Na pekný kalendár sú potrebné pekné fotky | Blog
08.09.2016
DarčekyOdSrdca
2016-09-08 Na pekný kalendár sú potrebné pekné fotky

Na pekný kalendár sú potrebné pekné fotky

Nemusíte byť profesionálnym fotografom na to, aby ste dokázali urobiť peknú fotku. Máme pre vás krátky návod, ako to zvládnete aj bez zrkadlovky, hoc aj s mobilným telefónom.

fotenie mobilom

Mať na stene kalendár z vlastných fotografií je milým oživením interiéru. Na to, aby však kalendár naozaj vynikol a zaujal, treba pekné fotky. Nie ste profesionálnym fotografom? To vôbec nevadí. Máme pre vás zopár tipov, vďaka ktorým spravíte peknú fotku aj v prípade, že ste v ruke zrkadlovku ešte nikdy nedržali.

1. Len krajinka nestačí, zamerajte sa na detaily

Až priveľké množstvo ľudí fotí oku lahodiace scenérie, ktoré budú snáď dobre vyzerať aj ako obraz na stene. Tento typ fotografie je však celkom nudným záberom. A to aj v prípade, že sa vám naozaj podarí.

Zamerajte sa radšej na detaily. Je na krajine či mestskom námestí, ktoré vidíte pred sebou, niečo výnimočné? Nejaký originálny detail? Čokoľvek, čo dodá inak strnulému obrazu nejaký príbeh? Zacieľte naň! Nech je tá krásna krajinka len doplňujúcim elementom fotografie.

Uvidíte, že len chladné (i keď pekné) budovy alebo pohľadnicové krajinky vás po čase omrzia. Príbeh je to, čo vás k fotke znova a znova pritiahne. Čím nadväzujeme na ďalší bod…

2. Bez ľudí to nejde. Ale bez zoomu áno

No a čo vytvorí na fotografii príbeh? Ľudia. Nefoťte však zo vzdialenosti niekoľkých metrov. Zoomovanie vašu fotografiu rozostrí a rozmaže. Priblížte sa k objektu, ktorý fotíte, čo najbližšie a nech vyplní väčšinu vašej fotografie. Ostatné nechajte, nech už domaľuje príroda či iná mestská scenéria.

Zhotovte si obraz s fotkami rodiny

 

 

muž v rozkvitnutej lúke

3. Dobrú fotku robí svetlo, ale nie blesk

Netvrdíme, že máte na blesk úplne zanevrieť. Neberte ho však pri fotení ako automatický doplnok. Najmä, ak fotíte s mobilným telefónom. Mobily často nemajú dosť silný blesk na to, aby osvetlil kvalitne celú fotografiu. Zväčša vám osvetlia len to, čo je v popredí a zvyšok je tmavý. Skúste to najprv bez blesku.

Dalo by sa povedať, že svetlo tvorí základ dobrej fotografie. Naučiť sa s ním pracovať je však otázkou cviku a času. Všeobecné pravidlo tvrdí, že najkrajšiu fotku zhotovíte za asistencie mäkkého svetla. To je jemné svetlo, ktoré nevytvára žiadne ostré tiene a nepália vás z neho oči. Možno sa vám dokonca zdá, že miestnosť zaplnená len mäkkým svetlom je príliš tmavá na dobrú fotku. Omyl! Je to ideálne miesto.

Preto tie najkrajšie fotografie vznikajú za súmraku, úsvitu alebo vtedy, keď prosto slnko nesvieti najostrejšie. To, že fotiť proti slnku nie je ten najlepší nápad, snáď nie je pre nikoho novinka. Ak teda nechcete odfotiť tmavú siluetu. V prípade, že je váš zámer takýto, tak fotenie proti slnku je tou správnou voľbou.

Skalka

4. Dvaja asistenti dobrej fotografie

Ak fotka nevychádza, svetla je málo a blesk osvetlí namiesto celej miestnosti len ten predmet, ktorý je k vám najbližšie, môžete skúsiť zvýšiť hladinu ISO. Tieto tri písmenká sú vo väčšine aplikácií na mobilných telefónoch, ktoré vám majú pomôcť pri zhotovovaní fotografií.

Rovnako je to aj so skratkou WB (whitebalance). Tento pomocník sa stará o to, aby sa farby na vašej fotografii zobrazili prirodzene. Pri whitebalance však skúste vypnúť automatický režim a radšej manuálne zvoľte, či je okolo vás denné svetlo, umelé osvetlenie (žiarovka), svit mesiaca...

Základom je takisto nezabúdať na fakt, že ak chcete, aby sa vaše fotky vynímali na stene, musíte dbať aj na dostatočné rozlíšenie a ostrosť záberu. My by sme vám odporúčali rozlíšenie aspoň 5 pixelov na 1 mm. Nie každá fotografia, najmä s nedostatočným rozlíšením, je vhodná na fotokalendár.

O tom, ako zhotoviť dobrú fotku, by sa dali písať knihy. Závisí aj na tom, čo je podľa vás dobrá, pekná fotka. Každý máme predsa iný vkus. Ak sa však budete držať aspoň týchto 4 tipov, vaše fotografie budú celkom určite vydarené. Nebudete sa za ne musieť hanbiť ani vtedy, keď vám budú visieť na stene ako kalendár s fotografiami.

 

Chcem vytvoriť fotokalendár