10 rád pre eko život bez plastov: plátenná taška a mlieko z automatu | Blog
03.08.2018
DarčekyOdSrdca
2018-08-03 10 rád pre eko život bez plastov: plátenná taška a mlieko z automatu      Čas čítania: 3 min.

10 rád pre eko život bez plastov: plátenná taška a mlieko z automatu

Plasty treba separovať a vyhadzovať do špeciálnych kontajnerov. To je fakt, ktorý už ovláda každý. Skúste ísť ešte ďalej, za hranicu svojej komfortnej zóny. Obmedzte množstvo plastov v domácnosti na minimum.

plátenná taška cez rameno

Igelitové tašky, mikroténové vrecká, PET fľaše, obaly z drogérie, lepiace pásky, tégliky z jogurtov. Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, koľko plastov vyhodíte do koša behom jedného mesiaca? Ak vám nie je toto množstvo ľahostajné, je načase s ním niečo urobiť. Začnite sami od seba a s malými zmenami.

1. Nahraďte „igelitky“ plátennými taškami

Igelitové tašky sú jedným z najväčších problémov v mnohých slovenských domácnostiach. Priemerný Slovák spotrebuje ročne približne 466 kusov. Nie je sa čomu čudovať. V hypermarketoch ich dlhé roky rozdávali ako teplé rožky a ľudia si rýchlo zvykli chodiť na nákup s prázdnymi rukami.

Štatistiky zmeníte len tak, že si zadovážite plátennú tašku. Je šetrná k životnému prostrediu a vydrží vám oveľa dlhšie ako tá z plastu. Bez obáv odnesiete aj ťažší nákup a môžete si ju dotvoriť kreatívnou potlačou.

2. Používajte sieťky namiesto mikroténových vreciek

Nákup v bežných potravinách sa zvyčajne nezaobíde bez použitia vreciek. Mikroténové vrecúška, na rozdiel od igelitových tašiek, nie sú spoplatnené a pri pultoch je ich vždy dostatok. Nevšímajte si ich a zaobstarajte si ekologickú alternatívu – sieťky. Môžete ich kúpiť alebo ušiť zo starej záclony a nakúpite do nich ovocie, zeleninu, ale aj pečivo.

3. Potraviny skladujte v sklenených dózach

Okrem nakupovania sa zamerajte aj na vlastnú domácnosť. V čom máte uskladnené koreniny, múku alebo cestoviny? Ak sú to plastové nádoby, je načase ich vymeniť za sklenené. Okrem toho sa sklo v porovnaní s plastom ľahšie udržuje v čistote.

sklenené nádoby s potravinami

4. Mlieko nemusí byť len v kartóne

Ďalším spôsobom, ako žiť ekologickejšie, je kupovať mlieko z automatov. Na čapovanie mlieka poslúži jedna sklenená fľaša, ktorú môžete opätovne používať.

5. Kupujte nebalenú zeleninu a ovocie

Balenému ovociu a zelenine sa vyhnete veľmi ľahko, keď budete nakupovať na miestnom trhu. Práve tu kúpite zdravé a čerstvé potraviny, ktoré nemuseli cestovať tisíce kilometrov v plastovom košíku. Ak už máte chuť na španielske mandarínky, vyberte si tie, ktoré si sami navážite.

6. Načapujte si aviváže a pracie prostriedky

Obchodíkov, v ktorých si zakúpite potraviny do vlastných nádob neustále pribúda. Je to dobré znamenie, že sa ľudia snažia žiť bez odpadu. Okrem potravín si môžete vo vlastných obaloch odniesť aj kozmetiku alebo pracie prášky a aviváže.

7. Vyhýbajte sa plastovým hračkám

S príchodom dieťaťa do rodiny prídu aj hračky. Zvyčajne sú farebné, plastové a po pár mesiacoch sa z nich stane odpad. Skôr ako nabudúce kúpite ďalšiu, poobzerajte sa po vhodnej drevenej alternatíve. Výhodou drevených hračiek je aj to, že sa dajú ľahko zrenovovať.

8. Umývajte si zuby ekologickými kefkami

Zdá sa vám to nepodstatné? Aj taký kúsok plastu ako zubná kefka sa počíta. Dnes už zoženiete kefky, ktoré sú vyrobené napríklad z bambusu. Hlavička so štetinami sa odlomí a smeruje do plastov. Zvyšnú časť rúčky môžete vyhodiť do kompostu. Po pár týždňoch nebude po nej ani stopy. Umývajte si zuby ekologickými kefkami: Nájdite si výrobky, ktoré vám vyhovujú a udržujte tak zdravie svojej ústnej dutiny. Nezabudnite ani na pravidelnú kontrolu u svojho stomatológa aspoň raz za rok.

9. Zabaľte potraviny do fólie z včelieho vosku

Na to, aby ste uchovali potraviny v chladničke čerstvé, nepotrebujete fóliu. Potraviny ochráni aj látka napustená včelím voskom, ktorú kúpite v špecializovaných obchodoch. Takýto „papier“ zahrejte pred použitím rukami a potom do neho zabaľte potraviny. Po pár minútach stuhne v chladničke do požadovaného tvaru. Dá sa umývať a pri správnej starostlivosti vydrží až 12 mesiacov.

10. Pite vodu z vodovodu

Poslednou vecou, ktorú môžete urobiť pre našu planétu je prestať kupovať balené vody. Na Slovensku tečie kvalitná voda aj z vodovodu, a tak nie ste odkázaní na minerálky alebo iné sladené nápoje v PET fľašiach. Vodu ľahko dochutíte citrónom, mätou alebo domácimi sirupmi.

 

Chcem plátennú tašku s vlastnou potlačou