Polohy v spánku. Ktorá je lepšia pre vaše zdravie? | Blog
02.12.2018
DarčekyOdSrdca
2018-12-02 Polohy v spánku. Ktorá je lepšia pre vaše zdravie?      Čas čítania: 2 min.

Polohy v spánku. Ktorá je lepšia pre vaše zdravie?

Povedz mi, čo ješ a ja ti poviem, kto si.

Ako je to však zo spánkom? Vedeli ste, že to, v akej polohe spíte, výrazne vplýva na vaše zdravie? Posvietili sme si na dve najobľúbenejšie spánkové polohy. Aby ste vedeli, ako sa dnes večer uložiť do postele a ráno vstať s úsmevom na perách.

 

Keď spíte ako na vojne

Tak títo spiaci vojaci vojnu vyhrávajú. Najmä, ak sa bojuje o najzdravšiu spánkovú polohu. Ležíte väčšinu noci na chrbte s vystretými nohami a rukami voľne položenými vedľa tela? Blahoželáme, patríte k nim.

Poloha spánku vojak

Pozitíva

Vaša chrbtica sa vám raz poďakuje. Oddýchnutý krk a ramená, uvoľnený chrbát a pozitívny vplyv na celkové držanie tela. Ako z učebnice, čo poviete? Túto polohu ocenia najmä dámy, pretože pomáha udržiavať pevné prsia a dokonca pôsobí ako prevencia pred vznikom vrások.

Negatíva

Každá minca má však dve strany. Spánok na chrbte nie je ideálnym počas tehotenstva. Nuž a najzdravšia poloha v spánku určite nie je to pravé orechové pre tých, ktorí bojujú s chrápaním.

Tip pre vás

Chrápanie partnera značne obmedzíte, ak mu počas spánku na chrbte vezmete klasický veľký vankúš. Aby ostalo jeho lôžko naďalej pohodlné, výbornou alternatívou sú menšie vankúše. Ak ste kreatívna duša, vyskúšajte napríklad vankúš s potlačou.

Chcem originálne vankúše s potlačou

 

 

Viac tipov na útulnú spálňu nájdete v článku na našom blogu.

 

Z času na čas, z boku na bok

Ani neviete ako, no vždy sa v spánku ocitnete na boku? Ruky ohnuté v lakťoch, založené dlane pod hlavou a nohy mierne pokrčené.

Poloha spánku na boku

Pozitíva

Ani táto poloha sa neocitla v rebríčku tých najhorších, práve naopak. Ľudia spiaci na boku sa zobúdzajú väčšinou bez bolestí krku a chrbta, účinne bojujú proti refluxu a podľa vedcov sa dokonca menej prebúdzajú počas noci.

K nerušenému spánku určite prispieva aj fakt, že sa náš mozog v tejto polohe jednoduchšie zbavuje negatívnych a zbytočných informácií. Aj v spánku tak účinne znižujete riziko Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby.

Napadlo vám práve, že sa v noci skúsite uložiť na bok? Určite neoľutujete. Odporúčame však ľavú stranu. Vaše životne dôležité orgány tak ostávajú v prirodzenejšej polohe. Napríklad aj vtedy, ak práve nosíte pod srdcom bábätko. Práve táto poloha je najčastejšou odpoveďou na otázku ako spať v tehotenstve.

Negatíva

Nevýhodou tejto pohodlnej spánkovej polohy je, že tok krvi v našom tele nie je práve ukážkový. Preto môžete pociťovať bolesť v ramenách či v pleciach. A napokon nepotešíme najmä dámy. Spánok na boku môže zle vplývať na pevnosť dámskeho poprsia a starnutie pokožky.

Tip pre vás

Tvorbu vrások môžete eliminovať napríklad tým, že si pod hlavu vložíte namiesto bavlneného vankúša saténový vankúšik. Aby ste mali navyše krásne sny, môžete si ho dať potlačiť fotkou podľa vlastného výberu.

Chcem saténový vankúš s potlačou