4 spoločenské hry, s ktorými to na Silvestra roztočíte | Blog
27.12.2017
DarčekyOdSrdca
2017-12-27 4 spoločenské hry, s ktorými to na Silvestra roztočíte      Čas čítania: 3 min.

4 spoločenské hry, s ktorými to na Silvestra roztočíte

Silvestrovská noc je dlhá! Ako ju plánujete stráviť vy? Možno sa stretnete so známymi, ktorých ste dlho nevideli, možno ostanete len v domácom kruhu rodiny. Väčšina z nás sa ale utiahne niekam na chatu či párty, kde to s priateľmi poriadne roztočíme.

Silvestrovská party

Obvykle to býva stále to isté. Ľudia sa rozlezú, vytvoria si skupinky a každý si nájde vlastnú zábavu. Niektorí sa posadia ku fľaši obľúbeného nápoja, iní sa budú rozprávať v úzkom kruhu. Ďalší budú zas vymýšľať blbosti, na ktoré radšej druhý deň nebudú spomínať. Ale málokedy sa stane, aby sa všetci zapojili do jednej spoločnej aktivity.

Často sa nájde niekto, kto sa pokúsi dať veci dokopy pomocou nejakej spoločenskej hry. Vytiahne krabicu, začne vysvetľovať pravidlá… Ale ako ste už určite aj sami neraz zažili, nefunguje to úplne dobre. Obvykle nemôže hrať každý, „nehráči” si rýchlo vytvoria vlastnú zábavu a partia sa trhá. A dokonca aj ľudia, ktorí hrajú sa často začnú po pár kolách nudiť. Zrazu zistíte, že to jednoducho nie je ono.

Viete, prečo?

Odpoveď je jednoduchá, aj keď sa to zdať nemusí. Nesprávne hry.

Každá správna silvestrovská hra totiž musí spĺňať 2 veci: zapájať všetkých naraz a vtiahnuť hráčov do deja. Ak sa vám podarí spojiť tieto dve veci, uvidíte, že si za jednu noc zahráte v pohode aj niekoľko partií – a všetci sa budete baviť.

V záplave spoločenských hier je však ťažko nájsť tie, ktoré vám presne toto zabezpečia. A preto sme ich otestovali za vás a vybrali 4 najlepšie hry, pri ktorých sa zabaví celá partia:

1. Dobble

Táto jednoduchá postrehová hra je ideálna pri skupinke do 8 ľudí, pričom vôbec nezáleží na ich veku. Hra má niekoľko variantov, no v každej ide o to, aby ste sa vďaka hľadaniu rovnakých symbolov na kartičkách postupne zbavili či získali čo najviac kariet.

Všetci hráči hrajú Dobble naraz, takže hra nemá žiadne prestoje. A nakoľko ide o šikovnosť rúk a bystrosť očí, často v nej deti dokážu poraziť dospelých. Ideálna na začiatok večera, keď sú ešte deti bdelé a chcete ich zapojiť do zábavy.

2. Čierne historky

Táto hra dokonale precvičí vašu fantáziu, ale patrí do série „Pre dospelých”. V balíku nájdete 50 kariet, ktoré obsahujú z jednej strany krátky príbeh. Často obsahujú len dve či tri vety, ktoré sa vzťahujú k nejakému zločinu/nešťastiu. Napríklad „Žena dala svojmu mužovi jedlo. Po niekoľkých hodinách ich našli oboch mŕtvych.” Z druhej strany karty potom nájdete plné vysvetlenie príbehu – čo sa presne stalo.

Jeden hráč (rozprávač) si prečíta celý príbeh, a následne odpovedá na otázky ostatných odpoveďami „áno” a „nie”, prípadne „nepodstatné”. Ostatní sa snažia aspoň približne uhádnuť, čo sa skutočne stalo.

Príbehy sú často také bizarné, že riešeniu len ťažko uveríte, inokedy také jednoduché, že vám ani nenapadne. Ale v partii hádate všetci naraz, čo dovolí vašim mozgovým závitom pracovať naplno!

3. Cards Against Humanity

Pritvrdzujeme. Karty proti ľudskosti vám ukážu, aké jednoduché je zahodiť všetky bariéry korektnosti či spoločenského dekóra a pritom sa skvelo zabaviť.

Funguje to jednoducho. Každý hráč dostane kartičky s rôznymi slovami a slovnými spojeniami. Následne jeden z hráčov otočí „rozprávačskú kartu”, ktorá obsahuje otázku alebo tvrdenie, ktoré si žiada doplnenie. Ostatní vyložia takú kartu z ruky, ktorá podľa nich najlepšie sedí do kontextu.

Karty sa zamiešajú a hráč, ktorý otáčal rozprávačskú kartu vyberie tú odpoveď, ktorá sa mu najviac pozdáva – bez toho, aby vedel, koho bola ktorá karta. Otázky ako „Čo má pápež v tajnosti rád?”, alebo „____ – deťmi overené, matkami odporúčané” spravia často aj z nevinných odpovedí dôvod na celovečerný smiech.

A to najlepšie? Nemusíte si ich kupovať. Slovenský preklad si stačí vytlačiť a hrať.

Spoločenská hra Cards Against Humanity

4. Mestečko Palermo – staré dobré mestečko.

Na to, aby ste si ho zahrali nepotrebujete nič, len partiu a pol hodiny času. V tejto hre ide o súboj mafiánov a polície o vládu nad Palermom a jeho obyvateľmi.

Polícia v osobe kapitána Kitanyho sa snaží zatknúť všetkých mafiánov. Úlohou mafiánov je zostať poslednými v hre po tom, čo sú vyradení všetci obyvatelia mesta a polícia. Podrobnejšie pravidlá nájdete napríklad tu.

Výhodou Mestečka Palerma je v podstate neobmedzený počet hráčov, ktorí ju môžu hrať kdekoľvek. Jedinou nevýhodou je, že hráči postupne vypadávajú – takže si budú musieť nájsť inú zábavu.

partia pri stole

Teraz už viete, s akými hrami to môžete na Silvestra skutočne roztočiť. Takže už len zvolať partiu, rezervovať chatu a môžete sa do toho pustiť!

A na koniec už len povinné silvestrovské varovanie: pite s rozumom, s pyrotechnikou opatrne a hlavne sa dobre zabavte!