10 pozoruhodných faktov zo sveta puzzle | Blog
09.07.2018
DarčekyOdSrdca
2018-07-09 10 pozoruhodných faktov zo sveta puzzle

10 pozoruhodných faktov zo sveta puzzle

Väčšina z nás tejto zábave prepadla už v detstve. Uspokojujúci pocit, keď do seba dva dieliky zapadnú a krásny výsledok na konci – aj to nám dokáže ponúknuť puzzle. Viete však, koľko stojí najdrahšie puzzle a ako vyhrať skladaním 2 milióny libier? Poďte si s nami pozrieť 10 zaujímavých faktov zo sveta puzzle.

farebné dieliky puzzle

1. Začalo to zemepisom

Prvé puzzle vytvoril už v roku 1766 Angličan John Spilsbury. Chcel vytvoriť niečo, čo by pomohlo deťom naučiť sa zemepis zábavnou formou. Zobral drevenú dosku, na ktorej mal nalepenú mapu Európy a rozpílil ju podľa hraníc jednotlivých kráľovstiev a provincií.

Puzzle si hneď získalo srdcia detí a stalo sa obľúbeným spôsobom výučby v bohatších rodinách. John zacítil podnikateľskú príležitosť a čoskoro vyrábal drevené puzzle celého sveta, ale tiež jednotlivých kontinentov a častí Británie. Geografiu sveta sa pomocou nich učili aj deti kráľa
Juraja III
.
 

stará mapa

2. Zabudnite na starosti – je tu puzzle

Tvar puzzle sa postupne vyvíjal a začiatkom 20. storočia vznikol typický tvar s očkom a krivými okrajmi, aký poznáme dnes. Masovú popularitu si však získalo až v Amerike počas Veľkej hospodárskej krízy v dvadsiatych rokoch. Ľudia bez práce hľadali v neutešených časoch rozptýlenie od bežného života a našli ho v skladaní obrázkov.

Výrobcovia kvôli zníženiu nákladov presedlali z dreva na papierové dieliky a puzzle sa objavilo skutočne na každom kroku. Vymieňali sa medzi susedmi a vďaka možnosti puzzle znova rozložiť dokázalo zopár krabíc zabaviť celú ulicu. Odhaduje sa, že počas 20. a 30. rokov minulého storočia sa v USA predalo až 1 000 000 škatúľ každý týždeň.

 

3. Najväčšie puzzle? Hľadajte ho v Ázii

Guinessov rekord za poskladanie puzzle s najväčším množstvom dielikov dodnes držia študenti z Ekonomickej univerzity vo vietnamskom Saigone. Obrovský lotosový kvet, ktorý má 14,85 x 23,20 m, poskladali z 551 232 dielov. 1600 študentom trvalo triedenie a poskladanie skladačky len 17 hodín!

 

4. Najťažšie puzzle, ktoré môžete skúsiť?

Poskladali ste už každé puzzle v širokom okolí a potrebujete väčšiu výzvu? Skúste 1000-kusové Dalmatinas” (dalmatíncov). Nielenže toto puzzle je v podstate zmesou bielych a čiernych škvŕn, ale je navyše obojstranné. A druhá strana obsahuje rovnaký obrázok, iba otočený o 90°.

A ak vám nezáleží na výsledku, ale máte radosť zo skladania, skúste Krypt. Puzzle bez obrázka, ktorého čistá biela plocha môže byť skutočným 654-dielnym orieškom aj pre najzarytejších puzzle maniakov.

 

5. 58 dolárov za jediný dielik? Najdrahšie puzzle na svete

Nie, nejde o puzzle vykladané zlatom alebo drahokamami. Najdrahšie puzzle na svete bolo darované a vydražené na dobročinné účely. Obrázok fenky zlatého retrievera a jej piatich šteniatok, vytlačený na drevenom podklade a ručne rozrezaný, vytvorila Rachel Page Elliot, svetoznáma autorka puzzle. Všetky dieliky sú v tvare rôznych vtákov, zvierat a psov v rôznych polohách.

Jej dielo sa vydražilo za 27 000 €, ktorými prispela organizácii The Golden Retriever Foundation (Nadácii pre zlaté retrievery).

 

6. Máte more času? Poskladajte si najväčšie puzzle

Na toto dielo vám kuchynský stôl stačiť nebude. Najväčšie masovo vyrábané puzzle, Educa Wild Life, má totiž 5,7 metra na šírku a výšku viac ako 1,5 metra. Obrovský obrázok fauny a flóry žijúcej v Afrike nájdete na 33 600 dielikoch, ktoré sú zabalené v drevenej krabici a dokopy vážia viac ako 16 kg!

 

7. Čo tak poskladať puzzle a vyhrať 2 milióny libier?

V júni 1999 vyšiel prvý diel nerozlúštiteľného” puzzle Eternity. Nebolo to bežné puzzle, ale hybrid hlavolamu a puzzle, ktorého vyriešenie počítačom by trvalo trilióny rokov.

Jeho autor, Sir Christopher Monckton, ponúkol prvému človeku, ktorý ho zvládne poskladať, 1 000 000 libier. Cenu si už o rok neskôr vyzdvihla dvojica matematikov z Cambridgeskej univerzity.

Eternity II vyšlo v lete 2007 s ešte zaujímavejšou odmenou – 2 000 000 libier. Na vyriešenie bol stanovený časový limit december 2010. Nikomu sa nepodarilo správne poskladať dieliky s rôznofarebnými okrajmi tak, aby dodržal stanovené pravidlá a tučná odmena si tentokrát nenašla svojho majiteľa.

 

8. Stále sa vyrába ručne

Vytvorenie puzzle nie je vždy otázka počítačového algoritmu. Na svete existuje stále zopár ľudí, ktorí ručne kreslia, tvarujú a vyrábajú formy na puzzle. Tie sa potom vďaka ostrým hranám na jednej strane používajú v špeciálnom lise na rozrezanie” obrázka na diely.

Ak si objednáte puzzle u niektorého z týchto majstrov, pripravte sa na vysokú cenu – ale tiež unikátne puzzle, ktoré už nikto na svete nikdy nebude mať.

 

9. Trénuje mozog a pomáha proti Alzheimerovi

Podľa výskumov môže skladanie puzzle, rovnako ako lúštenie krížoviek, riešenie hlavolamov a ostatné mentálne aktivity, pomáhať proti Alzheimerovej chorobe či zabraňovať stareckej demencii.

Dôležité je však trénovať mozog celý život. Je totiž dokázané, že ľudia, ktorí dosiahli vyššie vzdelanie a venovali sa mentálnemu cvičeniu do
30 rokov majú v starobe nižšiu pravdepodobnosť nástupu týchto chorôb.

 

skladanie puzzle

10. Puzzle presne podľa vašich predstáv

Viete, že si môžete jednoducho vytvoriť puzzle z akejkoľvek fotky? Rodinný portrét, obľúbená fotka domáceho miláčika alebo úžasný záber, ktorý ste našli vo fotobanke, sa môže premeniť na zaujímavý darček alebo ozdobu steny bytu.

Stačí fotku nahrať na našej stránke, vybrať si formát a veľkosť (puzzle môže mať až do 2000 dielikov a na šírku viac ako meter) a puzzle z fotky (prípadne aj s venovaním) môže byť už o týždeň u vás doma.

Ideálny darček pre každého milovníka puzzle!

 

Chcem si vyrobiť puzzle z fotky