5 tipov, ako nastaviť deti na školu pozitívne | Blog
26.09.2019
DarčekyOdSrdca
2019-09-26 5 tipov, ako nastaviť deti na školu pozitívne      Čas čítania: 3 min.

5 tipov, ako nastaviť deti na školu pozitívne

Máte doma prváčika? Alebo máte pocit, že sa vaša ratolesť po dvoch mesiacoch prázdnin len ťažko adaptuje na školský režim?

Možno bude pre vás usmiata tvárička po prvých školských dňoch prekvapením. Ak však predsa len neradi nechávate niečo na náhodu, máme pre vás niekoľko tipov, ako nastavíte svoje dieťa na školácke povinnosti pozitívnym smerom.

Skupina veselých detí vo farebných tričkách ako sa v kruhu držia za ruky

Ako neurobiť zo školy strašiaka

Akokoľvek sa môžete snažiť, so svojím dieťaťom nie ste nonstop a čo-to sa mu o skorom vstávaní na budík alebo strašných školských písomkách, či prísnych pani učiteľkách mohlo do uší dostať. Naša nultá rada preto znie, skúste eliminovať negatívne vplyvy okolia. Ktoré sú to? Napríklad otrávený starší kamarát, súrodenec, ktorý rád podpichuje alebo všetečné babky a tety, ktoré majú vždy naporúdzi nejaký príjemný komentár o školských povinnostiach.

Samozrejme, nemáme tým na mysli, aby ste svojmu dieťaťu ťahali popod nos medové motúzy. Najbližšiemu okoliu ľahko vysvetlíte, že ich poznámky nie sú najvhodnejšie a svojej ratolesti viete predsa ukázať aj tie pozitívne stránky, ktoré ho v škole očakávajú. Ako na to?

Predškolská príprava

Avšak nie tá povinná, ktorú musí zo zákona predškoláčik absolvovať. Predškolská príprava by mala prebiehať v posledné dni pred začiatkom septembra aj u vás doma. Zamerať by ste sa mali najmä na režim, ktorý dieťa v nasledujúcich mesiacoch čaká. Skoršie ranné vstávanie, skoršie večerné ukladanie sa do postele, príprava na nasledujúci vyučovací deň.

To všetko v pravidelnom režime, ktorý môžete v určitých bodoch jemne zavádzať už niekoľko dní pred školou. Spríjemnite si ho milými drobnosťami, pomocou ktorých režim zavediete. Napríklad hodinami s potlačou jeho obľúbeného hrdinu, detského motívu alebo fotkou z prázdninového dobrodružstva.

Také hodiny chcem

Dievčatko sediace ráno na posteli, práve sa preberajúce zo spánku

Náš TIP: Neviete si ráno rady s malým spachtošom? Inšpirujte sa našimi tipmi, ako dostať svoje ratolesti z postele.

Aby škola nebola jedna veľká neznáma

Už počas prázdnin si môžete počas jednej z prechádzok urobiť zastávku pri budove budúcej školy. Jej interiér ukážte svojmu dieťaťu napríklad pri zápise alebo počas dňa otvorených dverí. Ten organizujú školy presne s týmto úmyslom. Ideálne je, ak viete, kde sa bude nachádzať jeho trieda, poprípade skrinka. Pokračujú spolu s vaším dieťaťom do spoločnej triedy v škole aj nejakí spolužiaci zo škôlky? Nezabudnite mu spomenúť, ako sa môže i naďalej počas prestávky medzi hodinami s Miškom či Dáškou zahrať a porozprávať.

Rozprávajte o tom, aké to tam bude

Pre vás je to možno samozrejmé, no váš drobec nevie, ako to v tej škole bude vlastne prebiehať. Prvé dni mu spríjemníte napríklad aj tak, že ho nevhodíte do úplne neprebádanej vody. Priebeh času, ktorý v školskom zariadení strávi, mu môžete celkom jednoducho opísať. Ako bude asi vyzerať vyučovacia hodina, koľko prestávok bude a čo počas nich môže robiť. Alebo ešte lepšie, skúste sa s ním na školu zahrať. Ľahšie sa mu na nové prostredie následne adaptuje.

K povinnostiam pridajte aj nejaké výhody

Aby dieťa, najmä na základe vyššie uvedených rečí svojho okolia, nemalo pocit, že škola sú len povinnosti, naladiť ho na pozitívnu vlnu môžete malým fígľom. Napríklad aj tak, že k povinnostiam, ktorého ho čakajú, pridáte aj nejakú tú milú výhodu. Čosi, čo napríklad dosiaľ nemohol, avšak ako školák už môže. Pozrieť si seriál pre staršie deti, byť cez víkend o niečo dlhšie hore alebo si dopriať obľúbenú maškrtu v netradičnom čase.

Ak karháte, nezabúdajte aj chváliť

Miska váh by mala byť vyvážená aj v tomto prípade. Často sa rodičia pristihnú pri tom, že svoje dieťa po celý zvyšok dňa po návrate zo školy karhajú za všetko, čo drobcovi nevyšlo zrovna podľa ich predstáv. Pochvala však nie je samozrejmosť. Celkom určite nájdete aj niečo, čo sa mu v ten deň podarilo. Neváhajte a milými slovami na jeho adresu nešetrite. Podnecujú totiž jeho túžbu, aby ich bolo viac. A s túžbou prichádza ruka v ruke aj snaha a, samozrejme, aj očakávaný úspech.

Mama držiaca v náručí svoju malú dcérku

Úplný návod na to, ako prežiť prvé dni v škole, najmä s prváčikom, vám nedá zrejme nik. Ak sa však pozitívne nastavíte a aspoň občas si spomeniete na naše dobré rady, je celkom možné, že ich zvládnete najlepšie, ako je to len možné. Držíme palce!