15 tipov na zábavné silvestrovské hry pre deti aj dospelých | Blog
20.12.2021
DarčekyOdSrdca
2021-12-20 15 tipov na zábavné silvestrovské hry pre deti aj dospelých      Čas čítania: 6 min.

15 tipov na zábavné silvestrovské hry pre deti aj dospelých

Zábavné silvestrovské hry sú ideálnym riešením, ako stráviť čas čakanie na Nový rok. Keďže nám situácia opäť neumožňuje stráviť Silvestra v duchu veľkolepých osláv, mnohí z nás si ho budú vychutnávať v úzkom rodinnom kruhu, prípadne v prenajatej chatke kdesi uprostred prírody.

partia ľudí oslavuje Silvester

To však nie je dôvod, prečo sa poriadne nezabaviť, napríklad aj pomocou zábavných silvestrovských hier. Pripravili sme pre vás 15 zábavných tipov, nielen na personalizované hry, z ktorých si zaručene vyberiete.

 

Zábavné silvestrovské hry pre celé rodiny

Už ste sa na chalupe dostatočne vysánkovali a postavili aj celú armádu snehuliakov? V tom prípade nastal čas zapáliť oheň v kozube, naliať si do šálky teplý nápoj, pohodlne sa usadiť v kruhu svojich milovaných… a rozpútať zábavu, ktorá chytí za bránice deti i dospelých.

 

My sme dvaja remeselníci

Táto hra je skvelým tipom najmä v prípade, ak ste všetky klasické spoločenské hry zabudli doma na poličke. Nepotrebujete k nej totiž nič extra. Rozdeľte sa do dvojíc, prípadne vytvorte trojicu, ak to nevychádza, a striedavo v pároch znázorňujte rôzne povolania. Úlohou zvyšných párov je uhádnuť, aké remeslo dvojica pred nimi pomocou pantomímy znázorňuje. Ten, kto uhádne, dvojicu vystrieda.

 

Pexeso s vlastnými fotkami

Pexeso milujú deti aj dospelí. Je to jedna z prvých hier, s ktoru sa drobci stretnú, a preto je skvelým tipom na spoločne strávený čas, ak máte v rodine aj tých najmenších. Ak chcete túto klasiku povýšiť na niečo extra, vyskúšajte personalizované pexeso s vlastnými fotkami. Zároveň si tak pri hre pripomeniete vzácne spomienky a momentky z vášho života.

 

Spoločenské hry v junior verziách

V obchodoch nájdete množstvo zábavných spoločenských hier, ktoré vás naladia na úsmevnú a súťaživú náladu. Ani v tomto prípade však mladšie deti nie sú prekážkou. Dokonca i obľúbené Activity alebo Monopoly nájdete vo verzii junior, ktorá je upravená pre deti v predškolskom veku. A zábava môže začať.

 

Hry bez hracieho plánu

Hoci nepatria medzi klasické stolové spoločenské hry, zahrať si ich spoločne so svojimi deťmi rozhodne môžete. A či sú zábavné? Vyskúšajte si počas dňa zahrať schovávačku, naháňačku alebo sochy v okolí chaty, prípadne prekutrajte všetky tajné skrýše v jej vnútri. Práve deti vedia byť vo svojej nevinnosti skvelým zdrojom pobavenia, aj pri tak jednoduchých hrách nášho detstva.

 

Twister podľa vlastných pravidiel

Poznáte túto hru s niekoľkými farebnými kruhmi, na ktoré musíte striedavo ukladať ruky a nohy podľa toho, aké zadanie vám určí šípka? Ak nemáte originál, o to lepšie. Pokojne si túto zábavnú hru vytvorte spolu s deťmi. Stačí vám stará plachta a farby. Predkreslite deťom kruhy, ktoré ľubovoľne vyfarbia štyrmi farbami, vyrobte si šípku so zadaniami na hrubšom kartóne a v momente, ako farby na plachte uschnú, môže zábava začať. A nezabudnite si tie najvtipnejšie pletence rúk a nôh zdokumentovať. :)

 

Zábavné silvestrovské hry pre deti

Ak máte doma viac drobcov, prípadne trávite Silvestra v kruhu priateľov, kde sa vám mladšia generácia nazbierala, vyskúšajte im navrhnúť niektorý z nasledujúcich nápadov na zábavné hry, ktoré ich pohltia.

 

Plastelínová fantázia

V každej rodine sa nájde plastelína. Aj vaše deti si pomocou tejto hmoty nadšene vytvárajú obrazy, ktoré im kreslí v hlavičkách ich fantázia? Tentokrát však môžete usporiadať plastelínovú súťaž. Vymyslite im presné zadanie na plastelínové výtvory, ktoré bude neskôr posudzovať odborná porota v zložení rodičov. Príkladom môže byť súťaž o najfarebnejšieho snehuliaka, najchutnejšiu šišku s polevou, netradičký muffin alebo rozprávkovú perníkovú chalúpku.

plastelína

Somár

Hoci loptové hry do interiéru veľmi nepatria, nájdu sa niektoré, ktoré si môžu deti zahrať aj v prípade nepriaznivého počasia priamo v izbe či obývačke. Postačí im vytvoriť trochu priestoru a vysvetliť pravidlá hry Somár. Ich cieľom je totiž loptu (pokojne i malú loptičku) chytiť a vyhnúť sa tak postupnému zbieraniu písmen zo slova SOMÁR. Deti sa postavia alebo si sadnú do kruhu a navzájom si loptu hádžu. Ten, komu sa ju nepodarí chytiť, získava písmeno S, pri druhom neúspešnom pokuse O, a tak ďalej. Prehral ten, kto sa ako prvý stane “somárom”.

 

Netradičná prekážková dráha

Aj v prípade tejto hry platí, že si ju deti môžu vychutnať nielen vonku, ale i vo vnútri. Stačí nájsť potrebné pomôcky a zostaviť si prekážkovú dráhu, ktorá preverí ich rýchlosť, sústredenie, ale i trpezlivosť. Príkladom je podlezenie špagátu natiahnutého medzi dvoma stoličkami, alebo postupné vyťahovanie 3 kariet z veže, ktorá nesmie spadnúť. Napokon, všetky stanovištia si môžu deti (najmä tie staršie) vytvoriť sami. Potom už len stačí zapnúť stopky a zábava môže začať.

 

Hľadanie pokladu

Hľadať stratený poklad (sladkú odmenu, drobnú pozornosť alebo nejakú výsadu) môžu deti kdekoľvek. V tomto prípade si však zadanie hry vyžaduje zásah dospelých, ktorí musia vymyslieť a schovať indície tak, aby po sebe logicky nasledovali a v poslednom kroku víťaz objavil spomínaný poklad. Súčasťou indícií môžu byť napríklad hádanky alebo rôzne úlohy, ktoré preveria vedomosti starších detí a šikovnosť tých mladších.

 

Pantomíma

Hra na pantomímu je opäť raz niečím, kde nie sú potrebné žiadne pomôcky, príprava vopred a napokon nemá ani žiadne vekové obmedzenie. Na papieriky si môžu deti napísať rôzne povolania, predmety, aktivity, konkrétne osoby alebo zvieratká, ktoré bude vždy ten, kto si papierik z kopy vytiahne znázorňovať. Ostatní majú za úlohu uhádnuť. Tomu, kto ako prvý vykríkne správnu odpoveď, získava bod a možnosť losovať si ďalší papier.

 

Zábavné silvestrovské hry pre dospelých

Áno, aj dospelí sa radi hrajú. Pokojne aj vo chvíli, kedy už deti snívajú svoje novoročné sny a prichádza tak možnosť zahrať si zábavné hry s prvkami a výrazmi, ktoré nie vždy patria do drobných detských uší, prípadne im ešte nechápu natoľko, aby boli pre ne zaujímavé. Inšpirujte sa?

 

Kartové hry so zápletkou

Karty sú najčastejšou spoločenskou hrou, po ktorej dospeláci siahajú. V prípade, ak si deti našli svoju vlastnú zábavu, napríklad i spomedzi vyššie uvedených tipov, môžu kartové hry nabrať na napínavosti a zábave. Napríklad, ak porazený musí splniť nejakú vtipnú úlohu od ostatných spoluhráčov.

partia mladých ľudí hrá karty

Hádaj, kto som

Opäť jedna zo spoločenských hier, na ktorú vám postačí papier, pero a dobrá nálada. Práve tú sa vám touto hrou podarí zaručene rozprúdiť. Na malý ústrižok papiera napíšte mená celebrít, umelcov či známych osôb dostatočne veľkým písmom. Následne si každý vylosuje jeden papierik tak, aby nevidel, čo je na ňom napísané a prilepí si ho na čelo pomocou pásky. Vždy, keď na neho vyjde poradie, pokladá také otázky, ktoré mu napomôžu uhádnuť, kto vlastne je (meno na papieri). Ostatní spoluhráči môžu odpovedať len výrazmi “áno” alebo “nie”.

 

Vedomostné hry a kvízy

Vedomostné hry pre dospelých sú skutočnou zábavou a preverením ich pamäte. Pokojne siahnite po niektorej z dostupných hier v obchode (Európa, Slovensko, Ako to bolo kedysi a pod. ) a oprášte svoje vedomosti spolu so svojimi priateľmi. Budete sa čudovať, aké zábavné odpovede dokážete všetci zo seba dostať najmä v prípade, ak vaša pamäť zo školských čias zlyhá. Napokon, vedomostný kvíz si môžete zahrať aj v tímoch a pripraviť si záludné otázky navzájom.

 

Šteklivé hry pre dospelých

Samozrejme, táto kategória zábavných hier pre dospelých nesmie v našom zozname tipov chýbať. Je obzvlášť vhodná najmä pre partie, kde sa zástupcovia mladšej generácie nenachádzajú a vospolok si tak môže pokojne zahrať napríklad starú známu hru na pravdu alebo skutok. Ak na dotyčného ukáže hrdlo krútiacej sa fľašky, má možnosť vybrať si medzi tým, či pravdivo odpovie na akúkoľvek otázku, ktorá mu bude položená, alebo vykoná skutok, ktorý mu zvyšok osadenstva vymyslí. A tu sa zábave veru žiadne medze nekladú!

 

Dobrú, ale zároveň poriadne vtipnú chuť

Chystáte sa počas silvestrovského večera servírovať jednohubky? A čo tak urobiť to tak trochu zábavnejšie. Vymyslite súťaž, vďaka ktorej si bruchá skôr, než sa naplnia silvestrovskými dobrotami, poriadne ponatriasate pri výbuchoch smiechu. Príkladom je jedenie jednohubiek so zaviazanými očami, alebo triafanie sa poslepiačky do úst svojmu partnerovi. Ak máte navyše v úmysle siahnuť aj po zdravých pokrmoch, a po ruke zopár jabĺk a vedro plné vody, pokojne sa osviežte súťažou “Kto len s pomocou úst vyloví najskôr všetky jabĺčka”. Stopkami zmerajte čas každému odvážlivcovi a víťazovi pripravte napríklad jeho obľúbený miešaný drink.

Aj vy sa už tešíte na chvíle, ako oslávite koniec uplynulého roka a privítate ten nový s dobrou náladou v kruhu najbližších? Veríme, že aj naše tipy na zábavné silvestrovské hry u vás doma alebo na chate vyčarujú tú správnu atmosféru a vtipné momenty. A nezabudnite ich zvečniť, aby ste fotky mohli použiť napríklad na budúci rok a objednať si napríklad pexeso s fotkami, ktoré opäť raz rozprúdi silvestrovskú zábavu.

NÁŠ TIP: Viac inšpirácie na hry pre dlhé zimné večery nájdete v našom nedávnom článku na blogu.

 

Objednať pexeso s vlastnými fotkami