Staňte sa čajovým majstrom: Viete, ako ho správne pripraviť? | Blog
28.02.2022
DarčekyOdSrdca
2022-02-28 Staňte sa čajovým majstrom: Viete, ako ho správne pripraviť?      Čas čítania: 4 min.

Staňte sa čajovým majstrom: Viete, ako ho správne pripraviť?

Pripraviť čaj zvládne dnes aj malé dieťa. Podľa niektorých vtipných poznámok to dokonca zvládne aj ten najhorší kuchár. Avšak, ako pripraviť čaj správne? Vo chvíli, keď si položíte túto otázku, môže sa stať, že na okamih závahate. Práve tak, ako platí pravidlo, že nie je čaj ako čaj, je zrejmé, že i samotná príprava čaju má svoje pravidlá a špecifiká. Presvedčte sa v nasledujúcom článku, že si svoju obľúbenú šálku čaju pripravujete správne.

čaj nalievaný do šálky z kanvičky

Skôr, než zistíte, ako pripraviť čaj, zorientujte sa v jeho druhoch

O vzniku lahodného nápoja kolujú dokonca aj bájky. Podľa jednej z nich čínsky cisár ochutnal po prvý raz čaj vo chvíli, keď mu do hrnčeka s destilovanou vodou padlo niekoľko lístkov čajovníka. Od toho pamätného momentu si píše čaj svoju vlastnú históriu naprieč celým svetom. A hoci čaj pochádza z jednej a tej istej rastliny – čajovníka, poznáme niekoľko základných druhov čaju, ktoré sú bežne dostupné aj v našich zemepisných šírkach. Rozdiel medzi nimi vytvára najmä úroveň oxidácie, ktorej pri spracovaní podliehajú. Tak teda ktoré sú to?

 

Legendárny zelený čaj

Zelený čaj patrí k základnej výbave každého čajového gurmána. V ponuke je totiž hneď niekoľko druhov, plus rôzne príchute a zmesi. Zelený čaj vzniká čo najrýchlejším spracovaním lístkov čajovníka, aby sa proces oxidácie vôbec k slovu nedostal.

 

Starý známy čierny čaj

Čierny čaj si v našich končinách našiel svoje nezastupiteľné miesto. Najmä preto, že jeden spôsob jeho spracovania prináša drvený obsah do čajových vrecúšok, ktoré sú u nás notoricky známe. V prípade čierneho čaju je oxidácia lístkov žiadúca a trvá dokonca niekoľko týždňov.

 

Labužnícky biely čaj

Do tohto čaju putujú iba vyberané časti čajovníka. Vrchné púčiky a lístky v ich okolí. Žiadna oxidácia a dokonca ani mechanické spracovanie neukracujú tento výberový druh čaju o pôžitok z jemnosti a lahodnosti.

 

Vyzretý čaj pu-erh

Až do jeho úplnej dokonalosti, niekedy aj po desaťročia. Aby pu-erh svojou zemitou príchuťou priniesol jedinečný pôžitok jeho milovníkom, prebieha oxidácia čajovníkových lístkov až v dvoch etapách.

 

Voňavý oolong

Je to pravé “orechové”, ak hľadáte kompromis medzi zeleným a čiernym čajom. Ak sa k tomu dodajú ešte omamné arómy vybraných kvetov, je oolong skutočným pôžitkom pre náročných milovníkov čaju.

 

Návod, ako pripraviť čaj, má svoje úskalia. Naučte sa v nich kráčať

Keď už viete, aké rozdiely sú medzi jednotlivými druhmi čaju, zrejme pre vás nebude prekvapením, že je odlišný aj postup, ako ten-ktorý čaj pripravovať. V zásade však budeme potrebovať na jeho prípravu to isté.

 

Príprava čaju sa nezaobíde bez dvoch kľúčových vecí – kvalitného čaju a vody

Nič komplikované to však nie je. To, bez čoho sa nezaobídete, je kvalitný čaj a kvalitná voda. Neodmysliteľnou súčasťou je i šálka, pohár alebo miska, v ktorej budete čaj podávať. Kým niekto preferuje svoju obľúbenú šálku z detstva alebo dizajnový sklenený pohár, sú medzi nami i takí, ktorí si na konkrétny hrnček nepotrpia. Originálna šálka na čaj s nápadom však celkom určite dokáže dodať celému čajovému rituálu tú správnu atmosféru.

Sklenený hrnček s vlastnou potlačou

Ako rozoznať kvalitný čaj od nekvalitného?

Na začiatok je potrebné povedať, že iba minimum kvalitných čajov nájdete v prevední nálevového vrecúška. Jeho obsahom je totiž často “Tea Dust – čajovníkový prach”, ktorý vzniká aj ako vedľajší produkt pri spracovaní kvalitných čajov. Ak hľadáte niečo lepšie, celkom určite siahnite po čajoch sypaných. Ideálne zo špecializovanej predajne alebo čajovne, kde vás odborní predajcovia nasmerujú, aby ste našli čaj, ktorí splní vaše očakávania. O kvalite čaju svedčí aj balenie. To by malo byť hermeticky uzavreté a čaj v jeho vnútri by mal byť príjemnej arómy a sviežeho vzhľadu. Zatuchlá či nepríjemná vôňa celkom určite nie je na mieste. Ak v rukách práve držíte celistvé a rovnomerne zvinuté čajové lístky, kde je vidno i výhonok, niet na čo čakať… Chystajte vodu na čaj. Akú?

Aj na vode záleží, ak chcete pripraviť čaj správne

Voda je dominantnou zložkou čaju. Hoci sa môže zdať, že jej úloha nie je taká významná, opak je pravdou. Okrem správnej teploty, ktorú by mala mať v momente, keď čaj zalievate (u rôznych druhoch je odlišná), je dôležité aj jej pH (neutrálna voda má pH 7) a obsah minerálov. Práve tie totiž dokážu jemnú chuť čaju ovplyvniť. Riešením, ktoré vodu z vodovodu zbaví jemných plynov a minerálov, je jej prefiltrovanie. Napríklad v prenosnej nádobe s filtrom. Ak však takú práve nemáte po ruke, poobzerajte sa v obchode po balenej pramenitej vode s obsahom minerálnych solí do 100 ppm alebo zmiešajte vodu z vodovodu s destilovanou vodou v pomere 1:1.

Teplota vody pre jednotlivé druhy čajov, by mala byť nasledovná:

Zelený čaj – 75 °C

Čierny čaj – 100 °C

Pu-erh a oolong – 95 °C

Biely čaj – 80 °C

 

Na čo všetko okrem kvality vody a čaju si dať pozor, ak chcete pripraviť čaj ako profesionál

Aby ste si osvojili správnu prípravu čaju, nezabudnite ešte na niekoľko významných detailov, ktoré by mohli celý proces narušiť. Čo všetko, okrem kvality a teploty vody a výberu čaju musíte vziať do úvahy?

Veľkosť sitka na lúhovanie

Hoci sa môže zdať táto drobnosť ako úplná banalita, nie je to tak. Ak je totiž sitko, sieťka či akákoľvek pomôcka na lúhovanie príliš malá, čajové lístky sa nemôžu naplno rozvinúť a uvoľniť zo seba požadovanú chuť a arómu.

Pomer čaju a vody

Samozrejme, nie je jedno, koľko čajových lístkov alebo drte (v prípade pu-erh čajov a pod.) vodou zalejete. Východiskovým pomerom, ktorý následne môžete prispôsobiť podľa svojej chuti a preferencií, je objem približne 1 čajovej lyžičky na 200 mililitrov na jednu osobu.

rôzne druhy čajov

Čas lúhovania

Aj doba, počas ktorej čajovníkové lístky uvoľňujú svoje účinky, arómu a chuť do vody, zohráva dôležitú rolu pri príprave čaju. Aké sú odporúčané doby lúhovania pre jednotlivé čaje?

Zelený čaj: 1-3 minúty (v prípade prvého lúhovania)

Čierny čaj: 2-5 minút

Biely čaj: 3 minúty

Pu-erh: 2-5 minút

Oolong: 2-3 minúty

Už ste jednou nohou v kuchyni, aby ste mohli dať zovrieť vodu na čaj? Veríme, že sme vám týmito informáciami sprostredkovali dôležité detaily, vďaka ktorým budete oddnes vedieť, ako pripraviť čaj správne. Nezabudnite však aj na atmosféru, vďaka ktorej si môžete vytvoriť vlastný čajový rituál s originálnym hrnčekom s fotkou či motivačným citátom. Stačí si vybrať podľa svojho gusta.

 

Vytvoriť si originálny hrnček na čaj