Potešia blízkych aj prírodu: 7 tipov na zero waste darčeky | Blog
15.03.2022
DarčekyOdSrdca
2022-03-15 Potešia blízkych aj prírodu: 7 tipov na zero waste darčeky      Čas čítania: 4 min.

Potešia blízkych aj prírodu: 7 tipov na zero waste darčeky

Ekologické princípy a ochrana životného prostredia prenikajú aj do našich domácností a každodenného života. Jednou z možností, ako sa správať vo svojom živote s väčším ohľadom k prírode a šetriť jej zdroje, je zero waste, v preklade bezodpadovosť. Možno ste už zachytili, že niektorí vaši priatelia pri nakupovaní zvažujú, či je produkt možné využiť aj iným spôsobom alebo sa snažia eliminovať celkové množstvo odpadu, ktorý ich domácnosť produkuje.

zelené srdce z trávy sa vznáša nad dlaňami

Vedeli ste však, že zero waste môžu byť aj darčeky? Ak aj vy inklinujete k ekologickejšiemu spôsobu života alebo máte vo svojej blízkosti niekoho, komu práve zháňate originálny darček, prinášame riešenie. Inšpirujte sa tipmi na zero waste darčeky z nášho zoznamu.

 

Zero-waste darčeky podľa princípov bezodpadovosti. Aké sú to?

Ako sme už v úvode vysvetlili, zero waste darček súvisí s filozofiou nulového odpadu. Tá má niekoľko základných princípov, ktoré napomáhajú nielen k minimálnej, ale dokonca žiadnej tvorbe odpadu.

 

Filozofia s nulovým odpadom začína v našej mysli
 

Ako každá filozofia, aj bezodpodpadovosť a život, ktorý sa k nej približuje, začína v našej hlave. Znamená to, že skôr, než nabudúce budete v rukách držať snáď aj stú hračku pre svoje dieťa, porozmýšľajte, či ju naozaj potrebujete. To isté platí pre kabelku, šatku, nový telefón či dokonca auto. Zero waste v prvej etape, ktorú si pokojne môžete vyskúšať hoci aj dnes, predstavuje jednoduché pravidlo. Čo nepotrebuješ, odmietni. A podobne je to aj v prípade darčekov. Nedarujte zbytočnosť len preto, že by ste mali alebo sa to patrí.

 

Zredukujte zbytočnosti. Aj z nich môžu vzniknúť darčeky s nádychom zero waste
 

Ak si osvojíte tento princíp, druhým krokom je “upratať si pred vlastným prahom”. Alebo skôr za ním. Poobzerajte sa po svojej domácnosti, určite sa tam nájdu predmety, ktoré využívate len sporadicky, prípadne ležia ešte zabalené v krabiciach tak, ako ste ich dostali. Skúste tieto veci zredukovať. Ak sú medzi nimi aj darčeky, ktoré ste sami dostali, pokojne ich posuňte ďalej niekomu, komu urobia radosť. (Pozor však, aby neputovali naspäť k tomu, kto vám ich daroval.)

 

Opraviť, nie kupovať nové

Žiaľ, žijeme dobu, kedy je často jednoduchšie kúpiť nové, než opraviť to staré. Ako argument sa často používa slovo nerentabilné. Avšak, nakoľko ste zobrali do úvahy aj to, koľko odpadu kúpou novej veci vyprodukujete?

Svetlým príkladom a začarovaným kruhom je elektronika. Aj vám sa už pokazila práčka mesiac po tom, ako jej uplynula zákonná záruka? Odpoveď servisného technika bola, predpokladáme, opraviť sa neoplatí, doložíte pár eur a máte novú. Ak však prihliadame na to množstvo odpadu, ktoré sa výmenou práčky vytvorí, nie je tomu celkom tak. Z globálneho pohľadu sa mnohokrát oplatí veci opraviť, než vymeniť. Napokon, ak máte šikovné ruky, a človek, ktorého chcete obdarovať vlastní predmet, ktorý by ste dokázali opraviť, smelo do toho. Aj to je spôsob, ako vytvoriť originálny zero waste darček a prinavrátiť tak veci, ktoré sú často i srdcovými záležitosťami, späť do života.

 

Recyklácia je úžasný spôsob, ako na zero waste darčeky

Ďalším princípom bezodpadovej filozofie je recyklácia. Jednoduchým príkladom je poškodené oblečenie, ktoré už ani šikovná krajčírka neobnoví. Stačia nožnice, ihla a niť a pokojne si z neho môžete vyrobiť handry na upratovanie, odličovacie tampóny alebo ušiť deťom maňušky či originálneho mojkáčika. Takýmto spôsobom môžete využiť aj prázdne sklenené nádoby a pripraviť svojim blízkym ako darček bylinkovú soľ do kúpeľa, liečivý čaj z vlastnej záhrady, handmade ovocné kože alebo sušienky, ktoré ste sami upiekli.

ručne ušité srdiečko z látky v dlaniach

 

Kompostovanie – premena na životodarnú hmotu alebo skvelý zero waste darček

Zero waste spôsob života zahŕňa v poslednej fáze premenu organických zvyškov, ktoré nevieme nijako vyriešiť vyššie spomenutými spôsobmi, na kompost. Ten je neoceniteľným pomocníkom každého záhradkára či milovníka rastlín. Pre niekoho, kto to s ekologickým spôsobom života myslí skutočne vážne, je skvelým darčekom práve kompostér. Dnes dokonca bez problémov nájdete aj druhy, ktoré si nájdu miesto aj v kuchyni v paneláku.

 

Sedem originálnych nápadov na darčeky, ktoré majú k zero waste blízko

Ak už poznáme princípy zero waste, ľahšie sa zorientujeme pri hľadaní darčekov, ktoré s témou bezodpadovosti súvisia. Vo všeobecnosti možno povedať, že ak sa budete rozhliadať medzi predmetmi, hľadajte také, ktoré sú vytvorené z recyklovateľných materiálov. Alebo sa poobzerajte po darčekoch z druhej ruky. Ideálne, ak sa dajú po ich pôvodnom význame využiť aj na niečo iné a sú vyrobené z materiálov, ktoré sú rozložiteľné.

Pripravili sme pre vás 7 tipov na darček, ktoré potešia každého zero waste nadšenca.

Plátenná taška

Bezodpadovým pomocníkom a univerzálnym darčekom je plátenná taška. Ak si ju vždy vložíte do kabelky, prípadne do auta, množstvo použitých igelitiek a sáčkov značne eliminujete na minimum. Plátenná taška s originálnou potlačou je skvelým darčekom pre muža i ženu.

Prírodná špongia – lufa

Môžete ju zakúpiť v špecializovaných obchodoch alebo dokonca i sami vypestovať (pestuje sa podobne ako tekvica, tvarom sa podobá cukete). Po vysušení ostane “kostra”, ktorá po namočení plní funkciu ekologickej hubky na riad alebo špongie.

prírodná lufa

Bambusová kefka

Viete si predstaviť, koľko odpadu vzniká z klasických plastových kefiek? Alternatívou je kefka z bambusu, ktorá je plne rozložiteľná. Celkom určite k nej nájdete aj šikovné púzdro z organických materiálov.

Obal na potraviny z včelieho vosku

Umývateľný, ekologický a neskutočne praktický. Skvele poslúži na zabalenie desiatej do školy, proviantu na výlet alebo dokonca i celého chleba, ak osoba, ktorú plánujete obdarovať pečie svoj vlastný chlieb.

Darujte zážitok

Ideálne riešenie na darček, ktorý nevytvára žiaden odpad. Adrenalínový zoskok, výlet či zájazd na vysnívané miesto. Skvelé spomienky a zážitky na celý život si potom môžete zvečniť vďaka obrazu na plátne s fotkou.

Netradičné dobroty alebo pochúťky od farmárov

Zamierte na domáci remeselný trh a poobzerajte sa po netradičných dobrotách. Alebo si nechajte vyskladať balíček priamo od výrobcu špecialít, ako sú napríklad rôzne pomazánky, domáce pralinky a podobne. Z tohto darčeku zaručene nezostane žiaden odpad.

Nevyčísliteľný sebarozvoj

Posledným tipom na zero waste darček, je sebarozvoj. Darujte kurz, rozšírené štúdium alebo webinár. Cenné vedomosti alebo zručnosti ktoré obdarovaný získa, sú napokon na nezaplatenie.

Podarilo sa vám vďaka našim tipom zorientovať sa v ponuke zero waste darčekov, ktoré potešia každú ekologicky zmýšľajúci osobu vo vašom okolí? Napokon, každý z nich je aj skvelým spôsobom, ako na cestu bezodpadovým životom inšpirovať aj niekoho, kto sa ešte len odhodláva. Stačí vybrať ten správny zážitok, produkt z rozložiteľných materiálov, praktickú tašku alebo si vyhrnúť rukávy a vdýchnuť druhú šancu na život niečomu, čo už sami nepotrebujete.

Objednať originálnu plátennú tašku