zábavu a príjemné chvíle v spoločnosti dopriať, nemusíte hneď opúšťať teplo vášho domova.

Vyskúšajte spolu s rodinou, priateľmi, susedmi alebo návštevou našich 5 tipov na spoločenské hry, ktoré vytvoria neopakovateľnú a jedinečnú atmosféru počas pochmúrnych víkendov, sviatkov alebo pokojne i v hociktorú januárovú stredu. Inšpirujete sa?

 

Tip prvý – personalizované hry na čele s originálnym pexesom

Možno ste ani netušili, že aj klasické spoločenské hry, ktoré sa už odpradávna hrávajú v rodinách či na spoločenských stretnutiach, existujú v tak trochu inej, vylepšenej podobe. Jednou z nich je pexeso. Ruku na srdce, koľkokrát ste ho hrali so svojimi rodičmi, starými rodičmi či kamarátmi na dovolenke? Ak ste sa práve premiestnili v čase o pár desiatok rokov späť a na tvári sa vám usadil nostalgický úsmev, náš prvý tip je ideálnym riešením práve pre vás.

Vyskladajte si personalizované pexeso z vlastných fotiek. S úsmevnými spomienkami na vaše detstvo, s najlepšími fotkami z letných dovoleniek alebo napríklad grimasami členov rodiny vytvoríte zábavnú a originálnu spoločenskú hru, ktorú môžete vytiahnuť kedykoľvek, keď hľadáte nápad na aktivity počas zimných večerov.

 

Tip druhý – k tomu, aby ste sa hrali, nepotrebujete hru

Spomínate si na osvedčené nápady na hry nášho detstva, ktoré sme mohli hrať dokonca aj pri večernom zaspávaní? Telefón, Meno-mesto-zviera-vec alebo Hádaj, na čo myslím? vždy dokonale rozprúdili našu predstavivosť bez toho, aby sme potrebovali herný plán alebo minúť čo i len korunu z vreckového.

Tieto hry však nestarnú. Rovnako fungujú aj u našich detí a v tak trochu sofistikovnejšej podobe sa dokážu premeniť na zábavnú večernú aktivitu pre celú rodinu alebo priateľov, ktorí spolu trávia voľný čas. Stačí na kúsky papierov napísať názvy zvierat, konkrétnych osôb, filmových postáv či spoločných známych a hra môže začať. Každý si vyberie papierik tak, aby nevidel, čo je na ňom napísané. Následne si ho prilepí na čelo a dáva protihráčom otázky tak, aby uhádol, koho zosobňuje. Hodiny smiechu sú zaručené!

 

Tip tretí – zakomponujte do aktivít na zimné večery spoločenské hry s obľúbenou tematikou

Radi by ste si so svojím partnerom, deťmi či priateľmi zahrali nejakú hru, no nedarí sa vám nadchnúť ich pre spoločnú aktivitu? V tom prípade skúste porozmýšľať nad tým, aká téma by v nich mohla vzbudiť záujem. Mnohé spoločenské hry sú dnes upravené vo viacerých motívoch, ktoré zaujmú nielen veľkých, ale i malých.

Príkladom sú tematické Monopoly alebo jednoduché hry, ako napríklad Človeče nehnevaj sa s dizajnom obľúbenej Labkovej patroly pre najmenších. Pre fanúšikov Harryho Pottera, Pána Prsteňov či nesmrteľných Marvel hrdinov nájdete celkom určite hneď niekoľko hier, ktoré vám spestria spoločné chvíle.

 

Tip štvrtý – vedomostné hry ako výzva pre každého hráča

Veľkí či malí. Kto už by len odmietol zmerať si sily vo svojich vedomostiach či pohotovosti? Kým tí mladší držia v hlave veľké množstvo informácií zo školských učebníc, starší sa radi predbiehajú v tom, koľko si toho ešte pamätajú. Vedomostné hry sú a vždy budú výzvou pre každého, kto je v duši tak trochu hráčom.

Opäť raz môžete vyberať zo skvelých tém, ktoré viete navyše zladiť s rôznou lokalitou alebo časovým obdobím. Príkladom sú hry s otázkami, ktoré súvisia iba s Európu alebo Slovenskom, prípadne časťou našej histórie. Čo myslíte, trúfli by ste si poraziť dedkove vedomosti pri najbližšej rodinnej oslave?

rodina hrá spoločenskú hru twister

Tip piaty – aktivity na zimné večery, ktoré vás rozhýbu

Zima skutočne nepraje pohybovým aktivitám, najmä tým exteriérovým. Kto však tvrdí, že by ste sa mali obmedzovať na sedenie pred televízorom? Rozhýbať telo, a navyše aj bránicu, môžete aj pri spoločenských hrách, pri ktorých rozhodne len tak neobsedíte.

Príkladom je Twister – hra s farebnými kruhmi, na ktoré musíte dávať končatiny podľa toho, ako sa vám podarí zatočiť šípkou. Takúto hru si pokojne môžete vyrobiť aj zo starej plachty. Alternatívou sú obľúbené Aktivity, ktoré majú akčnosť dokonca v názve. Zábavná pantomíma alebo kreslenie, počas ktorého nemôžete ani muknúť, vám rozprúdia krv v žilách natoľko, že pri jednom kole určite neostanete.

Zaujal vás niektorý z našich tipov natoľko, že ste si poznačili názov hry či aktivity, ktorá vaše zimné večery vyplní zábavou a spoločne strávenými chvíľami v spoločnosti blízkych ľudí? V tom prípade sa nezabudnite poobzerať v našej ponuke personalizovaných hier, ktorým môžete vniesť vlastnú dávku humoru či nostalgie.

Zobraziť ponuku hier