Chystáte sa na rodinnú cyklistiku? Poradíme vám, ako sa obliecť | Blog
25.05.2018
DarčekyOdSrdca
2018-05-25 Chystáte sa na rodinnú cyklistiku? Poradíme vám, ako sa obliecť

Chystáte sa na rodinnú cyklistiku? Poradíme vám, ako sa obliecť

Jar je naplno tu. Konečne môžeme vytiahnuť bicykle, korčule, bežecké topánky či turistické palice a stráviť čas vonku. Najlepšie spoločne s celou rodinou! Avšak jarné počasie býva zradné a slnko je stále „zubaté”. Viete, čo na seba na jar obliecť?

Rodina na bicykloch

Ako sa obliecť? To vie predsa každý!

Už deti v škôlke vedia, že si majú ráno na seba dať tričko, nohavice a mikinu či bundu, ak je vonku zima. A tiež vieme, že keď sa ideme bicyklovať, vezmeme si staršie veci, pri ktorých by nám roztrhané koleno nerobilo starosti. Otázka, či sa vieme správne obliecť sa tak môže zdať úplne absurdná.

Nemusí to však byť až také jednoduché a priamočiare, ako to na prvý pohľad vyzerá.

Športovci majú svoje techniky, ako sa obliecť

Ak by ste sa rozprávali s kýmkoľvek, kto sa hlbšie venuje napríklad turistike či horolezectvu, zistili by ste, že k správnej príprave na túru či zdolanie steny patrí aj správne oblečenie. Musí chrániť rovnako pred chladom, ako aj pred prílišným zahriatím a spotením sa. Ak vás totiž v ktorejkoľvek z týchto podmienok chytí nesprávny poryv vetra, koledujete si minimálne o prechladnutie, ak nie aj niečo horšie.

Ako cibule – hlavne správne vrstvy

A platí to aj pri cyklistike. Základom správneho oblečenia je vrstvenie – použitie správneho oblečenia v správnom poradí tak, aby ste sa v ňom cítili čo najpríjemnejšie. Ak sa chystáte na rodinnú cyklotúru, mali by ste na sebe mať tieto tri vrstvy:

1. Vnútorná vrstva

Toto je oblečenie, ktoré sa priamo dotýka vašej pokožky. Jeho úlohou je odvádzať pot čo najskôr preč od tela a udržať vrstvu vzduchu medzi vami a ostatnými vrstvami oblečenia. Vďaka tomu dokáže vytvoriť čo najlepšiu izoláciu.

Neznamená to však, že by z neho mal byť na konci túry váš uterák. Je dôležité, aby bola táto vrstva vyrobená z materiálov, ktoré nepohlcujú vlhkosť a dýchajú – ako napríklad z vlny Merino alebo polyesterovo-polypropylénovej zmesi. Podľa toho, aké je vonku počasie môžete za túto vrstvu zvoliť tielko, alebo aj tričko s krátkym či dlhým rukávom.
 

2. Stredná vrstva

Táto vrstva je „prostredníkom” medzi okolím a vami. Priedušná látka, z ktorej je vyrobená, odvedie pot a dovolí mu odpariť sa mimo vašej pokožky (pot totiž „chladí”, keď sa z vás odparuje). Taktiež vás bráni pred priamym vetrom. Túto funkciu plnia cyklistické dresy, ktoré sa vyrábajú zo zmesí vlákien uľahčujúcich vyparovanie. Počas letnejších dní bude dres vašou poslednou vrstvou.
 

3. Vonkajšia vrstva

Táto funguje ako ochrana proti silám prírody. Silný vietor, dážď či aprílový sneh zastaví správna športová vetrovka. A ak by vám začalo byť príliš horúco, stačí ju zrolovať a hodiť do batoha.

Cyklista

Zdravie a štýl

Chcete všetkým ukázať, že vaša rodina je jeden skvelý tím – a nie len športový? Tak by ste mali urobiť to isté, čo cyklisti na Tour de France... zladiť sa! Cyklistický dres bude počas neskorej jari a leta vašou vrchnou vrstvou, takže je ideálnym kandidátom na to, aby ste si ho pripravili presne podľa vašich predstáv.

Naše kvalitné cyklodresy sú vyrobené z priedušného materiálu CoolDry, ktorý zabezpečí to najlepšie vetranie a dovolí potu odpariť sa. Môžete si tak byť istí, že aj keď si dáte poriadne zabrať, nezobudíte sa na druhý deň s červeným nosom. Navrhnite si svoj vlastný vzor cyklodresu a zlaďte celú rodinu. Na jarné cyklotúry vyrazíte so štýlom!

Chcem cyklodres vo vlastnom dizajne